Hyppää pääsisältöön

Onko järkeä yhdistää C.P.E. Bach ja Beethoven?

Akademie für Alte Musik Berlin kuuluu periodibarokin pioneereihin, mikä ei tarkoita että yhtye voisi unohtaa Ludwig van Beethovenin juhlavuoden. Juhlinta käy kiihkeänä ja joukosta on vaikea erottua, mutta berliiniläiset tarjoavat Beethovenin ensimmäisen ja toisen sinfonian rinnalla Carl Philipp Emanuel Bachin sinfonioita, ja se saa ainakin minun kulmakarvani kohoamaan.

Beethoven & C.P.E. Bach / Akademie für Alte Musik Berlin
Beethoven & C.P.E. Bach / Akademie für Alte Musik Berlin Uudet levyt

Carl Philipp Emanuel Bach oli aikansa arvostetuin säveltäjä ja nuori Beethoven ihaili hänen teoksiaan, mutta Bachin sinfoniat ovat keveitä, yllättäviä ja tiiviitä, kun taas Beethovenin varhaisetkin sinfoniat ovat sinfoniseen yhtenäisyyteen huolella rakennettuja ja painokkaita.

Uutuuslevyn perusteella Berliinin vanhan musiikin akatemiassakaan ei ole saatu rakennettua teosten välille siltaa tai edes myötäelävää kontrastia. Saumakohdissaan levy korostaa säveltäjien tyylieroja kuin ilkkuen: Carl Philipp Emanuel kuulostaa tyhjänpäiväiseltä, Beethoven raskassoutuiselta, mikä ei suinkaan ole totta. Onneksi kokemus ennättää unohtua etenkin Beethovenin sinfonioiden aikana.

Niitä Akademie für Alte Musik soittaa varsin raikkaasti. Aika kuluu rattoisasti aina seuraavaa vaskitörähdystä ja jousiaksenttia odotellessa, mutta konserttimestari Bernhard Forckin johdolla kollektiivi on kehitellyt myös mikrotasolle hyvin elävää fraseerausta. Esimerkiksi kakkossinfonian oikukas scherzo etenee erittäin kimmoisasti, eikä nojaa pelkkään forten ja pianon vaihteluun, ja ykkössinfonian Andante keinahtelee eloisasti kuin kylän kaunein tanssipari. Välillä jousiston pieni koko ja periodisoittimet aiheuttavat nuhaista sointia ja intonaatio-ongelmia, mutta siinä kaupassa on voitettu reaktiokykyä ja dynamiikkaa.

Orkesterin edellisellä Beethoven-juhlavuosilevyllä kuudennen sinfonian pastoraalitunnelma yhdistyi Justin Heinrich Knechtin suloiseen luontokuvailusinfoniaan. Yhdistelmä palveli kaikkia osapuolia, myös kuulijoita, paremmin kuin tämän levyn oikukas rinnastus. Mutta toisaalta - en kenties soisi levylle ajatustakaan, jos sillä olisi vain kaksi Beethovenin sinfoniaa ilman Carl Philipp Emanuel Bach -myrkytystä.

C.P.E. Bach: Sinfoniat F-duuri H650 ja F-duuri H665. Ludwig van Beethoven: Sinfoniat nro 1 C-duuri ja 2 D-duuri. - Akademie für Alte Musik Berlin/Bernhard Forck. (Harmonia Mundi, HMM902420)

Kuuntele Uudet levyt 22.9.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua