Hyppää pääsisältöön

Jaakko Mäntyjärvi ansaitsee täyteläisen sävellyslevynsä

Suomen taidemusiikkielämä tuntuu pitävän Jaakko Mäntyjärveä huippukääntäjänä, joka sattuu harrastamaan kuorosävellystä, mutta maailmalla häntä pidetään huippusäveltäjänä, joka sattuu ymmärtämään sivistyskieliä. Mäntyjärven kuoromusiikin kansainvälinen menestys ei perustu vain hänen konsonoiviin ja kuorolle sopiviin harmonioihinsa, vaan kyse on taidosta orkesteroida teksti kuorolle. Siihen ainakin viittaa Cambridgen Trinity Collegen kuoron uusi Mäntyjärvi-levy.

Jaakko Mäntyjärvi / Cambridgen Trinity Collegen kuoro
Jaakko Mäntyjärvi / Cambridgen Trinity Collegen kuoro Uudet levyt

Mäntyjärven laaja kuorotuotanto ulottuu humoristisesta Pseudo-Yoikista koskettavan tummaan Estonia-muistoteokseen Canticum Calamitatis Maritimae. Kuoroguru Stephen Layton kuitenkin tilasi Mäntyjärveltä kuoronsa käyttöön ja levyä varten vielä kokonaisen jumalanpalveluksen. Trinity Service onkin levyn pääteos yhdessä vaativan Stuttgarter Psalmen -teoksen kanssa, ja välit täyttyvät luontevasti Mäntyjärven pienemmillä kappaleilla.

Kun on tottunut kotimaisten amatöörikuorojen Mäntyjärvi-hempeilyyn, Hyperion-yhtiön julkaisema uutuus tuntuu ihmeellisen täyteläiseltä. Stuttgarter Psalmen soi ekspressiivisenä ja laajakaarisena, ja Mäntyjärvi käsittelee saksan äänteitä todella tehokkaasti. Myös Trinity Servicen harmonioissa on ilmaisuvoimaista painokkuutta. Oikeastaan Mäntyjärven uus- ja vapaatonaalisuudessa ei ole kyse harmoniasta vaan orkestraalisista sointiväreistä, jotka Mäntyjärvi toteuttaa harmonialla. Tämä on mahdollista, koska hän kokeneena kuorohenkilönä suvereenisti ymmärtää kuoron rekisterien ja tekstuurien käyttötavat.

Että harmoniavärien täyteläisyys pääsee esiin, vaaditaan maailmanluokan laulajisto, ja juuri sellainen on Cambridgen Trinity Collegen kuoro. Sointuisan äänenmuodostuksen ja täydellisen puhtauden yhdistelmä saa jopa alarekisterin tiheät soinnut onnistumaan, ja Mäntyjärven korkeisiin sointupylväisiin tulee ala- ja ylärekisterin voimasta loisteliasta ryhtiä. Stuttgarter Psalmeniniin Mäntyjärvi on säveltänyt pari ilkeää dissonanssia, joiden tehon ymmärrän vasta nyt, kun niihin osutaan.

Jaakko Mäntyjärven teoksia on toki levytetty runsaasti aiemminkin, mutta ilman muuta hän ansaitsee myös huippukuoron tekemän profiililevyn, ja kenties tarvitseekin. Ainakin minulle oli tarpeen ymmärtää, kuinka painokasta, taidokasta ja voimakasta musiikkia tämä kohtelias, sivistynyt ja käytännönläheinen kuoromies sisimmässään muhittelee.

Jaakko Mäntyjärvi: Ave Maria d'Aosta; Stuttgarter Psalmen; Benedic anima mea Domino; Pulchra es; Trinity Service; O magnum mysterium. - Cambridgen Trinity Collegen kuoro/Stephen Layton. (Hyperion, CDA68266)

Kuuntele Uudet levyt 22.9.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua