Hyppää pääsisältöön

Kuka kasvattaa ja ketä? Komediallinen draamasarja Parasta aikaa kuvaa opettajaperheen kaaosmaista arkea

Parasta aikaa -sarjan Heinosen perhe.
Heinosen perhe. Parasta aikaa -sarjan Heinosen perhe. Kuva: Yle Kuvapalvelu. Kuvaaja: Merja Hannikainen Parasta aikaa

Heinosen opettajaperheen lennokkaasta arjesta kertovaa, kymmenosaista draamakomediasarjaa Parasta aikaa esitettiin ensimmäisen kerran Yle TV2:lla vuosina 2009—2010. Perheen elämä näyttää ulkopuolisen silmin kaaokselta, kun opettajavanhemmat yrittävät suoriutua arjesta kolmen lapsen sekä yläkoulun oppilaiden kanssa. Yhtä pitämällä perhe huomaa kuitenkin selviävänsä mistä tahansa.

Parasta aikaa on katsottavissa kokonaan Yle Areenassa toistaiseksi.

Viisihenkinen Heinosen perhe elää keskellä kiireisimpiä ruuhkavuosia. Vanhemmat tasapainoilevat työ- ja perhe-elämän välimaastossa ja lapset käyvät läpi kukin oman ikävaiheensa haasteita. Kiperimmistäkin haasteista selvitään kuitenkin yhdessä, eletäänhän elämän parasta aikaa.

Joona Tenan ohjaama sarja on Yle Draaman ja Filmiteollisuus Fine Oy:n yhteistuotanto.

Kasvukipuja ja arjen hallintaa

Yläkoulun opettajat Satu (Tiina Lymi) ja Eki (Kari Hietalahti) kohtaavat vanhemmuuden haasteita teini-ikäisen tyttärensä Even (Emma Kunnas), alakouluikäisen Oton (Atte Järvelin) ja viisivuotiaan kuopuksen Tiukun (Emma Haapamäki) kanssa. Aamupuuro kiehuu yli juuri, kun olisi lähdettävä töihin, lasten vaatteet ja bussikortit ovat hukassa, päiväkotiin on kiire ja kun kaikki viimein tuntuu olevan järjestyksessä, Tiuku ilmoittaa, että hän on työntänyt rusinan nenäänsä.

Kiireisen arjen keskellä Satun ja Ekin parisuhdekin joutuu välillä koetukselle, kun he etsivät yhteistä suuntaa lasten kasvatuksen suhteen niin koulussa kuin kotona. Eki ottaa perheen suhteen rennosti ja keskittyy ennemmin jääkiekon katseluun kuin lapsiperheen arjen pyörittämiseen.

Satu kamppailee riittämättömyyden tunteen kanssa. Oppilaiden kokeet pitäisi korjata ja samaan aikaan pitäisi ehtiä ompelemaan Tiukulle esiintymisasu päiväkodin juhliin. Miten kaikki muut äidit ehtivät? Riittämättömyyden tunteita korostaa entisestään lastenhoitoavuksi saapuva anoppi Sirke (Rea Mauranen), jonka vierailu ei suju odotusten mukaan.

Parasta aikaa -sarjan Satu Heinonen (Tiina Lymi).
Onko täydellistä äitiä olemassa? Parasta aikaa -sarjan Satu Heinonen (Tiina Lymi). Kuva: Yle Kuvapalvelu. Kuvaaja: Merja Hannikainen Parasta aikaa

Kun Satu äidinkielen opettajana saa tehtäväkseen järjestää koulun runoviikot, hänen innostuksensa herää. Sopisiko runoilijan ura hänelle äidinkielen opettajan pestiä paremmin? Satu päättää osallistua runokilpailuun ja värvää sekä puolisonsa että koulun kollegat arvioimaan teoksiaan. Kukaan ei uskalla sanoa mielipidettään suoraan, mutta miten reagoivat Satun oppilaat?

Murrosiän myllerrystä

Eve on Heinosen perheen vanhin lapsi. Hän jakaa kaiken parhaan ystävänsä Iiran (Erika Vikman) kanssa. Pojat kiinnostavat opiskelua enemmän ja lukion poikien huomion herättääkseen ystävykset järjestävät kotibileet. Juhlat uhkaavat riistäytyä käsistä, mutta apu tilanteeseen löytyy lähempää kuin uskoisikaan.

Ystävän tuki on korvaamatonta, kun Eve huomaa koulun kovanaaman, Zimin (Antti Väre) kiinnostuneen hänestä. Eki ei ilahdu Zimin aikeista seurustella hänen tyttärensä kanssa, mutta Iira päättää edistää asiaa järjestämällä Evelle ja Zimille kahdenkeskistä aikaa. Käyvätkö isän pelot toteen? Eve joutuu pohtimaan, onko hän jo aikuinen, lapsi vai jotain siltä väliltä.

Yläkoulun keväällä on myös aika pohtia jatko-opintoja. Eve päättää tehdä kaikkensa, jotta hänen ihastuksensa jäisi kotikaupunkiin. Oma tulevaisuuskin mietityttää. Lukuaineet eivät innosta, mutta tanssiharrastus saattaisi poikia uusia mahdollisuuksia. Perhe ja Iira osoittautuvat Even tärkeimmiksi tukipilareiksi silloinkin, kun hän joutuu kohtaamaan karvaita pettymyksiä tai iloisia yllätyksiä.

Parasta aikaa -sarjan ystävykset Eve Heinonen (Emma Kunnas) ja Iira Ström (Erika Vikman).
Parhaat ystävät selviävät mistä tahansa. Parasta aikaa -sarjan ystävykset Eve Heinonen (Emma Kunnas) ja Iira Ström (Erika Vikman). Kuva: Yle Kuvapalvelu. Kuvaaja: Merja Hannikainen Parasta aikaa

Perheen pienimmät lapset kamppailevat sisarkateuden kanssa. Isoksi kasvaminen käy toisinaan työstä ja päivittäiset riidat kiristävät sekä Ekin että Satun hermoja. Eräänä päivänä Otto saa kuitenkin tarpeeksi perheestään, joka tuntuu suosivan vain hänen pikkusiskoaan. Tiuku valehtelee kirkkain silmin vanhemmilleen ja syy kaatuu Oton niskaan. Tomera Otto päättää kostaa ja hankkia vanhempiensa huomion keinolla millä hyvänsä. Eki ja Satu joutuvat jälleen pohtimaan rooliaan kasvattajina ja rakastavina vanhempina.

Käänteitä opettajainhuoneessa

Opettajainhuoneessa tuskaillaan niin välituntivuorojen jaon kuin rakkauselämän kanssa. Satu ja Eki saavat parisuhderiidan aikaiseksi kinastellessaan, kelle vuosittainen tsemppari-palkinto kuuluu antaa. Molemmilla on suosikkioppilas, mutta mitä tapahtuu, jos oppilaat saavat itse äänestää voittajan? Lopputulos herättää niin ihailua kuin kauhua.

Sadun ex-heilan, Kalle Roihun (Tommi Korpela) saapuminen kuumentaa tunteita opettajainhuoneessa, sillä hän aloittaa liikunnanopettajan sijaisena. Eki ei usko, että Kalle on täysin taakse jäänyttä elämää, mutta Satu päättää todistaa toisin. Parisuhdetta koetellaan jälleen, kun musiikin opettajan sijainen Titta (Jenni Banerjee) on päättänyt hankkia paikan opettajana tekemällä lähtemättömän vaikutuksen koulun rehtoriin. Karkea erehdys henkilöstä uhkaa sotkea koko suunnitelman.

Parasta aikaa -sarjan tekijöitä

Pääkäsikirjoittaja: Petja Peltomaa
Käsikirjoittajat: Anna Dahlman, Melli Maikkula, Jarkko Pajunen, Kiira Sirola, Sanna Reinumägi
Ohjaus: Joona Tena
Kuvaus: Harri Halonen
Lavastus: Tapio Keskitalo
Äänisuunnittelu ja -leikkaus: Jorma Kesti ja Jukka Kaitala
Pukusuunnittelu: Leila Jäntti
Naamiointisuunnittelu: Merja Ritaranta
Leikkaus: Jyrki Levä
Musiikki: Karl Sinkkonen

Rooleissa mm. Tiina Lymi, Kari Hietalahti, Emma Kunnas, Atte Järvelin, Emma Haapamäki, Erika Vikman, Mika Räinä, Lari Halme, Petra Karjalainen, Tommi Korpela, Pate Mustajärvi, Rea Mauranen, Jenni Banerjee

Lähteet: Parasta aikaa -sarjan arkistosivut, Yle Juttuarkisto: Parasta aikaa