Hyppää pääsisältöön

Elävä arkiston lokakuussa vie Tie Eedeniin – sekä muuta sisältöä pimeneviin iltoihin

Sarjan Tie Eedeniin henkilöt ryhmäkuvassa
Tie Eedeniin. Sarjan Tie Eedeniin henkilöt ryhmäkuvassa Kuva: Yle/Tapio Vanhatalo Tie Eedeniin

Lokakuussa syksy ottaa jo selvästi voiton kesästä. "Nyt on lokakuu ja minusta näkee sen", lauloi Juice Leskinen Syksyn sävelessä. Lokakuussa päivä on jo selvästi yötä lyhyempi ja luonto alkaa jo virittäytyä talven tuloon, vaikka lumi ja pakkaset saavat vielä odottaa.

Lokakuun lopulla vietetään uudehkoa juhlatulokasta halloweenia, perinteisempää pyhäinpäivää tai vaikkapa perisuomalaista kekriä.

Oli lokakuu sitten nimensä veroinen ja synkkä, märkä ja lokainen, voi sen tunnelmaa piristää Elävän arkiston laadukkaalla ja monipuolisella sisällöllä.

Lokakuun Toivottua draamaa

Lokakuun Toivotuissa palataan jälleen maailmalta maaseudulle 33-osaisen Tie Eedeniin -sarjan myötä. Biokemistitutkijapari palaa Kaliforniasta miehen kotikylään Eerolaan. he perustavat laboratorion, joka tekee kansainvälisen lääkeyrityksen nimissä tutkimusta. Heillä on kuitenkin myös oma agendansa, joka salataan niin rahoittajilta kuin kyläläisiltäkin. Pinnan alla Eerolassa kuohuu muutenkin. On sukukiistoja ja mutkikkaita ihmissuhteita. Ja rakkautta.

Sarjan rooleissa nähdään mm. Teijo Eloranta, Marjaana Maijala, Vilma Vuorio, Aimo Räsänen, Kirsti Väänänen, Reino Nordin, Kari Sorvali, Irja Korhonen, Ismo Kallio, Outi Vuoriranta, Arttu Ratinen, Karoliina Blackburn ja Jari Salmi.

Käsikirjoituksesta vastaavat Mika Ripatti, Seppo Vesiluoma, Johanna Sinisalo ja Johanna Vuoksenmaa, musiikista Mauri Sumén ja ohjauksesta Juha Rosma, JP Siili, Aleksi Salmenperä, Olli Saarela, Saara Saarela ja Maarit Lalli.

Tie Eedeniin tulee katsottavaksi Areenaan 14.10. Sarja on esitetty TV2:ssa vuosina 2003–2005.

Tapahtuipa lokakuussa

Lokakuun alku merkitsee myös Tampereen alkua, sillä Kustaa III perusti kaupungin 1.10.1779. Helsingissä ruvettiin toden teolla taistelemaan tulipaloja vastaan, kun kaupunkiin perustettiin palokunta 1861. Turussa taas päästiin viimeistä kertaa nauttimaan raitiovaunun kyydistä 1972. Rissalan lento-onnettomuus vuonna 1978 vei mukanaan 15 ihmistä.

Raitiovaunu Turussa 1960-luvulla.
Raitiovaunu Turussa 1960-luvulla. Kuva: Yle kuvanauha raitiovaunut,Yle Elävä arkisto,Turku

Yhdysvalloissa suureksi mediatapahtumaksi noussut O. J. Simpsonin oikeudenkäynti päättyi syytteistä vapauttamiseen 1995. Yksi kylmän sodan päättymisen merkkipaaluja oli Saksojen yhdistyminen vuonna 1990. Lokakuun alkuun sijoittuu myös eläinten päivä. Lasten aseman parantamiseen keskittyy vuonna 1920 perustettu Mannerheimin lastensuojeluliitto. Ransu teki ensiesiintymisensä vuonna 1978.

Karvakuonojen joulujakso 1978.
Karvakuonojen joulujakso 1978. Kuva: Yle kuvanauha Karvakuonot,Yle Elävä arkisto,joulu

Avaruuskilpailussa Neuvostoliitto otti ensimmäisen voiton laukaisemalla Sputnik-satelliitin radalleen vuonna 1957. Opettajia muistetaan opettajien päivänä. Vinon huumorin lippulaiva Monty Pythonin Lentävä sirkus aloitti vuonna 1969. Suomi taas aloitti valmistautumisen tulevaan sotaan lähettämällä kutsut ylimääräisiin kertausharjoituksiin 1939.

Maailma pääsi ihmettelemään ensimmäistä kertaa äänielokuvaa 1927, kun Jazz Singer sai ensi-iltansa (ensimmäinen suomalainen äänielokuva valmistui muutamaa vuotta myöhemmin). Venäjällä murhattiin toimittaja Anna Politkovskaja vuonna 2006. Sodan jälkeinen Saksan hajaannus sinetöitiin (41 vuodeksi), kun DDR perustettiin 1949. Suomessa Bodomin murhat jäivät edelleen arvoitukseksi, kun niistä syytetty Nils Gustafsson vapautettiin syytteistä 2002.

Sähköinen tiedonvälitys otti uuden askeleen Suomessa, kun Ylen Teksti-tv aloitti 1981. Higgsin bosonin ennustanut Peter Higgs sai fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 2013. Kroatia julistautui itsenäiseksi vuonna 1991. Kuubalainen vallankumousjohtaja Che Guevara teloitettiin Boliviassa 1967.

10.10. vietetään Aleksis Kiven päivää eli suomalaisuuden kirjallisuuden päivää ja maailman mielenterveyspäivää. Samana päivänä myönnettiin presidentti Martti Ahtisaarelle Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008. Lokakuussa on myös kansainvälinen tyttöjen päivä.

Ahtisaaret kotonaan.
Ahtisaaret kotonaan. Kuva: yle kuvanauha Martti Ahtisaari,Eeva Ahtisaari

Kyllikki Saaren ruumis löydettiin viisi kuukautta surman jälkeen vuonna 1953. Uhreilta ei vältytty Myyrmannin ostoskeskuksen räjäytyksessä vuonna 2002. Vuonna 1963 Jayne Mansfield villitsi ihailijoitaan Helsingin lentoasemalla. Taiteen uusimpia ihmeitä päästiin ihailemaan ensimmäisessä Ars-näyttelyssä vuonna 1961.

Suomen luotettavin mies, Arvi Lind, poistui ruudusta eläkkeelle 2003. Kuuban kriisi ajoi maailman suursodan partaalle vuonna 1963. Suomessa lakkautettiin valtiollinen sensuuri vuonna 1947.

Vuonna 1994 Suomi päätti suhteestaan Euroopan yhdentymiseen EU-kansanäänestyksellä. Kansainvälisenä päivänä köyhyyden poistamiseksi vietetään Suomessa myös asunnottomien yötä.

 Köyhä mies istuu maassa kerjäämässä rahaa lippalakkiinsa (1991)
Köyhä mies istuu maassa kerjäämässä rahaa lippalakkiinsa (1991) Kuva: Juha-Pekka Inkinen köyhyys

Ensimmäinen askel kohti tietoyhteiskuntaa otettiin, kun Postipankissa käynnistettiin Suomen ensimmäinen tietokone 1958. Kaupunkien valot pimenivät öljykriisin myötä 1973. Satupäivää vietetään 18.10. Taistelussa tuberkuloosia vastaan edistyttiin 1943, kun streptomysiini eristettiin 1943. Nightwish erotti laulajansa Tarja Turusen tylysti kirjeellä 2005.

Suomi järkyttyi vuonna 1997, kun Steen Christensen teloitti kaksi poliisia 1997. Unkarin kansannousu kuohutti vuonna 1956. 1960-luvulla Afrikkaan syntyi monia uusia valtioita, mm. Sambia vuonna 1964.

Meillä pantiin valtion turvallisuuspalvelu uuteen uskoon, kun Valpo korvattiin Supolla 1948. Chilessä valtaan nousi maan ensimmäinen vasemmistolainen johtaja, kun Salvador Allende valittiin maan presidentiksi 1970. YK:n päivää vietetään 24.10.

Ruotsi jahtasi epäonnisesti sukellusveneitä 1980-luvulla, kunnes yksi rysäytti karille Karlskronassa 1981. Metallimusiikin ystävät saivat kestosuosikin samana vuonna Metallican perustamisen myötä. Suomessa puoluekartalle nousi uusi mahtitekijä SKDL vuonna 1948. Suezin kriisi kiristi maailmanpolitiikkaa vuonna 1956.

Lokakuun lopulla Turkki viettää itsenäisyyspäivää eli Tasavallan päivää ja Espanja aloitti siirtymisensä kohti demokratiaa diktaattori Francisco Francon kuoltua ja Juan Carlosin noustua kuninkaaksi. Vuonna 1961 Neuvostoliitto räjäytti kaikkien aikojen suurimman vetypommin, Tsar-Bomban. Suomen ja Neuvostoliiton suhteita hiersi ns. noottikriisi vuonna 1961.

Noottikriisin tilitys. Presidentti Urho Kekkosen puhe televisiossa 26.11.1961
Noottikriisin tilitys. Presidentti Urho Kekkosen puhe televisiossa 26.11.1961 Kuva: Yle kuvanauha Urho Kekkonen,televisiopuhe

Lokakuun syntymäpäiväsankareita

Lokakuussa syntymäpäiviään viettävät tai viettäisivät mm. John Lennon, Aleksis Kivi, Juha Jokinen, Andy McCoy, Joel Hallikainen, Esko Salminen, Hannah Arendt, Veijo Pasanen, Kari Suomalainen, Karl Fazer, Riitta Salin, Kimi Räikkönen, Susanna Haavisto, Matti I, Esko Hukkanen, Unto Mononen, Pablo Picasso, Tauno Palo, Bo Carpelan, Anita Välkki, Toni Edelmann, Albert Järvinen, Markus Pöyhönen, Satu Mäkelä-Nummela, Arvo Ylppö, Kiti Neuvonen, Topi Sorsakoski, Katariina Souri (Kata Kärkkäinen), Marika Krook, Helena Takalo, Ragnar Granit, Matti Yrjänä Joensuu, Timo Koivusalo, Timo Sarpaneva ja Doris Laine.

Albert Edelfeltin tekemä piirustus Aleksis Kivestä.
Aleksis Kivi Albert Edelfeltin tekemä piirustus Aleksis Kivestä. Aleksis Kivi,Albert Edelfelt

Lokakuussa kuolleita

Seuraavien ihmisten kuolinpäivä sattuu lokakuulle: Paavo Nurmi, Armi Ratia, Veikko Huovinen, Steve Jobs, Alma Kuula, Karl Fazer, Jim Pembroke, Ella Eronen, Ior Bock, Sirkka Turkka, Risto Ryti, Laila Kinnunen, Reko Lundán, Pentti Siimes ja Juha Vainio.

Näin siis lokakuussa. Paljon muutakin on tapahtunut, mutta ainakin näihin tavalla tai toisella liittyvää sisältöä löytyy Elävästä arkistosta ja jotain on voinut jäädä huomaamattakin. Lisääkin sisältöä tulee koko ajan.

Glöm inte Arkivet. Där finns också mycket intressant at läsa, titta och lyssna. Ja jos saamen kieli kiinnostaa, Ealli arkiiva tarjoaa sisältöä kaikilla kolmella Suomessa puhuttavalla saamen kielellä.

Hämähäkin seitti auringonvalossa
Hämähäkinseitti Hämähäkin seitti auringonvalossa Kuva: Raimo Paukku Hämähäkinseitti