Hyppää pääsisältöön

Myrsky, mylväys ja hyytävä sopraano

Sturm und Drang oli barokin ja romantiikan väliin sijoittuvista sävellystyyleistä rajuin. Se yhdisti barokin selvät affektit romantiikan tunneilmaisuun kuvaamalla ihmismielen suuria liikahduksia musiikillisilla shokkitehoilla. Brittiläinen The Mozartists -yhtye on ryhtynyt kartoittamaan Sturm und Drangia Signum-yhtiölle, ja sarjan avauksessa tyylin orkesterihelmiä höystää sveitsiläis-belgialainen sopraano Chiara Skerath aarioillaan.

Sturm und Drang 1 / The Mozartists
Sturm und Drang 1 / The Mozartists Uudet levyt

Tyylinä Sturm und Drang on ajallisesti ja paikallisesti epämääräinen, ja se määritelläänkin lähinnä teoskohtaisesti. Rajua, teräväsärmäistä musiikkia voisikin kaivaa barokin ja romantiikan pimeistä väleistä vaikka kuinka, mutta The Mozartists on rakentanut ohjelmiston laiskasti. Beckin kolmas sinfonia, Gluckin Don Juanin loppukohtaus ja Haydnin La Passione on levytetty monelle Sturm und Drang -levylle. Kapellimestari Ian Pagen ooppera-asiantuntemus ja ketteryys tekevät tämän levyn tulkinnoista riittävän dramaattisia, orkesterin jouset iskevät aksentteihin kuin käärmeet ja Gluckissa helvetin porteilta kajahtaa varsin pelottavia vaskitöräyksiä, mutta voisi sanoa, että ukkospeltiä ravistellaan sähäkämmin kuin tulkintaperinnettä. Italialaiset periodiyhtyeet ovat tehneet saman aiemmin ja pelottavammin.

Levy erottuu joukosta lähinnä Chiara Skerathin neljällä aarialla. Skerathin lyyriseksi sanotussa sopraanossa on dramaattista särmää, joka fortekohdissa leikkaa orkesterin hyytävän tehokkaasti halki, ja Skerathilla riittää rohkeutta kiljua hulluna kun Traettan aaria sitä vaatii. Ei tällaista koko levyllistä kestäisi, vaikka muutama suvantokohta muistuttaa, että äänessä on myös suloista pehmeyttä.

Levyn äänitys tukee Sturm und Drangin särmikkyyttä, mutta lontoolaisen kirkon taustakohina on sen verran voimakas, että kontrasti hiljaisuuden ja huudon välillä kärsii. Jään silti mielenkiinnolla odottamaan sarjan kehittymistä. Kenties brittiläiset ooppera-asiantuntijat jatkossa löytävät uutta musiikkia ja näkökulmaa sekä myrskyyn että mylväykseen.

"Sturm und Drang, Volume 1", säv. Gluck, Jommelli, Haydn, Beck ja Traetta. - Chiara Skerath, sopraano, ja The Mozartists/Ian Page. (Signum Classics, SIGCD619)

Kuuntele Uudet levyt 22.9.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua