Hyppää pääsisältöön

Salisburyn myrkytykset – brittiläinen draamasarja kertoo maailmaa kuohuttaneen Skripalien tapauksen

Kollaasikuva kolmessa osassa: kuvassa Tracy Daszkiewicz (Anne-Marie Duff), Dawn Sturgess (MyAnna Buring) ja Nick Bailey (Rafe Spall).
Brittidraaman päärooleissa näyttelevät Anne-Marie Duff (vas.), MyAnna Buring ja Rafe Spall. Kollaasikuva kolmessa osassa: kuvassa Tracy Daszkiewicz (Anne-Marie Duff), Dawn Sturgess (MyAnna Buring) ja Nick Bailey (Rafe Spall). Kuva: Dancing Ledge Productions / Yle Brittiläiset draamasarjat,Yle TV1,The Salisbury Poisonings,Salisburyn myrkytykset

TV1 lauantaisin 3. - 24.10.2020 klo 22.20 - 23.05, Areenassa

Entinen venäläisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia myrkytettiin brittiläisessä Salisburyn kaupungissa maaliskuussa 2018. Murhayrityksessä käytettiin Neuvostoliiton kehittämää kemiallista novitsok-hermomyrkkyä. Tapausta on kuvattu yhdeksi 2000-luvun suurimmista diplomaattisista kriiseistä.

BBC:n suurta huomiota saanut ja kiitosta kerännyt draamasarja Salisburyn myrkytykset (12) on tositapahtumiin pohjautuva, koskettava ja realistinen kuvaus yhteisön pahimmista peloista ja viranomaisten rohkeudesta tuntemattoman uhan keskellä.

Neliosainen draamasarja kertoo tapahtumista otsikoiden takana. Tarinan keskeisiä henkilöitä ovat myrkytystä selvittäneet ympäristöterveysjohtaja Tracy Daszkiewicz (Anne-Marie Duff) ja rikosylikonstaapeli Nick Bailey (Rafe Spall).

Massiiviset eristystoimet sulkevat kaupungin

Salisburyssä puistonpenkiltä löytyneiden uhrien henkilöllisyys selviää viranomaisille pian, mutta epäselvä tilanne herättää lisää huolta ja avoimia kysymyksiä. Muistissa on Britanniaa vuonna 2006 ravistanut agentti Aleksandr Litvinenkon murha, joka tehtiin radioaktiivisella polonium-210:llä.

Viranomaiset kamppailevat näkymätöntä vihollista vastaan yrittäessään turvata siviiliväestön. Massiiviset eristystoimet sulkevat kaupungin keskustan ja terveysviranomainen etsii kiihkeästi tietoja siitä, kuinka laajalle myrkky on mahdollisesti levinnyt.

BBC:n suuri draamahitti Salisburyn myrkytykset on tositapahtumiin pohjautuva, koskettava ja realistinen kuvaus ihmisten pahimmista peloista ja viranomaisten sankaruudesta.
Konstaapeli Tracy Holloway (Natalia Klamar) löytää Sergei Skripalin (Wayne Swann) ja hänen tyttärensä puistonpenkiltä. BBC:n suuri draamahitti Salisburyn myrkytykset on tositapahtumiin pohjautuva, koskettava ja realistinen kuvaus ihmisten pahimmista peloista ja viranomaisten sankaruudesta. Kuva: JAMES PARDON / Dancing Ledge Productions Yle TV1,Salisburyn myrkytykset

Juuri kun terveysviranomaiset ja poliisi ovat saaneet mielestään tilanteen hallintaan, tulee odottamaton käänne, joka laittaa tutkimukset uudestaan sekaisin. Miten laajaksi katastrofi paisuu?

Salisbury joutuu myrskyn silmään, keskelle ennennäkemätöntä kansainvälistä selkkausta.

Journalistit draamasarjan käsikirjoittajina

Draamasarja Salisburyn myrkytykset avaa huolellisesti taustoitetun tarinan tilanteesta, kun kaupungin sydämessä tapahtuu jotain odottamatonta, jonka syitä, laajuutta ja seurauksia on tapahtumahetkellä mahdotonta aavistaa. Kuinka kaupunki, terveydenhuolto ja myrkytystapauksen keskeiset henkilöt läheisineen selviytyvät?

Käsikirjoituksesta vastaavat tutkiva toimittaja Declan Lawn ja ajankohtaisdokumentteja tehnyt Adam Patterson, molemmat BBC:n palkitun Panorama-ohjelman tekijöitä. Ohjaaja Saul Dibb on tehnyt aikaisemmin sarjaa Dublin Murders sekä elokuvat Matkan pää (Journey´s End) ja Herttuatar (The Duchess).

Draamasarjassa näyttelevät MyAnna Buring, Mark Addy, Annabel Scholey, Darren Boyd, Nigel Lindsay, Clare Burt, Stella Gonet, Andrew Brooke, William Houston, Jonathan Slinger ja Johnny Harris.

The Salisbury Poisonings. Käsikirjoitus: Declan Lawn ja Adam Patterson. Ohjaus: Saul Dibb. Tuotanto: Dancing Ledge Productions, BBC, Britannia, 2020.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.