Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuudessa puidaan, voiko kolme ihmistä mennä naimisiin, ennustaa evoluutiopsykologi – Katso Docventuresin Talk Show, jossa perattiin pariutumisen tilaa ja avoimia suhteita

Keskustelijat Docventuresin leffaluolassa.
Keskustelijat Docventuresin leffaluolassa. Kuva: Sami Levo Docventures,S8

Tinder, kaupungistuminen, polypallo – pariutuminen tai pitäisikö sanoa jopa romantisaatio on muuttunut viime vuosikymmeninä huimalla tahdilla. Mutta miten ja minne ollaan menossa? Docventures Talk Show nautti ymmärryksen lisäravinteita tutkimusprofessori Anna Rotkirchin, evoluutiopsykologian tutkija Markus J. Rantalan ja tietokirjailija Mirja Hämäläisen kanssa. OPI JA KATSO koko lähetys täältä!

Kun kaikki on muutoksessa, herää kysymyksiä. Esimerkiksi se, voiko ihminen rakastaa yhtä aikaa yhtä syvästi kahta ihmistä?

Avoimista suhteista pian ilmestyvän kirjan tehneen Mirja Hämäläisen mielestä ajatus ei ole mahdoton.

– Voi olla pitkä kumppanuus ja siihen tulla uusi suhde niin, että uusi suhde ei ole vanhan surma.

Evoluutiopsykologian dosentti Markus J. Rantala piti ongelmana sitä, että sanaa rakkaus käytetään liian laajasti. Evoluutiopsykologiassa se on hyvin tarkkaan määritetty.

– Romanttisen rakkauden tarkoitus on saattaa parisuhde yhteen. Se saa toisen näyttämään täydelliseltä ja henkilö on valmis tekemään mitä tahansa saavuttaakseen hänet.

Monisuhteisuudessa on päästy nimeämään ilmiöitä, joilla aiemmin ei ole ollut kuvaavia termejä.

– Kun sinä puhut rakkaudesta, monisuhteisudessa puhutaan 'new relationship energystä'. Ajatellaan, että rakkaus on jotain ihan muuta, ei tuo asia pelkästään. Se on ehkä ihmisten välissä ja myös valintoja, Hämäläinen vastasi tutkija-Rantalalle.

– Joku voi rakastaa isänmaata, mutta se on hyvin eri asia kuin olla romanttisesti rakastunut johonkin henkilöön. Tai ihminen voi rakastaa omaa lasta, mutta se näyttää hyvin erilaiselta aivoissa ja eri välittäjäaineet mukana niissä, Markus Rantala totesi.

– Sehän ei ole edes tunne, se on pakkomielle! tutkimusprofessori Anna Rotkirch lisäsi rakkauden määritelmien joukkoon.

Katso keskustelu alta (juttu jatkuu videon jälkeen):

Niin, kuinka meidän käy? Onko kulttuurinen vai biologinen evoluutio nopeampaa?

– Veikkaan, että jossain vaiheessa eduskunta tulee puimaan sitä, voiko kolme ihmistä mennä keskenään naimisiin. Se on ihan lähitulevaisuutta todennäköisesti, Markus J. Rantala pohdiskeli.

Entäpä ovatko naiset muka nirsoja, onko alfa-uros oikeasti haluttu kumppani ja ovatko avioerot todella lisääntyneet? Nämä ja monta muuta rakkaushormoneja kutittelevaa myytinmurtoa katsottavissa nyt Docventuresin etkoilla ja Talk Show’ssa!

Samaan aikaan Docventures Chatissa etsittiin ja löydettiin keilailuseuraa ja mietittiin VIELÄKIN SYVÄLLISEMMIN rakkauden ja yksinäisyyden kiemuroita. Lue koko keskustelu täältä.

Katso Docventuresin pariutumisteemainen Talk Show kokonaisuudessaan alta! Ja tule mukaan jälleen ensi tiistaina 29.9. klo 21, jolloin kauden kova lopetus pastafarismin ja uususkontojen parissa!

Uusimmat sisällöt - Docventures