Hyppää pääsisältöön

Singaporen kosketus -sarjan näyttelijä Elizabeth Tan Ylen haastattelussa: ”Arvoituksellinen Vera on moderni nainen”

Elizabeth Tan näyttelee kiinalaispakolaista sarjassa Singaporen kosketus.
Elizabeth Tan näyttelee brittisarjassa salaperäistä Veraa.. Elizabeth Tan näyttelee kiinalaispakolaista sarjassa Singaporen kosketus. Kuva: KUDOS/ITV Yle TV1,Elizabeth Tan,Singaporen kosketus

”Vera on kiehtova, monitasoinen ja arvoituksellinen hahmo. Hän on moderni, itsenäinen nainen”, sanoo näyttelijä Elizabeth Tan Ylen haastattelussa.

Näyttävä brittidraamasarja Singaporen kosketus (12) sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Singaporeen. Satiirinen draamasarja kertoo varakkaan Blackettin brittiperheen elämästä, kun sota alkaa vyöryä kaupungin kaduille.

Yksi sarjan keskeisistä henkilöistä on kiinalainen pakolainen Vera Chiang, joka on saapunut kaupunkiin salaperäisissä olosuhteissa ja joutuu ongelmiin japanilaisten sotilaiden kanssa.

Vera Chiangin roolin näyttelee Lontoossa syntynyt 30-vuotias Elizabeth Tan.

Tan on tehnyt uransa aikana yli 30 erilaista tv- ja teatteriroolia. Hänen uusimpia töitään on rikossarja Top Boy. Britannian pisimpään jatkuneessa saippuasarjassa Coronation Street Tan näytteli sarjan historian ensimmäistä kiinalaista roolihahmoa Xin Proctoria. Tan on nähty myös sarjoissa Casualty, Doctor Who ja Waterloo Roadin koulu.

Elizabeth Tan näyttelee kiinalaispakolaista sarjassa Singaporen kosketus.
Kiinasta saapunut Vera joutuu etsimään paikkaansa Singaporessa. Elizabeth Tan näyttelee kiinalaispakolaista sarjassa Singaporen kosketus. Kuva: KUDOS/ITV Yle TV1,Elizabeth Tan,Singaporen kosketus

Singaporen kosketus -sarjassa Vera Chiang voittaa hyväsydämisen liikemies Herra Webbin (Charles Dance) luottamuksen. Nuori nainen ihastuu Webbin idealistiseen Matthew-poikaan (Luke Treadaway). Asetelma ei sovi vaikutusvaltaisen kauppiaan Walter Blackettin (David Morrissey) ja tämän häikäilemättömän Joan-tyttären (Georgia Blizzard) suunnitelmiiin.

Kuusiosainen draamasarja perustuu J. G. Farrellin vuonna 1978 julkaistuun romaaniin The Singapore Grip. Palkittu kirjailija kirjoitti kahdessa muussakin romaanissaan Britannian siirtomaavallan poliittisista ja inhimillisistä seurauksista.

Haluan luonnollisesti tietää roolihahmoistani ja siitä, mikä ajaa heitä eteenpäin elämässä.

Singapore oli brittiläisen imperiumin siirtomaihin lukeutunut keskeinen satama ja etuvartio, jonne Japani aloitti hyökkäyksen vuonna 1939.

”Opimme koulussa Euroopan ja Yhdysvaltojen historiasta, mutta Kaakkois-Aasian käänteistä vähemmän. On hienoa, että maanosan tapahtumia ja ihmisten kohtaloita valotetaan tämänkin draaman kautta”, kertoo näyttelijä Elizabeth Tan Ylelle antamassaan haastattelussa.

Tan on kiinnostunut historiasta, ja hän oppii mielellään uutta ihmiskunnan menneisyydestä. Näyttelijänä häntä kiehtovat ihmiset ja heidän tarinansa. ”Haluan luonnollisesti tietää roolihahmoistani ja siitä, mikä ajaa heitä eteenpäin elämässä.”

Elizabeth Tan näyttelee kiinalaispakolaista sarjassa Singaporen kosketus.
Singaporen levottomuudet muuttavat Veran (Elizabeth Tan), Matthewn (Luke Treadaway) ja majuri Archerin (Colm Meaney) elämän. Elizabeth Tan näyttelee kiinalaispakolaista sarjassa Singaporen kosketus. Kuva: KUDOS/ITV Yle TV1,Elizabeth Tan,Singaporen kosketus

Kiinalaispakolaisen Veran Chiangin roolia varten Elizabeth Tan teki perusteellista taustatyötä.

Määrätietoinen Vera on kotoisin Kiinan Harbinin kaupungista, jonne japanilaiset valloittajat perustivat biologisten ja kemiallisten aseiden tutkimusyksikön 731. Yksikön tekemissä julmissa ihmiskokeissa tuhannet ihmiset menettivät henkensä.

”Sain tietää tästä toisen maailmansodan aikaisesta toiminnasta vasta kun perehdyin rooliini”, Tan kertoo.

Historiallisissa draamasarjoissa on yhä harvinaista, että aasialaisista roolihenkilöistä kirjoitetaan yhtä todentuntuisia kuin Vera on.

Draamasarjan Vera Chiang pakenee ankarista oloista Singaporeen. Nuori nainen on menettänyt myös vanhempansa ja joutunut selviytymään elämässä omalla nokkeluudellaan.

”Mielestäni Vera on kiehtova, monitasoinen ja arvoituksellinen hahmo, joka puolustaa tärkeinä pitämiään asioita. Hän on moderni, itsenäinen nainen”, Tan kuvailee mieluista roolityötään.

Elizabeth Tan näyttelee kiinalaispakolaista sarjassa Singaporen kosketus.
Näyttelijä Elizabeth Tan on harrastanut itämaisia lajeja lapsesta asti. Elizabeth Tan näyttelee kiinalaispakolaista sarjassa Singaporen kosketus. Kuva: KUDOS/ITV Yle TV1,Elizabeth Tan,Singaporen kosketus

Näyttelijä Elizabeth Tan on harrastanut itämaisia lajeja jo viisivuotiaasta asti. Hän on päässyt näyttämään erikoistaitojaan useissa rooleissa. Singaporen kosketus -sarjassa Vera tekee itämaisia harjoituksia kauniin sulavin ja tarkoin liikkein.

Liikunnallinen näyttelijä tutustui kuvauspaikkoihin kävelyretkillään. Sarjaa on kuvattu muun muassa Carcosa Seri Negara -nimisessä siirtomaa-ajan kartanossa Kuala Lumpurissa ja Malesian Penangin George Townin kaupungin historiallisessa ympäristössä, joka teki Taniin erityisen vaikutuksen.

Elizabeth Tan on iloinen siitä, että hän on saanut näytellä säihkyvän Vera Chiangin roolin.

”Historiallisissa draamasarjoissa on yhä valitettavan harvinaista, että aasialaisista roolihenkilöistä kirjoitetaan yhtä todentuntuisia kuin Vera on. Toivon, että voin omalla esimerkilläni avata tietä aasialaistaustaisille nuorille näyttelijöille.”

Singaporen kosketus, TV1 tiistaisin klo 19.00, katsottavissa Areenassa.

Keskustele
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.