Hyppää pääsisältöön

Jaakko Mäntyjärvi ansaitsee täyteläisen sävellyslevynsä

Suomen taidemusiikkielämä tuntuu pitävän Jaakko Mäntyjärveä huippukääntäjänä, joka sattuu harrastamaan kuorosävellystä, mutta maailmalla häntä pidetään huippusäveltäjänä, joka sattuu ymmärtämään sivistyskieliä. Mäntyjärven kuoromusiikin kansainvälinen menestys ei perustu vain hänen konsonoiviin ja kuorolle sopiviin harmonioihinsa, vaan kyse on taidosta orkesteroida teksti kuorolle. Siihen ainakin viittaa Cambridgen Trinity Collegen kuoron uusi Mäntyjärvi-levy.

Jaakko Mäntyjärvi / Cambridgen Trinity Collegen kuoro
Jaakko Mäntyjärvi / Cambridgen Trinity Collegen kuoro Uudet levyt

Mäntyjärven laaja kuorotuotanto ulottuu humoristisesta Pseudo-Yoikista koskettavan tummaan Estonia-muistoteokseen Canticum Calamitatis Maritimae. Kuoroguru Stephen Layton kuitenkin tilasi Mäntyjärveltä kuoronsa käyttöön ja levyä varten vielä kokonaisen jumalanpalveluksen. Trinity Service onkin levyn pääteos yhdessä vaativan Stuttgarter Psalmen -teoksen kanssa, ja välit täyttyvät luontevasti Mäntyjärven pienemmillä kappaleilla.

Kun on tottunut kotimaisten amatöörikuorojen Mäntyjärvi-hempeilyyn, Hyperion-yhtiön julkaisema uutuus tuntuu ihmeellisen täyteläiseltä. Stuttgarter Psalmen soi ekspressiivisenä ja laajakaarisena, ja Mäntyjärvi käsittelee saksan äänteitä todella tehokkaasti. Myös Trinity Servicen harmonioissa on ilmaisuvoimaista painokkuutta. Oikeastaan Mäntyjärven uus- ja vapaatonaalisuudessa ei ole kyse harmoniasta vaan orkestraalisista sointiväreistä, jotka Mäntyjärvi toteuttaa harmonialla. Tämä on mahdollista, koska hän kokeneena kuorohenkilönä suvereenisti ymmärtää kuoron rekisterien ja tekstuurien käyttötavat.

Että harmoniavärien täyteläisyys pääsee esiin, vaaditaan maailmanluokan laulajisto, ja juuri sellainen on Cambridgen Trinity Collegen kuoro. Sointuisan äänenmuodostuksen ja täydellisen puhtauden yhdistelmä saa jopa alarekisterin tiheät soinnut onnistumaan, ja Mäntyjärven korkeisiin sointupylväisiin tulee ala- ja ylärekisterin voimasta loisteliasta ryhtiä. Stuttgarter Psalmeniniin Mäntyjärvi on säveltänyt pari ilkeää dissonanssia, joiden tehon ymmärrän vasta nyt, kun niihin osutaan.

Jaakko Mäntyjärven teoksia on toki levytetty runsaasti aiemminkin, mutta ilman muuta hän ansaitsee myös huippukuoron tekemän profiililevyn, ja kenties tarvitseekin. Ainakin minulle oli tarpeen ymmärtää, kuinka painokasta, taidokasta ja voimakasta musiikkia tämä kohtelias, sivistynyt ja käytännönläheinen kuoromies sisimmässään muhittelee.

Jaakko Mäntyjärvi: Ave Maria d'Aosta; Stuttgarter Psalmen; Benedic anima mea Domino; Pulchra es; Trinity Service; O magnum mysterium. - Cambridgen Trinity Collegen kuoro/Stephen Layton. (Hyperion, CDA68266)

Kuuntele Uudet levyt 22.9.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua