Hyppää pääsisältöön

Käytä hevoskastanjoita pesuaineena – sopii erityisen hyvin villalle ja silkille

Hevoskastanjoita kasvaa puistoissa ja puutarhoissa. Ne kasvavat suuriksi ja mahtaviksi puiksi, jotka pudottavat syksyllä piikkisiä vihreitä hedelmiä, joiden sisällä on sileä ruskea pähkinä. Sen lisäksi että kastanjoita on hauska kerätä, ne ovat myös käyttökelpoisia pesuaineena.

hevoskastanja
Hevoskastanja hevoskastanja Kuva: Yle/Alexandra de Paoli Strömsö,Alexandra De Paoli,Hevoskastanja

Sopii erityisen hyvin herkille kankaille

Kastanjoissa on runsaasti saponiineja, eräänlaista luonnon saippua-ainetta, jota voi käyttää tekstiilien pesemiseen.

Tavallisiin pesuaineisiin verrattuna saponiinit ovat hellävaraisempia tekstiilikuiduille, joten vaatteet, lakanat ja pyyhkeet kestävät pidempään.

Saponiinit sopivat erityisen hyvin herkille kankaille, kuten villalle ja silkkille.

hevoskastanja
hevoskastanja Kuva: Yle/Alexandra de Paoli Strömsö

Tee näin:

  1. Kerää hevoskastanjoita syksyllä, kun ne putoavat maahan.
  2. Jaa ne neljään osaan ja kuivata ne kuivassa ja lämpimässä paikassa, kuten keittiössä tai saunassa. Kun ne ovat kuivuneet, niitä voi säilyttää paperipussissa tai purkissa.
  3. Kun on aika pestä pyykkiä, pane 12 kastanjalohkoa purkkiin, jossa on 2 dl kylmää vettä. Pane purkki jääkaappiin ja anna kastanjojen vetäytyä muutama tunti. Ravista kokeeksi purkkia, jos syntyy kuplia, pesuaine on valmista.
  4. Kaada 1 dl kastanjavettä pesuainelokeroon ja pese kuten tavallisesti. Loput voit säilyttää jääkaapissa toiseen päivään. Se säilyy noin viikon. Jätä kastanjat purkkiin, ja kun ne on käytetty, ne kuuluvat kompostiin.
hevoskastanja
hevoskastanja Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö,Hevoskastanja

Lisää bikarbonaattia valkopesuun

Hevoskastanjapesuaine sopii hyvin arkipyykkiin, hienopesuun ja sellaisten vaatteiden pesemiseen, joita pestään paljon, kuten treenivaatteita. Huuhteluainetta ei tarvita, koska kastanjat pehmentävät veden ja jättävät pyykkiin puhtaan tuoksun.

Valkopesussa kastanjaveden vaikutusta voi vahvistaa lisäämällä 2 rkl bikarbonaattia pesupalloon pesukoneeseen.

Auringonvalo hajottaa likaa

Hyvä vinkki on kuivattaa pyykki ulkona, jos siihen on mahdollisuus. Auringonvalo auttaa nimittäin hajottamaan laikkujen molekyylirakennetta ja voi haalistaa pois vaikeita tahroja, kuten veri-, uloste-, kurkuma- tai tomaattitahroja.

Vaikka lakanat eivät ehkä kuivu auringossa talvella, niistä tulee erityisen puhtaita ja lopun kosteuden voi kuivattaa pois sisällä.

Vaikeita tahroja voi myös esikäsitellä oliiviöljysaippualla tai sappisaippualla, ennen kuin ne laittaa koneeseen kastanjaveden kanssa.

Tvätt på tork.
Tvätt på tork. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Alexandra De Paoli,Kastanja

Kastanjoilla ja hevoskastanjoilla on eroa

Hevoskastanjaa kasvaa Suomessa vyöhykkeelle 3 asti ja Ruotsissa vyöhykkeelle 5 asti. Ne kastanjat, joita myydään ruokakaupoissa jouluksi, ovat ns aitoja kastanjoita, jalokastanjoita, jotka on tarkoitettu syötäväksi. Niillä ei voi pestä vaatteita, koska ne ovat eri lajiketta, eivätkä ne sisällä yhtä paljon saponiineja kuin hevoskastanjat.

Hevoskastanjapesuainetta voi verrata aasialaisiin pesupähkinöihin, joita myydään ekokaupoissa. Niidenkin saponiinipitoisuus on korkea. Mutta miksi tuoda maahan kalliita pähkinöitä Aasiasta, kun meillä on omia täällä Suomessa ihan ilmaiseksi.