Hyppää pääsisältöön

Rakastin epätoivoista naista on pieni ja lämmin komediahelmi

Minna Suuronen ja Maija Junno elokuvassa Rakastin epätoivoista naista.
Minna Suuronen ja Maija Junno elokuvassa Rakastin epätoivoista naista. Kuva: Yle Kuvapalvelu Minna Suuronen,Jarmo Lampela,Rakastin epätoivoista naista,Maija Junno

Tove Idströmin käsikirjoittama ja Jarmo Lampelan ohjaama elokuva on lämpimänhauska parisuhdekaruselli, josta puuttuu citysinkkujen ja keskenkasvuisten hipstereiden kyyninen ironia.

Hiukan kömpelö ja ujo markkinatutkija Leo jää soittelemaan paitsi lankapuhelimella myös lehdellä, kun puoliso Jaava kertoo rakastuneensa työpaikan lääkintävahtimestariin. Leo on juuri ehtinyt naureskella eronneitten naisten epätoivoista seuranhakukeskustelua, kun hän huomaa itse olevansa haluttua valuuttaa parisuhdemarkkinoilla ja itsekin kaipaavansa uutta ihmissuhdetta. Leo tutustuu kosmetologi Maaritiin ja tämän entisiin ja nykyisiin miessuhteisiin, ja joutuu osaksi vauhdilla rullaavaa ihmissuhdekiertoa.

Juha Kukkonen tekee yhden parhaista roolisuorituksistaan Leona, joka on hillitysti hidas käänteissään, sympaattinen sosiaalisessa kömpelyydessään. Maija Junnon Maarit on uskottavan moneen suuntaan kurkottava yksinhuoltaja-arjen sankaritar. Muut näyttelijät tukevat pääparin törmäilyä vähäeleisen karrikoidusti ja myhäiltävän hauskasti.

Vuosi sitten kuolleen Tove Idströmin käsikirjoituksia leimaa yleensä huolella rakennettujen henkilöiden kavalkadi, jossa on aimo annos arkisuutta ilman jokapäiväisyyden tylsyyttä. Henkilöt ovat uskottavia, mutta kiinnostavan omanlaisiaan ja heissä on aina joku yllättävä särmä. Suhde päähenkilöihin on aina lämmin ja arvostava, puhdas etäännyttävästä hispteri-ironiasta ja kyynisyydestä. Rakastin epätoivoista naista (1999) asettuu ihmiskuvaukseltaan samaan ranskalaisesti soljuvaan virtaavuuteen kuin Akvaariorakkaus (1993) tai tv-sarja Jumalan kaikki oikut (2006). Enemmän tahtoihmisiä nähdään Idströmin käsikirjoittamissa tarinoissa Ilman kavaluutta (1996), Eila (2003) ja Virginie (2009).

Jarmo Lampelan ohjauksissa ollaan myös useimmiten tukevasti jalat maassa, vailla turhia kerronnallisia tai kuvauksellisia tehokeinoja ja kikkailuja. Paljon kertovat miljööt on valittu huolella kehystämään tapahtumia: tavanomaiset paikat korostavat pientäkin poikkeamaa perusarjesta. Keskiössä ovat näyttelijät, heidän luomansa henkilöhahmot ja niiden kautta piirtyvä tarina.

Rakastin epätoivoista naista syntyi osana Elokuvasäätiön vuonna 1998 alkanutta projektia, jossa neljä käsikirjoittajaa sai valita mieleisensä ohjaajan omalle elokuvahankkeelleen. Muut projektin synnyttämät elokuvat olivat Iiro Küttnerin ja Saara Saarelan Kuningas Hidas (2000), Heikki Vuennon ja Olli Saarelan Bad Luck Love (2000), sekä Outi Nyytäjän ja Timo Humalojan Laina-aika (2000), joka nähdään Teemalla huhtikuussa 2020.

Rakastin epätoivoista naista. Kuvassa diakoni Rauno Vatanen (Heikki Rantanen), galluptutkija Pauli Leo Timonen (Juha Kukkonen) ja pikkurikollinen Pauli (Ilkka Koivula)
Epätoivoisten naisten miesväkeä uimahallissa. Heikki Rantanen, Juha Kukkonen ja Ilkka Koivula. Rakastin epätoivoista naista. Kuvassa diakoni Rauno Vatanen (Heikki Rantanen), galluptutkija Pauli Leo Timonen (Juha Kukkonen) ja pikkurikollinen Pauli (Ilkka Koivula) Kuva: Yle Kuvapalvelu Juha Kukkonen,Ilkka Koivula,Rakastin epätoivoista naista,Jarmo Lampela,Heikki Rantanen
  • Rakastin epätoivosta naista (1999). Rooleissa Juha Kukkonen, Maija Junno, Minna Suuronen, Maria Kuusiluoma, Juho Milonoff, Heikki Paavilainen, Ilkka Koivula, Heikki Rantanen, Jani Volanen. Käsikirjoitus Tove Idström. Ohjaus Jarmo Lampela. Tuotanto Blind Spot Pictures.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa