Hyppää pääsisältöön

Harjunpää & pahan pappi on kylmä ja ankara rikoselokuva

Kotikatsomo: Harjunpää ja pahan pappi, yle tv1
Peter Franzén on Timo Harjunpää. Kotikatsomo: Harjunpää ja pahan pappi, yle tv1 kotikatsomo: harjunpää ja pahan pappi

Harjunpään kylmin ja nihilistisin tapaus kertoo sekavasta sarjamurhaajasta, joka löytää myös Harjunpään perheen kipupisteet. Elokuvassa Harjunpäätä esittää Peter Franzén, hullua tappajaa Sampo Sarkola. Elokuva kuuluu Yle Teeman pahuuden lokakuun ohjelmistoon.

Rikoskirjailija Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää-sarja kuuluu maamme arvostetuimpien rikoskirjasarjojen eliittiin. Kirjojen päähenkilö, vanhempi kostaapeli Timo Harjunpää, on empaattinen ja myötäelävä väkivallan virkamies, joka pyrkii aina ymmärtämään rikoksen tekijän ajatuksenjuoksua. Joensuu kirjoitti yhteensä 11 Harjunpää-romaania, joista Pahan pappi on toiseksi viimeinen. Kirja ilmestyi vuonna 2003.

Pahan pappi on sävyiltään tummempi kuin kakki aikaisemmat Harjunpää-tuotteet, sillä tapantumia varjostaa Harjunpään perheen kokema traumaattinen menetys: heidän teini-ikäinen tyttärensä on raiskattu ja pahoinpidelty kuoliaaksi.

Elokuva pohtiikin pahuuden olemusta ja vaikutusta ihmisiin, sekä syyllisyyden ja koston tunteita. Tapahtumat kiertyvät uskonnollisen fanaattisuuden, perheväkivallan ja alistamisen noidankehään.

Olli Saarelan ohjaama Harjunpää & pahan pappi (2010) on tehokas ja kolkko elokuva. Nuoren Sampo Sarkolan esittämä sarjamurhaaja on yksi elokuvahistoriamme pelottavimmista hahmoista. Rutinoitunut filmitähtemme Peter Franzén esittää Timo Harjunpäätä tunneherkästi ja uskottavasti. Muissa rooleissa nähdään Harjunpään vaimona Irina Björklund, tyttärenä Rosa Salomaa ja työpari Onerva Nykäsenä Jenni Banerjee.

Sampo Sarkola elokuvassa Harjunpää ja pahan pappi (2010)
Sampo Sarkola on elokuvan pahis. Sampo Sarkola elokuvassa Harjunpää ja pahan pappi (2010) Sampo Sarkola,Harjunpää ja pahan pappi

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa