Hyppää pääsisältöön

Brandon Patrick George haastaa debyytillään itsensä

Yhdysvaltalainen huilisti Brandon Patrick George esittelee ensimmäisellä soololevyllään soivuuksia, jotka kattavat yli kolmensadan vuoden ajanjakson. Barokista kohti nykymusiikkia etenevän kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Johann Sebastian Bach, Sergei Prokofjev, Pierre Boulez ja Kalevi Aho.

brandon patrick George äänitteen kansi
brandon patrick George äänitteen kansi Kalevi Aho

Äänite herättää kahdenlaisia ajatuksia. Kun jokainen hengenveto kuuluu tarkasti, tuo melko kuivasti taltioitu huilu musiikin lähelle ja kehollistaa kuuntelukokemusta. Toisaalta, lähietäisyydellä se soi pahimmillaan paljaana ja armottomasti. Joissakin tulkinnoissa ratkaisu toimii, toisissa ei.

Kuivakkuus näyttäytyy etenkin Bachissa. Kaikkein sutjakointa Bach-soitantaa ei moneen kertaan levytetyssä Partitassa a-molli BWV 1013 tällä kertaa kuulla. Toisen maailmansodan jälkeen perustetun sarjallisen armeijan henkisenä johtohahmon Pierre Boulezin huilulle ja pianolle kaavoittaman Sonatiinin Brandon Patrick George orjallistaa juuri oikealla kylmyydellä ja hyytävyydellä. Kalevi Ahon Solo III -kappaleen laajakaarinen ensiosa piirtyy maltilla. Taiturimainen toinen osa toteutuu hillityllä tempolla. Alarekisteristä ylös kiipeävä tekstuuri kulkee jatkuvaan liikkeeseen pohjautuen ja alati monimutkaisemmaksi tulevien kuviointien kautta kohti villiä prestissimoa. Parhaimmillaan Brandon Patrick George onkin liikkuvasti nykyttelevän Sergei Prokofjevin sävelten parissa. Sonaatti huilulle ja pianolle op. 94 lehahtelee eteenpäin sujuvasti. Kaunosävelet kaartuvat luontevasti ja nopeasti tikittelevä touhotus rullaa eteeenpäin yltiömotorisuutta välttäen.

Äänitteen barokista kohti nykymusiikkia suuntaava kokonaisuus ei sinällään mikään aivan uusi idea ole. Brandon Patrick Georgen ensilevy onkin käyntikortti, joka tarjoaa mahdollisuuden esitellä monipuolisuuttaan. Sitäkin toki kuullaan, vaikka yhdysvaltalais-huilisti ei vielä ainakaan näyttäydy muusikkona, joka erottuisi erityisen näkemyksensä tai osaamisensa ansiosta tällä kilpaillulla alueella.

Johann Sebastian Bach: Partita a-molli, BWV1013. Pierre Boulez: Huilu sonatiini. Kalevi Aho: Solo III. Sergei Prokofjev: Sonaatti huilulle ja pianolle, op 94. Brandon Patrick George, huilu, Steven Beck, piano, Jacob Greenberg, piano. (Profil, PH18039)

  • Jacob Cooper palaa studiossa rakennettujen teostensa pariin

    Jacob Cooper palaa studiossa rakennettujen teostensa pariin

    Yhdysvaltalainen säveltäjä Jacob Cooper kirjoittaa pitkien jatkumoiden varaan rakennettuja soivuuksia sulauttaen mukaan uutta teknologiaa. Nyt päivänvalonsa saa kolme pysähtynytttä elektroakustista teosta, jotka heijaavat uuden taidemusiikn, ambientin ja popin vuorovesissä. Cooperin tuorein äänite on tekotavaltaan samanlainen kuin viitisen vuotta sitten julkaistu laulusarja Silver Threads.