Hyppää pääsisältöön

Radiojumalanpalveluksia kehitetään

Kirkkosali. Jumalanpalvelukset radiossa
Kirkkosali. Jumalanpalvelukset radiossa Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle jumalanpalvelus

Yleisradion pisimpiin perinteisiin kuuluu jokasunnuntainen radiojumalanpalvelus. Yle Radio 1 lähettää nykyään sunnuntaisin peräti kaksi palvelusta, ja ne kuuluvat kanavan suosituimpiin sisältöihin. Nyt radiojumalanpalveluksia kehitetään palvelemaan radion ja Yle Areenan yleisöjä entistäkin paremmin.

Muutosta ohjaa ajatus, että jumalanpalvelukset voisivat aiempaa vahvemmin olla radionomaisia ja lisätä kuuntelijoiden tunnetta yhteisestä kokemuksesta. Kehittämisellä halutaan kasvattaa radiojumalanpalvelusten kuuntelua.

Tarkoitus on siis laajentaa kuuntelijapohjaa, mutta pitää samalla kiinni aiemmista kuuntelijoista. Lisäksi tarkoitus on palvella yleisöä verkossa tilanteessa, jossa valinnanvaraa on paljon. Viime vuosina ja erityisesti pandemian aikana seurakuntien verkossa välittämät jumalanpalvelukset ovat lisääntyneet huomattavasti. Myös muut toimijat lähettävät jumalanpalveluksia radiossa. Yle Radio 1 ja palvelukset Ylelle tuottava Kirkon Viestintä haluavat tuoda näiden monien seurakuntajumalanpalvelusten rinnalle uudenlaista tarjontaa.

Uudistus alkaa sarjalla kokeilevia radiojumalanpalveluksia, joita Yle Radio 1:ssä lähetetään kesän ja syksyn 2020 aikana kuusi. Ne ovat keskenään erilaisia, ja niistä kerätään kokemuksia ja palautetta. Neljä kokeilupalvelusta on jo lähetetty Yle Radio 1:stä ja ne löytyvät Yle Areenasta. Toistaiseksi suurin osa palautteesta on ollut myönteistä. Elokuussa lähetettiin kaksi kokeilupalvelusta, ja kuuntelijaluvut nousivat. Uudistuksen suunta tuntuu siis olevan hyvä.

Koska radiojumalanpalveluksia kuullaan Yle Radio 1:ssä keskimäärin kahdeksan joka kuukausi, valtaosa palveluksista on edelleen pitkälti samanlaisia kuin ennen.

Tietoa syksyn kehitystyöstä antavat ohjelmapäällikkö Kimmo Saares (etunimi.sukunimi@evl.fi) ja vastaava tuottaja Anna Simojoki (etunimi.sukunimi@yle.fi).

Kokeilujumalanpalvelukset Yle Areenassa:
9.8.2020: Pyhiinvaellusjumalanpalvelus, Turku
23.8.2020: Pyhiinvaellusjumalanpalvelus, Kolovesi
6.9.2020: Musiikkimessu Munkkiniemen kirkosta, Helsinki
20.9.2020: Musiikkimessu Munkkiniemen kirkosta, Helsinki
4.10.2020: Kirkkokahvijumalanpalvelus
18.10.2020: Kirkkokahvijumalanpalvelus

Aiheesta muualla: Kotimaa: Äänimaiseman pitäisi tuntua joltain – uudenlaisia radiojumalanpalveluksia kokeillaan 9.8. alkaen

 • Jumalanpalvelukset tammikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset tammikuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat tammikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat tammikuussa 2022

  Aamuhartaus 8.1.2022 asti ma-la klo klo 6.15 ja 7.15 (uusinta), 10.1. alkaen ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Meditatiivisessa messussa etsitään rauhan ja hiljaisuuden kokemusta

  Meditatiivisuus tavoittaa pitkiin puheisiin väsyneitä.

  Uutisvirtojen ja palopuheiden maailmassa monet ovat väsyneitä sanojen paljouteen. Jumalanpalveluksessakin tuntuu välillä olevan liikaa selittämistä ja liian vähän hiljaisuutta. Valvomisen sunnuntaina 14.11. klo 10 lähetetään Yle Radio 1:llä Meditatiivinen messu, jossa saarnaa Hiljaisuuden ystävien toiminnanjohtaja Juha Tanska ja avustaa pastori Elina Vaittinen. Mukana messun musiikissa on Syvemmälle messuun -kurssilaisia kouluttaja Sirkku Rintamäen johdolla. Messun musiikkina on virsien lisäksi meditatiivisia Taizé-lauluja, jotka kutsuvat mietiskelyyn ja hiljentymiseen.

 • Hartauspuhujat joulukuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat joulukuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.