Hyppää pääsisältöön

Jaakko Mäntyjärvi ansaitsee täyteläisen sävellyslevynsä

Suomen taidemusiikkielämä tuntuu pitävän Jaakko Mäntyjärveä huippukääntäjänä, joka sattuu harrastamaan kuorosävellystä, mutta maailmalla häntä pidetään huippusäveltäjänä, joka sattuu ymmärtämään sivistyskieliä. Mäntyjärven kuoromusiikin kansainvälinen menestys ei perustu vain hänen konsonoiviin ja kuorolle sopiviin harmonioihinsa, vaan kyse on taidosta orkesteroida teksti kuorolle. Siihen ainakin viittaa Cambridgen Trinity Collegen kuoron uusi Mäntyjärvi-levy.

Jaakko Mäntyjärvi / Cambridgen Trinity Collegen kuoro
Jaakko Mäntyjärvi / Cambridgen Trinity Collegen kuoro Uudet levyt

Mäntyjärven laaja kuorotuotanto ulottuu humoristisesta Pseudo-Yoikista koskettavan tummaan Estonia-muistoteokseen Canticum Calamitatis Maritimae. Kuoroguru Stephen Layton kuitenkin tilasi Mäntyjärveltä kuoronsa käyttöön ja levyä varten vielä kokonaisen jumalanpalveluksen. Trinity Service onkin levyn pääteos yhdessä vaativan Stuttgarter Psalmen -teoksen kanssa, ja välit täyttyvät luontevasti Mäntyjärven pienemmillä kappaleilla.

Kun on tottunut kotimaisten amatöörikuorojen Mäntyjärvi-hempeilyyn, Hyperion-yhtiön julkaisema uutuus tuntuu ihmeellisen täyteläiseltä. Stuttgarter Psalmen soi ekspressiivisenä ja laajakaarisena, ja Mäntyjärvi käsittelee saksan äänteitä todella tehokkaasti. Myös Trinity Servicen harmonioissa on ilmaisuvoimaista painokkuutta. Oikeastaan Mäntyjärven uus- ja vapaatonaalisuudessa ei ole kyse harmoniasta vaan orkestraalisista sointiväreistä, jotka Mäntyjärvi toteuttaa harmonialla. Tämä on mahdollista, koska hän kokeneena kuorohenkilönä suvereenisti ymmärtää kuoron rekisterien ja tekstuurien käyttötavat.

Että harmoniavärien täyteläisyys pääsee esiin, vaaditaan maailmanluokan laulajisto, ja juuri sellainen on Cambridgen Trinity Collegen kuoro. Sointuisan äänenmuodostuksen ja täydellisen puhtauden yhdistelmä saa jopa alarekisterin tiheät soinnut onnistumaan, ja Mäntyjärven korkeisiin sointupylväisiin tulee ala- ja ylärekisterin voimasta loisteliasta ryhtiä. Stuttgarter Psalmeniniin Mäntyjärvi on säveltänyt pari ilkeää dissonanssia, joiden tehon ymmärrän vasta nyt, kun niihin osutaan.

Jaakko Mäntyjärven teoksia on toki levytetty runsaasti aiemminkin, mutta ilman muuta hän ansaitsee myös huippukuoron tekemän profiililevyn, ja kenties tarvitseekin. Ainakin minulle oli tarpeen ymmärtää, kuinka painokasta, taidokasta ja voimakasta musiikkia tämä kohtelias, sivistynyt ja käytännönläheinen kuoromies sisimmässään muhittelee.

Jaakko Mäntyjärvi: Ave Maria d'Aosta; Stuttgarter Psalmen; Benedic anima mea Domino; Pulchra es; Trinity Service; O magnum mysterium. - Cambridgen Trinity Collegen kuoro/Stephen Layton. (Hyperion, CDA68266)

Kuuntele Uudet levyt 22.9.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua