Hyppää pääsisältöön

Haetko rauhaa joogasta, meditoinnista, luonnosta, astrologiasta tai tarotkorteista?

Millä tavalla henkisyys on sinua ja osa elämääsi?
Millä tavalla henkisyys on sinua ja osa elämääsi? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle henkisyys

Haetko yhteyttä ja lumoutumista joogasta, meditoinnista, luonnosta, astrologiasta tai tarotkorteista? Millaisia kokemuksia sinulla on niistä? Miten suhtaudut henkisyyden kaupallisuuteen? Onko sinulla huonoja kokemuksia henkisyydestä? Koetko henkisyyden turhana? Miksi? Kannatatko jotain uuspakanallista luontouskontoa? Millaista? Onko sinulla kokemuksia spiritismi-laudalla pelaamisesta? Millaisia? Onko sinulla niin sanottuja yliluonnollisia kokemuksia? Millaisia?

Nykyihmiset ovat kiinnostuneita henkisyydestä, mutta kaikkia ei puhuttele esimerkiksi kirkon tarjoama uskonnollisuus.

”Monet sanovatkin olevansa henkisiä, mutta eivät uskonnollisia. Kirkon uskonnollisuus nähdään opinkappaleisiin sitoutuneena, jossa määrätään miten pitää uskoa. Henkisyys nähdään itse valittuna ja autenttisempana”, kertoo dosentti ja Turun yliopiston uskontotieteen yliopistonlehtori Tiina Mahlamäki.

Henkisyys on itse valittua ja määriteltyä ja sitä voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Tekniikoissa yhdistyvät usein ruumiillisuus ja henkisyys, kuten esimerkiksi joogassa, meditaatiossa ja mindfulnessissa.

”Ne edistävät henkistä ja ruumiillista hyvinvointia. Henkisyyteen voi liittyä energia- ja reikihoidot, kivien ja kristallien käyttö. Ymmärrystä ja elämänhallintaa voidaan hakea astrologiasta, tarotkorteista tai kysymällä henkisiltä näkijöiltä”, sanoo dosentti Mahlamäki.

Osa ihmisistä hakee arjen haasteisiin ja elämän isompiin kriiseihin tukea ja turvaa enkeleiltä. Silloin kyse on enkelihenkisyydestä, sitäkin harjoitetaan monella eri tavalla.

”Voidaan lukea enkelikortteja, kirjallisuutta tai tehdä enkelitalismaaneja. Voidaan käydä kuuntelemassa luentoja enkelien viisaudesta. Siinä vakavuus ja leikillisyys kulkee käsi kädessä. Enkeleihin ei tarvitse uskoa koko ajan vaan ne voi hakea tarvittaessa apuun”, sanoo Mahlamäki.

Henkisyys on käsite, jota on vaikea määritellä tai rajata täsmällisesti. Tutkijat viittaavat henkisyyteen, spirituaalisuuteen ja yksilölliseen uskonnollisuuteen käänteenä, joka alkoi toisen maailmansodan jälkeen, kertoo Mahlamäki.

Henkisyydestä puhutaan myös vaihtoehtoisena henkisyytenä, uushenkisyytenä ja ilmiöstä käytetään myös myös new age -käsitettä. Henkisyys ja spirituaalisuus asetetaan usein valtavirta uskonnollisuutta vastaan.

”Kokemuksilla ja elämyksillä on vahva painotus. Ulkopuolelta ei haeta sitä, että mihin pitää uskoa. Ajatellaan, että omassa itsessä on kaikki se mitä tarvitaan”, sanoo Mahlamäki.

Vastaa kyselyyn torstaihin 1.10. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan henkisyyttä Yle Radio 1:ssä torstaina 24.12.2020 kello 10.00. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Millaiset ovat ensimmäiset muistikuvasi rahasta?

  Millainen on sinun suhteesi rahaan?

  Millaiset ovat ensimmäiset muistikuvasi rahasta? Millaisia tunteita siihen liittyi? Millainen on sinun suhteesi rahaa? Mitkä asiat ovat vaikuttaneet rahasuhteeseesi? Miten rahan puute vaikuttaa elämääsi? Mistä saat silloin apua? Oletko etuoikeutetussa asemassa eikä rahan riittävyyttä tarvitse miettiä? Miten se vaikuttaa elämääsi ja ajatteluusi? Vertaatko taloudellista asemaa ja tilannetta muihin?

 • Keskustele tässä: Kannattaako enää sijoittaa rakennuksiin?

  Rakentaminen on riskibisnestä.

  Joka kymmenes asunto on ilman asukkaita ja monen pienen ostoskeskuksen kohtalona on purkaminen. Samalla etätyöt vähentävät toimistotilojen tarvetta. Uskaltaako yhä sijoittaa rakennuksiin? Toimittaja Juha Virtasen vieraina Rakennusteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Kim Kaskiaro ja Inderes Oy:n analyytikko Olli Koponen.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2020

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Keskustele aiheesta: Minkälainen fiilis sinun työpaikallasi on?

  Työpaikan tunneilmasto vaikuttaa tuottavuuteen.

  Työpaikan hyvä tunneilmasto parantaa työtulosta selvästi. Monelta johtajalta jää tärkeitä työkaluja käyttämättä, kun työpaikan tunneilmastoon ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Mikä maksaa? -ohjelmassa keskustellaan siitä, miten työpaikan hyvä tunneilmasto saadaan luotua. Juho-Pekka Rantalan vieraina työelämän tunnetaitovalmentaja Ira Leppänen ja psykologi Jarkko Rantanen.