Hyppää pääsisältöön


Empatia on ihmisen lukemista

Nykyisessä työelämässä ei pärjää ilman ihmissuhdetaitoja. Onneksi niitä voi oppia.


“Eeva on minun silmissäni kuin Venus tai Afrodite, todellinen naiseuden jumalatar”, kuvailee tamperelainen kätilö Saara Partanen nauraen, ja on samalla täysin tosissaan. Hän on onnellinen työkaveristaan Eeva Liimataisesta, joka on saanut työyhteisössään lempinimen Empatia-Eeva.

Saara Partanen oli juuri valmistunut kätilöksi, kun hän kohtasi sairaalan yövuorossa Eeva Liimataisen, kokeneemman kätilön.

Hän kuunteli potilashuoneessa paperiverhon takana, miten Eeva puhui odottavalle äidille, jolla oli kova huoli raskaudestaan. Sanat olivat lempeitä ja herkkiä.

– Imin kuin sieni niitä hänen lauseitaan. Eeva puhui naiselle niin kauniisti.

Kätilö Eeva Liimatainen työpaikallaan
Kätilö Eeva Liimatainen työpaikallaan Yle Oppiminen,Eve Mantu,#KIITOSTYÖKAVERI

Tällä hetkellä Eeva Liimatainen ja Saara Partanen työskentelevät Tampereen yliopistollisen sairaalan raskaus- ja päivystysyksikössä. Siellä he hoitavat raskaana olevia naisia, joilla on joku hätänä. Ihmissuhdetaitoja todella tarvitaan.

Kätilö joutuu olemaan läsnä tilanteissa, joissa perhe saa kuulla pahimmat mahdolliset uutiset. Hän tukee, rohkaisee ja neuvoo.

Ymmärtäväisyydestä on hyötyä myös työyhteisön sisällä, koska raskaat tilanteet jäävät helposti painamaan myös hoitajankin mieltä. Sellaisina hetkinä ymmärtäväinen työkaveri on kullanarvoinen.

Saara Partanen kertoo, että silloin kun hänellä on siipi maassa, Eeva malttaa antaa surulle tilaa. Hän saattaa ottaa tiukkaan halaukseen, ja sanoa, että itkut on itkettävä. Tästä tulee sellainen olo, että suruntunne on täysin normaalia, sen voi jakaa, ja murheen alhosta pääsee eteenpäin.

Kiire on empatian pahin vihollinen, muistuttaa organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa. Työpaikalla olisikin hyvä olla aikaa juttelemiselle. Jokainen työntekijä pystyy kyllä kehittämään omaa empatiakykyään, kun saa siihen kannustusta. Sahimaa pitää empatiaa merkittävänä työelämän taitona.

Taitoa voi treenata aivan tavallisissa työtilanteissa.

Kätilö Eeva Liimatainen työpaikallaan
Kätilö Eeva Liimatainen työpaikallaan Yle Oppiminen,Eve Mantu,#KEHU2020
Miten käyttäydyn?
Miltä näytän toisten silmissä?

Saara Partanen pitää ihmissuhdetaitoja kätilön tärkeimpänä työkaluna. Kun oppii lukemaan ihmistä, tunnistaa mitä tämä tarvitsee.

Yhdelle synnyttäjälle toimii se topakka perinteinen tyyli, että kätilö kertoo päättäväisesti, mitä seuraavaksi tapahtuu ja miten toimitaan.

Toinen tarvitsee enemmän tilaa, ja hänelle hyvä kätilö on sellainen, joka on läsnä, muttei sano juuri mitään, vaan luo turvallisuuden tunteen vain olemalla paikalla.

Omia ajatuksia on ihan hyvä välillä kyseenalaistaa, huomauttaa organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa.

Saara Partanen on samaa mieltä.
– Eevalta olen oppinut työkaverina, että asioilla on monta puolta. Minun totuuteni voi olla minulle totta, mutta toinen voi nähdä sen tilanteen ihan eri lailla. On ollut suuri rikkaus saada avata omaa katsetta ja ymmärtää, että se toisenkin totuus on totta.


Toisen asemaan asettuminen voi parantaa työsuoritusta, vaikka henkilökohtaista kontaktia ei olisikaan.

Israelilaisessa tutkimuksessa seurattiin radiologeja, jotka analysoivat röntgen- tai TT-kuvia. Tavallisesti radiologit eivät tapaa ollenkaan potilaitaan, mutta nyt TT-kuvien mukana lähetettiin valokuva potilaasta.

Valokuva auttoi radiologeja näkemään potilaan ihmisenä, ei kasvottomana ja nimettömänä tapauksena. He tunsivat myötätuntoa, tekivät huolellisempaa työtä ja löysivät enemmän poikkeamia.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet 15 radiologia toivoivat saavansa valokuvia potilaistaan jatkossakin.

Kätilö Eeva Liimatainen työpaikallaan
Kätilö Eeva Liimatainen työpaikallaan Yle Oppiminen,Eve Mantu,#KEHU2020

Monissa ammateissa empaattisuus on tärkeää, ellei elinehto, ja kätilön työ on yksi näistä. Se on naisen rinnalla kulkemista kaikissa naisen elämän vaiheissa, ihan pikkutyttöiästä vanhuuteen saakka.

– Eeva on oikea Empatia-Eeva, nauraa Partanen. –Hän ymmärtää kaikkia ja kaikkea, äärimmäisyyksiin asti, on loistava kuuntelija ja peili. Ei puhu pahaa kenestäkään.

Järjestimme Eevalle kätilöystävien kanssa yllätysjuhlat. Katso video työkaveruuden tähtihetkestä!

Jos haluat tuoda työpaikalle lisää empatiaa, kokeile näitä vinkkejä:

  • Anna työkaverille aikaa. Kuuntele, mitä hänellä on mielessä.
  • Yritä katsoa asioita toisen näkökulmasta, etenkin kiistatilanteessa.
  • Kyseenalaista omia varmoja ajatuksiasi.

Työkaverin kehuminen voi ensimmäisellä kerralla tuntua jännittävältä, mutta jokainen myönteinen sana muuttaa koko työyhteisön ilmapiiriä myönteiseen, joten kynnys kannattaa ylittää.

Katso alta, millaisia kehuja työkaverit ovat saaneet – ja kerro samalla omat kiitoksesi tai hyvä työkaverikokemuksesi.

Voit laittaa viestisi joko pelkkänä kirjoituksena tai kuvan ja kirjoituksen yhdistelmänä. Muistathan, että Yle ei julkaise mainoksia. Keskity kehumaan kaveria.