Hyppää pääsisältöön

Historia: Holokaustin huutokauppiaat – juutalaisten omaisuus takavarikoitiin ja myytiin järjestelmällisesti

Juutalaisilta viety omaisuus myytiin eteenpäin huutokaupoissa.
Juutalaisten omaisuutta huutokaupattiin Lounais-Saksassa Lörrachin kaupungissa vuonna 1940. Juutalaisilta viety omaisuus myytiin eteenpäin huutokaupoissa. Kuva: Hoferichter Jacobs/ARD/MDR Yle TV1,Historia: Holokaustin huutokauppiaat

TV1 maanantaina 28.9.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 3.10. klo 8.05, Areenassa

Natsien juutalaisvaino kulminoitui vuoden 1938 kristalliyöhön, jonka aikana ja sen jälkeen tuhansilta juutalaisilta riistettiin heidän kotinsa ja omaisuutensa.

Eniten vainoista hyötyivät anastettuja esineitä myyneet huutokauppiaat, jotka pitivät tarkkaa kirjaa tavaraliikenteestä. Pienimmätkin esineet sekä niistä saatu hinta huutokaupassa on luetteloitu yksityiskohtaisesti.

Natsiaikana huutokauppiaat, ulosottomiehet sekä verovirkailijat ympäri Saksaa sekaantuivat juutalaisen omaisuuden järjestelmälliseen takavarikointiin ja myyntiin.

Saksalainen dokumentti Holokaustin huutokauppiaat vie huutokauppiaiden ennennäkemättömien ja 70 vuotta suljettuna olleiden asiakirjojen äärelle. Mihin juutalaisilta viety omaisuus on päätynyt?

Berliinissä valtion selvittämättömien omaisuuksien keskusvarastossa on yhä tuhansia tutkimattomia kansioita.

Die Versteigerer - Profiteure des Holocaust. The Auctioneers: Profiting from the Holocaust. Ohjaus: Jan N. Lorenzen. Tuotanto: Hoferichter & Jacobs/ARD/MDR, Saksa, 2018. Lukijana on Juhani Rajalin.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.