Tilipäivän Ina Mikkola yllätti itsensäkin tajutessaan, miten vaikea monista työelämän aiheista on puhua ääneen. Ja juuri siksi niistä ei voi enää vaieta.
Millalla on ongelma. Hän on kokki huippuravintolassa, mutta 16 tunnin päivät tuovat pöytään vain vähän yli 2000 euroa kuussa. Takana on burnout eikä uutta suuntaa tunnu löytyvän. Vanha ystävä huijarisyndroomakin nostaa päätään.
Miten Milla voisi saada parempaa palkkaa uuvuttamatta itseään?
Tämä esimerkki on kuvitteellinen, mutta lokakuussa kuvitteellisten esimerkkien tilalle astuvat oikeat ihmiset.
Kahdeksana tiistaina Ina Mikkola kutsuu Tilipäivä-studioon vieraan, jolla on työelämässään ongelma. Sitä ratkovat studiossa paikalla olevat asiantuntijat sekä katsojat kotisohvilla.
Tarjolla on olkapäätä, vertaistukea ja ihan konkreettisia neuvoja. Monet työelämään liittyvät ongelmat kun ovat yhteisiä alasta riippumatta.
– Tilipäivässä jokainen tarinansa jakanut toimii vertaistukena ja inspiraationa muille. Yleisö ja asiantuntijat auttavat ja tukevat heitä, jotka astuvat rohkeina esiin oman haasteensa kanssa. Tilipäivä on yhteisöllinen kokemus: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta!
“Ihmiset arvottavat itsensä ja toisensa liikaa työn kautta”
Ina Mikkola on tunnettu tabujen rikkoja ja on häntä nimitetty “rusettipäiseksi kapinakenraaliksikin”. Kun Mikkola tarttuu itselleen tärkeään ja koko yhteiskuntaa koskettavaan aiheeseen, hän todella paneutuu siihen – ja haluaa usein saada asioihin muutoksen.
Niin myös nyt.
Mikkolaa alkoi ihmetyttää omien ikätovereidensa suhde työhön. Vaikutti siltä, että vasta työuransa alussa olevat kolmekymppiset ovat jo ihan loppu. Työn vaatimukset ovat kovia, itseensä on vaikea luottaa, on työpaikkakiusaamista ja kyykyttävää johtamista.
Samaan aikaan työ tuntuu määrittävän koko identiteettiä ja ihmisarvoa. Jos kokee epäonnistuneensa työssä, kokee olevansa epäonnistunut ihmisenä.
– Se on ihan hullua! Työ on monelle tärkeä osa elämää, mutta olisi tärkeää, ettemme arvota itseämme tai toisiamme pelkästään työn kautta.
“Haluan haastaa myös itseni puhumaan.”
Jotta asiat voisivat muuttua, niistä täytyy ensin puhua. Se ei ole ihan helppoa, kun kyseessä on oma työ ja elanto.
– Työpaikoilla saatetaan kamppailla vuodesta toiseen samojen ongelmien kanssa, mutta muutosta ei tapahdu, koska ihmisiä pelottaa puhua asioista.
Mikkola toivoo voivansa omalla esimerkillään rohkaista ihmisiä avautumaan vaikeista aiheista. Katsojat saavat jokaisessa tv-lähetyksessä äänestää, minkä henkilökohtaisen kokemuksen viikon teemasta hän paljastaa.
– Vaikka olen käsitellyt toimittajan työssä monia tabuaiheita, kuten pornoa ja huumeita, niin jostain syystä tämä jännittää enemmän. Ehkä koska aihe on niin läheinen ja työ vahva osa identiteettiä. Uskon kuitenkin esimerkin voimaan ja haluan haastaa itseänikin.
“On ok olla keskeneräinen, epäonnistua ja pyytää myös apua.”
Mikkolan tavoitteena on Tilipivän avulla tehdä työelämästä parempaa meille kaikille. Tavoite ei ole ihan helppo, mutta hän ei tee työtä yksin.
Tilipäivässä on mukana joukko Ylen kanavia ja toimituksia, kuten Yle TV2, Yle Areena, Yle uutiset, Kioski, YleX ja Svenska Yle.
– Erityisesti Kioskin kanssa tehdyissä youtube-videoissa tartun ihmisten kokemaan epäoikeudenmukaisuuteen. Keräsin somessa eri alojen ammattilaisten kokemuksia ja tulin vihaiseksi tarinoista, joissa ihmisiä oli kohdeltu huonosti. Moni myös koki, ettei heitä kuulla. Minä haluan kuunnella.
Kuuntelu on keskeistä myös Mikkolan uudessa podcast-sarjassa. Siinä suomalaiset kertovat hänelle intiimejä tarinoita työelämästä.
Millaista on rakentaa uraa, jos kaikki muut ovat sitä mieltä, ettet ole työkykyinen? Millaista on salailla päihteiden käyttöä työpaikalla? Mitä siitä seuraa, jos rakastuu työkaveriin?
– Työ ei ole pelkkää uraputkea ja menestystä. Meidän täytyy kuulla erilaisia tarinoita, jotta tajuamme sen ja voimme luoda armollisemman ilmapiirin. Sellaisen, jossa on ok olla keskeneräinen, epäonnistua ja pyytää myös apua.

Ja vaikka ollaan vakavien asioiden äärellä, huumoria ei pidä unohtaa. Mukana Tilipäivän ilosanoman levittämisessä ovat myös Kaverin puolesta kyselen -podcastista tutut Anna Karhunen ja Tiia Rantanen.
– Myös huumorin avulla voi murtaa tabuja. On mahtavaa, että saimme Annan ja Tiian mukaan, fanitan itsekin heitä. Jos ei pysty kertomaan omia kokemuksiaan, voi aina kertoa mitä “kaverille” on tapahtunut.
“Yksi pahimmista kokemuksistani on burnout, josta kesti hyvin pitkään palautua.”
Mutta mitä menestynyt toimittaja Ina Mikkola itse tietää työelämän kipupisteistä?
Hänen työuransa kun näyttää päällepäin juuri sellaiselta menestystarinalta, joita hän kritisoi. Sana menestys kuitenkin lähinnä puistattaa Mikkolaa, eikä oma polku todellakaan ole ollut suoraviivainen.
– Olen joutunut kokemaan pettymyksiä, tekemään töitä jaksamisen äärirajoilla ja todistamaan epäoikeudenmukaista kohtelua, joka on ollut ahdistavaa niin itselle kuin muille. Yksi pahimmista kokemuksistani on burnout, josta kesti hyvin pitkään palautua.
Hän siis tietää, mistä puhuu.
Siksi hän myös tietää, että vaikka välillä siltä tuntuisi, kukaan meistä ei ole työelämäpulmineen yksin.

Tilipäivä on kuulolla!

Kerro meille oma työelämätarinasi oheisella lomakkeella, meilillä tilipäivä@yle.fi tai ota yhteyttä whatsappissa 044 4216789. Tehdään yhdessä kaikkien työelämästä parempaa!
Info: Tässä on ollut ulkoinen upotus, joka nyt ei enää toimi, ja siksi on poistettu.
Ina Mikkolan Tilipäivä Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa tiistaisin klo 21.00 alkaen 6.10.
Tilipäiväkirjat Yle TV2:ssa tiistaisin klo 21.45 alkaen 6.10. ja Yle Areenassa vaikka heti
Ina Mikkola - Tilipäivä x Yle Kioski YouTubessa alkaen 30.9.
Ina Mikkola: Tilipäivä -podcast Yle Areenassa alkaen 20.10.
Tilipäivän Instagram: @tilipäivä