Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Varastettu Etelä-Afrikka – dokumentti vaikutusvaltaisen suvun soluttautumisesta valtionhallintoon

Intiasta saapuneet Guptan bisnesveljekset onnistuivat soluttautumaan syvälle Etelä-Afrikan valtioon.
Intiasta saapuneet Guptan bisnesveljekset onnistuivat soluttautumaan syvälle Etelä-Afrikan valtioon. Kuva: Uhuru production Yle TV1,Ulkolinja: Varastettu Etelä-Afrikka

TV1 torstaina 1.10.2020 klo 22.00 - 23.00, uusinta sunnuntaina 4.10. klo 22.35, Areenassa

Intialaisen Gupta-perheen veljeskolmikko muutti Etelä-Afrikkaan 1990-luvulla, kun pitkään jatkuneen apartheid-politiikan repimä maa alkoi toipua ja demokratia teki tuloaan.

Perheen aivot ja patriarkka oli veljeksistä vanhin Ajay Gupta, keskimmäinen Atul Gupta hoiti verkostoitumisen ja etsi sopivaa liiketoimintaa. Mukana oli myös nuorin veljeksistä Rajesh Gupta.

Veljekset tekivät tuttavuutta poliitikkojen kanssa ja tutustuivat myös Jacob Zumaan, valtapuolue ANC:n silloiseen puheenjohtajaan, josta tuli myös Etelä-Afikan presidentti vuosiksi 2009 - 2018.

Kymmenessä vuodessa rikkauksiin

Kun Zuma valittiin presidentiksi, alkoivat Guptien liiketoimet kukoistaa. Presidentti ilmoitti alkajaisiksi maan historian suurimmasta sijoitusohjelmasta.

Intiasta saapuneet Guptan bisnesveljekset onnistuivat soluttautumaan syvälle Etelä-Afrikan valtioon.
Etelä-Afrikan ANC-puolueen poliitikko, vuosina 2009 - 2018 presidenttinä toiminut Jacob Zuma (vas.) ja liikemies Ajay Gupta. Intiasta saapuneet Guptan bisnesveljekset onnistuivat soluttautumaan syvälle Etelä-Afrikan valtioon. Kuva: Uhuru production Yle TV1,Jacob Zuma,Ajay Gupta,Ulkolinja: Varastettu Etelä-Afrikka

Guptan veljekset ryhtyivät tutkimaan Etelä-Afrikan hallituksen ohjelmaa ja etsivät tuottavimmat julkiset hankkeet. Kymmenessä vuodessa perheestä tuli monimiljonäärejä ja kiistanalaisen yritysryppään omistajia Etelä-Afrikan valtion tarjoamien tuottoisten liikesopimusten ansiosta.

Etelä-Afrikan tasavallan ongelmat eivät loppuneet rotuerottelun päättymiseen. Maan lähes koko valtava omaisuus kuten rikkaat malmivarat, media ja it-toimiala valuivat intialaisen Guptan perheen taskuihin.

Sähköpostivuoto paljastaa väärinkäytöksiä

Tutkivan journalismin keskus amaBhungane keskittyy Etelä-Afrikassa ja sen naapurimaissa esiintyvään korruptioon.

Järjestölle vuonna 2017 vuodetut noin 200 000 sähköpostia eli GuptaLeaks paljastaa, ettei hallituspuolue ANC tosiasiassa johtanut Etelä-Afrikan valtionkoneistoa. Materiaali vahvisti Guptien yritysten ja valtionyhtiöiden sisäpiirin sopimukset. Suvun toiminta oli laajempaa kuin kukaan oli voinut kuvitella.

Entinen presidentti Jacob Zuma syytti ensin mediaa valheesta, mutta sähköpostivuoto kertoo valtiokaappauksesta, häikäilemättömästä ahneudesta ja korruptiosta .

Anhängare till EFF demonstrerade med krav på Zumas avgång, Pretoria 2.11.2016
Eteläafrikkalaiset vaativat vuoden 2017 mielenosoituksissa presidentti Jacob Zuman eroa. Anhängare till EFF demonstrerade med krav på Zumas avgång, Pretoria 2.11.2016 Kuva: EPA/HERMAN VERWEY Etelä-Afrikka,oppositio,mielenosoitukset,Jacob Zuma

Eteläafrikkalainen dokumentti Varastettu Etelä-Afrikka on tosielämän dekkari ja kuvaa, kuinka Intian köyhimmiltä alueilta tullut Guptan suku onnistui soluttautumaan Etelä-Afrikan valtioon ja turvaamaan itselleen mahdollisimman hyviä sopimuksia. Veljekset pääsivät päättämään jopa yksittäisistä ministerinimityksistä.

Valtioiden ja yritysten asiat sekoittuvat

Tutkivat toimittajat kertovat dokumentissa Panaman papereihin verrattavan GuptaLeaks-tietovuodon paljastuksista. He ilmaisevat huolensa globaalista ilmiöstä, jossa valtioiden ja yritysten asiat sekä valta sekoittuvat keskenään.

Palkittujen dokumentintekijöiden Rehad Desain ja Mark J Kaplanin ohjelmassa haastatellaan muun muassa entistä omistajaohjausministeriä, ANC:n poliitikko Barbara Hogania, jonka presidentti Zuma ensitöikseen erotti.

Kun presidentti Jacob Zuma erosi virastaan vuonna 2018, alkoi Etelä-Afrikassa jälkipyykki valtiovallan kaappauksesta, korruptiosta ja petoksista julkisella sektorilla sekä hallituksessa.

How To Steal A Country. Tuotanto: Uhuru Productions, Etelä-Afrikka, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.