Hyppää pääsisältöön

Prisma: Väkivallan anatomia – Minkälaisessa maailmassa oikein elämme?

En bil brinner på en gata i Baltimore.
Yhdysvaltain Baltimoressa yritetään hillitä väkivaltaa erityisen ennakointiohjelman avulla. En bil brinner på en gata i Baltimore. Kuva: imago/Xinhua/ All Over Press Baltimore

TV1 keskiviikkoisin 23. - 30.9.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta maanantaisin klo 23.00, Areenassa

Uutiset täyttyvät päivittäin väkivaltaisista tapahtumista eri puolilla maailmaa. Siitä huolimatta kanadalais-yhdysvaltalainen psykologi, tutkija Steven Pinker uskoo, että elämme ehkä ihmiskunnan rauhanomaisinta aikaa.

”Väkivallan määrä on laskenut, mutta sitä ei pidetä uutisoinnin arvoisena. Emme näe erikoislähetystä maasta, jossa on rauha tai koulusta, jossa ei ole ammuskeltu”, Pinker perustelee.

Onko ihmisen harjoittama fyysinen väkivalta todellakin vähentynyt vuosisatojen kuluessa? Voidaanko väkivaltaa kitkeä vai onko se osa ihmisluontoa?

Mikä laukaisee väkivallan?

Kaksiosaisessa dokumenttiohjelmassa Väkivallan anatomia (12) tutkitaan väkivallan historiaa, väkivallan ilmenemismuotoja ja syvennytään ihmismieleen. Mikä laukaisee väkivallan ja minkälaisia todisteita väkivallan vähentymisestä tutkijat ovat mahdollisesti löytäneet?

Yhdysvaltalaisessa dokumentissa seurataan, miten Kenian arkeologisia löytöjä, uutta tekniikkaa ja kirjallisuuttakin hyödyntäen tutkijat jäljittävät sosaalisia ja neurobiologisia selityksiä ihmisen väkivaltaiselle käytökselle.

Miten väkivaltaa voitaisiin ennaltaehkäistä nyky-yhteiskunnassa? Tutkijat ovat kiinnostuneita siitä, kuinka esimerkiksi taloudellinen tasa-arvo ja urheilu voivat hillitä ihmisen riskiä väkivaltaiseen käytökseen.

Irakissa eri uskonryhmät samalla kentällä

Ratkaisuja väkivallan vähentämiseen etsitään rikollisuudesta ja jengiväkivallasta kärsineen Baltimoren ongelmalähiöissä, joissa väkivallan leviäminen yritetään estää erityisen ennakointiohjelman avulla.

Sodan repimässä ja uskonryhmien välisten vihamielisyyksien Irakissa ratkaisua etsitään urheilun avulla. Tutkijoiden menetelmiä ei testata vain koeympäristössä vaan jalkapallokentällä.

Voisiko ihmiskunta olla matkalla kohti rauhanomaisempaa maailmaa?

Violence Paradox. Tuotanto: WGBH, Yhdysvallat, 2019. Lukijana on Jukka Pitkänen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.