Hyppää pääsisältöön

Suomen Säveltäjät ry. 75 vuotta

Suomen Säveltäjien logo
Suomen Säveltäjien logo Suomen Säveltäjät

Syyskuussa 1945 säveltäjät Erik Bergman ja Kalervo Tuukkanen tapasivat sattumalta Helsingissä taiteilijakoti Lallukan eteisessä ja ryhtyivät juttelemaan edellisenä päivänä kuolleen kollegansa Väinö Raition kokemista vaikeuksista säveltäjänä. Esiin nousi ajatus säveltäjien omasta yhdistyksestä. Tämän tapaisilla keskusteluilla on taipumus päätyä säteilevään yksimielisyyteen siitä, että asia on tärkeä ja jotain pitäisi tehdä – minkä jälkeen kukaan ei tee mitään.

Tällä kertaa hanke lähti kuitenkin etenemään. Bergman ja Tuukkanen ottivat yhteyttä kollegoihinsa, ja jo muutaman päivän kuluttua pidettiin ensimmäinen tunnusteleva kokous. Ajatus sai kannatusta, ja 15. lokakuuta 1945 oli Lallukassa Suomen Säveltäjät ry:n perustava kokous. Yhdistykseen liittyi tuona iltana 28 jäsentä, joista puheenjohtajaksi valittiin Selim Palmgren.
Suomen Säveltäjät ry. on kasvanut 75 toimintavuotensa aikana perustajajäsenten pioneerijoukosta nykyiseksi 221 jäsenen moni-ilmeiseksi ja jo määrällään kunnioitusta herättäväksi taiteilijayhdistykseksi. Se toimii eri puolilla maata asuvien ja työskentelevien taidemusiikin säveltäjien yhdyssiteenä ja valvoo heidän ammatillisia ja taloudellisia etujaan mm. sisäisellä tiedotustoiminnalla, osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun, olemalla mukana useissa alan organisaatioissa ja toimikunnissa sekä edistämällä musiikin esittämistä, tallentamista ja kustantamista. Lisäksi yhdistys on mukana alan kansainvälisessä yhteistyössä.

Suomen Säveltäjät ry:n toiminta oli pitkään vahvasti miesvaltaista, vaikka se sai jo perustamisvuonnaan Helvi Leiviskästä ensimmäisen naispuolisen jäsenensä. 2000-luvulla tilanne on alkanut muuttua, ja maaliskuussa 2020 yhdistyksen 221 jäsenestä naisia oli 26, miehiä 195. Naispuolisten säveltäjien suhteellinen osuus on edelleen ollut kasvussa, sillä vuoden 1975 jälkeen syntyneistä suomalaissäveltäjistä noin neljäsosa on naisia. Jäsenkunnasta noin 15 % on maahanmuuttajia, joista monet ovat liittyneet jäseneksi opiskellessaan Suomessa ja pysyneet jäseninä muutettuaan takaisin ulkomaille, ja on myös monia, jotka ovat löytäneet uuden kotimaan Suomesta. Lisäksi mukana on Kaija Saariahon tapaisia Suomessa syntyneitä mutta ulkomaille asettuneita säveltäjiä.

Yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2014 lähtien Antti Auvinen, joka totesi 70-vuotisjuhlien juhlapuheessaan 2015: "Säveltäjät kokevat yhdistyksen ja sen jäsenyyden tärkeäksi. Tämä näkyy siinä, että jokseenkin kaikki maassamme ammattimaisesti säveltäjän ammattia harjoittavat ovat Suomen Säveltäjät ry:n jäseniä. Yhdistys, joka näin kattavasti edustaa vakavan taidemusiikin säveltäjiä, on ylpeyden aihe."

Kimmo Korhonen

2.10. klo 20 Musiikkitalo
Suomen Säveltäjät 75-vuotta
Hannu Lintu, kapellimestari
Tuuli Lindeberg, sopraano
Outi Tarkiainen: Jään lauluja, kantaesitys (Ylen tilaus)
Paavo Heininen: Arioso op. 16
Jouni Kaipainen: North by North-East
Sampo Haapamäki: Synny! orkesterilaulu sopraanolle ja orkesterille, kantaesitys (Ylen tilaus)

OSTA LIPPU

 • Tervetuloa itsenäisyyspäivän juhlakonserttiin Musiikkitaloon!

  Ohjelmassa mm. Leiviskän pianokonsertto.

  RSO:n itsenäisyyspäivän juhlakonsertin ohjelmassa on Helvi Leiviskän pianokonsertto, Crusellin klarinettikonsertto sekä Damströmin ja Rautavaaran orkesteriteoksia. Juhlakonsertin päättää Sibeliuksen Finlandia. Solisteina Mirka Viitala ja Han Kim ja kapellimestarina Hannu Lintu.

 • Suomen Säveltäjät ry. 75 vuotta

  Juhlakonsertti 2.10. klo 20 Musiikkitalossa.

  Syyskuussa 1945 säveltäjät Erik Bergman ja Kalervo Tuukkanen tapasivat sattumalta Helsingissä taiteilijakoti Lallukan eteisessä ja ryhtyivät juttelemaan edellisenä päivänä kuolleen kollegansa Väinö Raition kokemista vaikeuksista säveltäjänä. Esiin nousi ajatus säveltäjien omasta yhdistyksestä. Tätä yhdistystä juhlitaan RSO:n konsertissa 2.10. klo 20 Musiikkitalossa.

 • Matthias Goerne laulaa Schubertia RSO:n solistina

  Lisäksi marraskuussa barokkia ja venäläistä ohjelmistoa.

  Lied-laulajien eturiviin kuuluva baritoni Matthias Goerne esiintyy RSO:n solistina 27.11. Ylikapellimestari Hannu Linnun johtamassa konsertissa Goerne laulaa Schubertin liedejä mm. Winterreise-sarjasta. Goernen vierailun lisäksi RSO:n marraskuun konserteissa kuullaan venäläistä ohjelmistoa, barokkia ja lisää Schubertia.