Hyppää pääsisältöön

Peter Liebersonin buddhalaista uusromantiikkaa

Amerikkalainen säveltäjä Peter Lieberson kuoli vuosikymmen sitten, mutta hänen teoksensa ovat vähitellen alkaneet elää myös Euroopassa. Ondinen viiltävänkoskettavalla uutuuslevyllä sellisti Anssi Karttunen, bassobaritoni Gerald Finley sekä Hannu Linnun johtama Radion sinfoniaorkesteri tavoittavat Liebersonin uusromantiikan ylimaallisuuden tavalla, joka jättää pysyvän jäljen.

Peter Lieberson / Songs of Love and Sorrow
Peter Lieberson / Songs of Love and Sorrow Uudet levyt

Tiibetiläinen buddhalaisuus on keskeinen osa Liebersonin säveltäjänarratiivia. Sellokonsertto The Six Realms perustuu buddhalaisuuden kuuteen valtakuntaan, jotka ovat vertauskuva ihmisen tietoisuudesta. Lyyrinen, melodinen konsertto hahmottuu kuutena karaktäärikappaleena, mutta itse kuulen teoksen juonenkulussa lievää kitkaa - kenties buddhalainen vakaumus ei vuonna 2000 vielä ongelmitta yhdistynyt Liebersonin sävellyskeinoihin. Nykymusiikkispesialisti Anssi Karttunen kuitenkin kuljettaa konserttoa uskottavasti, runollisella soinnilla ja välillä ekstaattisesti hehkuttaen. Uskoisin että Karttusen vilpitön halu löytää ystävänsä musiikille lisää ymmärtäjiä kantaa hedelmää tämän levyn myötä, ja notkeasti orkestroitu, helposti lähestyttävä teos pääsee maailman sellotähtien nykykonserttovalikoimaan.

Kymmenen vuotta myöhäisempi laulusarja Surun ja rakkauden lauluja esittelee kuoleman merkitsemän mutta ilmaisultaan valmiin säveltäjän. Nerudan teksteihin sävelletyt laulut eivät heitä jäähyväisiä yhtä suoraan kuin Straussin Vier letzte Lieder, mutta niissä vallitsee sama pitkälinjainen, pakoton ja elämää hehkuva tunnelma. Gerald Finleyn bassobaritoni soi täydellisen hallittuna ja kauniina, ja tulkinnan ilmaisullinen karuus palvelee musiikin pientä mutta kuumaa liekkiä. Äänitys on tehty konsertista mutta vaikea kuvitella, miten sitä olisi voinut studiossa parantaa.

Amerikkalainen uusromantiikka ei vanhastaan ole kuulunut Radion sinfoniaorkesterin ydinosaamiseen, mutta Liebersonin tarkkarajainen, soinnillisesti läpikuultava ja helppoja ratkaisuja kartteleva ilmaisu sopii sekä RSO:n brändiin että sen todelliseen osaamiseen, ja Hannu Linnun tumma, tarkka sointiote antaa Liebersonin mietiskelylle sopivasti ryhtiä.

RSO ja Ondine ovat viime aikoina levyttäneet paljon kansainvälistä, uutta ohjelmistoa. Siitä joukosta Lieberson-levy on mielestäni onnistunein. Euroopassa kaivattu ohjelmistoavaus, musiikin ja tulkintojen koskettava henkilökohtaisuus sekä tasaisen korkea laatu ovat onnistunut yhdistelmä.

Peter Lieberson: The Six Realms; Songs of Love and Sorrow. - Anssi Karttunen, sello, ja Gerald Finley, bassobaritoni, sekä Radion sinfoniaork./Hannu Lintu. (Ondine, ODE 1356-2)

Kuuntele Uudet levyt 22.9.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua