Hyppää pääsisältöön

Kopatchinskaja reuhtoo Vivaldia nykyaikaan

Viulisti Patricia Kopatchinskaja on itsevarmasti edennyt kohti yhä hurjempaa ja omaleimaisempaa tulkintatyyliä. Onneksi hän on osaa valita ohjelmistoa ja yhteistyökumppaneita, jotka eivät moisesta säikähdä. Sen todistaa Kopatchinskajan uutuuslevy "What's Next Vivaldi?", jolla Vivaldin viulukonsertot saumatta yhdistyvät italialaisten nykysäveltäjien mittatilausteoksiin, ja orkesterina mellastaa irtiottokykyinen Il Giardino Armonico.

What's Next Vivaldi? / Kopatchinskaja
What's Next Vivaldi? / Kopatchinskaja Uudet levyt

Vivaldia Kopatchinskaja soittaa yli- tai alitempossa, rujolla soinnilla ja äärimmäisen rytmisesti. Nopeiden osien liki pakkomielteinen reuhtominen alkaa nopeasti väsyttää korvia, mutta Kopatchinskajan mielikuvitus ja rohkeus pitävät mielen virkeänä, ja hitaiden osien inhimillinen, hauras sulo antaa hengityksen tasaantua. Riffivetoisesta barokkirokistaan tunnettu Il Giardino Armonico tuntuu riemuitsevan siitä, että kerrankin solisti reagoi ja antaa reagoitavaa vähintään siinä missä orkesterikin. Ja kun molemmilla pitää pokka, solistin rytminen etu- tai takakeno orkesteriin nähden tuntuu kerrankin hyvältä ilmaisukeinolta eikä virheeltä.

Yhteispeli Vivaldin ja nykymusiikin välillä ei ole aivan yhtä sujuvaa. Francesconin, Movion, Scelsin, Cattaneon ja Solliman lyhyet kappaleet niveltyvät Vivaldin konserttoihin yllättävän hyvin ja monissa on samaa jyrkkäreunaista massoittelua kuin Vivaldissa. Silti nykyvälikkeistä tulee harhaileva ja epävarma mielikuva keskellä Vivaldin sujuvaa itsevarmuutta, ja ne tuntuvat häiriöiltä eivätkä jatkumoilta. Asiaa ei auta edes Il Giardino Armonicon loistava sopeutuminen moderniin ilmaisuun. Tietty häiritsevyys lienee ollut Kopatchinskajan tarkoitus, mutta ainakin puheperkussiivinen "Lazzo parlante" menee rajan yli.

Ne jotka haluavat pysyä turvallisten rajojen sisäpuolella voivat siis välttää Patricia Kopatchinskajaa. Seikkailuhenkisille tämä levy sen sijaan on syksyn iloisin retki.

"What's Next Vivaldi?" Antonio Vivaldin konserttoja sekä uutta musiikkia, säv. Luca Francesconi, Simone Movio, Giacinto Scelsi, Aureliano Cattaneo ja Giovanni Sollima. - Patricia Kopatchinskaja, viulu, ja Il Giardino Armonico/Giovanni Antonini. (Alpha Classics, ALPHA624)

Kuuntele Uudet levyt 22.9.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua