Hyppää pääsisältöön

Esa Saarinen ja Tunna Milonoff avoimina Docventuresissa – "Kun sain tiedon, että kasvain on hyvälaatuinen, näin maailman sellaisena kuin se on, uskomattoman kauniina"

Tunna Docventuresin klitsussa
Tunna Docventuresin klitsussa Kuva: Sami Levo Docventures,S8

Huh huh mitä uskontunnustuksia! Docventuresin kauden viimeinen Talk Show kävi henkilökohtaiseksi, kun pyhyyden kokemuksia avasivat Tunnan ja Rikun kanssa filosofi Esa Saarinen, uskontotieteilijä Teemu Taira ja noita Miika Vanhapiha. Ota näyttösi ja käy Talk Show'n äärelle!

Missä pyhyyttä koetaan? Rikun kysymys sytytti keskustelun! Suomen tunnetuin filosofi Esa Saarinen analysoi omia kokemuksiaan niin poikiensa syntymän kuin vaimoonsa rakastumisen aikaan, "elämänvirran jatkumisen" hetkillä. Toisaalta, eräänlaista rituaalista pyhyyttä hän löytää valmistautuessaan tärkeisiin tilaisuuksiin Bachin musiikin äärellä.

– Sen elämän ihmeen äärelle hankkiutuminen, sen kokeminen kun se tapahtuu... Saarinen kertoi.

– Se on kuin heräämistä! Tunna täydensi.

Sun solut hehkuu. Olet elämän uskossa.― Esa Saarinen

Sitten hän kertoi oman koskettavan tarinansa:

– Mulla oli kasvain kurkussa ja kun sain tiedon, että se on hyvälaatuinen, yhtäkkiä näin maailman sellaisena kuin se on: uskomattoman kauniina. Joka ikisen yksityiskohdan ja paikan. Se oli pyhä hetki. Jos sellaisena näkisi maailman koko ajan – sehän olisi valaistunut tila!

– Mutta sähän olet just nyt valaistunut, kun sen kerrot. Tietyllä tavalla sytyt, ja jotenkin sun solut hehkuu. Olet elämän uskossa, jos näin saa sanoa, Saarinen totesi silminnähden vaikuttuneena.

Katso keskustelu alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tämä, hyvät yyteröitsijät oli kokemus erityisestä pyhästä, opimme Miika Vanhapihalta, joka on Suomen tuoreimman virallisen uskonnollisen yhteisön Karhun kansan jäsen.

Hän ajattelee, että olemassa on myös arkista pyhää. Tähän samaistui Riku ja Chatissa nimimerkki kj_kersantti:

– kj_kersantti sanoo täällä, että pyhyyttä on hankala kuvailla, mutta se tuo rauhaa ja pysyvyyttä. Ehkä se on mullekin sellainen pyhä hetki, kun arjen tetriksessä kaikki sujuu mainiosti, Riku kuvasi.

Itseasiassa, onko nimenomaan hyvä elämä pyhää? Vanhapiha ehdotti ja lisäsi:

– Pyhyys voi iskeä takavasemmalta milloin vain. Sitten toisaalta kun herkistyy, se tulee helpommaksi ja helpommaksi.

Keskustelu pyhyyden kokemuksista ja uskontojen synkistäkin puolista kävi kuumana klitsun lisäksi Docventures Chatissa. Lue illan aikana käyty keskustelu täältä!

Sielun syvimpiin ja selittämättömimpiin syvennyksiin käynyt keskustelu paketoi Docventuresin kasikauden. Katso pahimpiin viekkareihin klitsun lämmittelykeskustelu täältä ja koko keskustelu täältä.

Kiitos rakkaat yyterijöitsijät ja chat-luolan moottoriturvat koko kaudesta ja kaikista niistä mielettömän hienoista keskusteluista, joita ollaan yhdessä käyty!

Kaikki oleellinen löytyy edelleen osoitteesta yle.fi/docventures! Tsiigaa sieltä kauden parhaat keskustelut ja leffat ja jatka kirkastumista artikkelien parissa. Doc-luolan valot sammuvat, mutta vain hetkeksi!

Muokattu 23.9. klo 22.43. Korjattu aiemmin virheellisesti pahanlaatuiseksi mainittu kasvain hyvälaatuiseksi.

Uusimmat sisällöt - Docventures