Hyppää pääsisältöön

Kadehditko kaverisi uutta duunia tai opiskelupaikkaa? Ei hätää! Näin käännät ikävän tunteen voimavaraksi

Emilia Kujala
On tärkeää tunnistaa ja tunnustaa tuntevansa kateuden tunteita, psykoterapeutti Emilia Kujala sanoo. Emilia Kujala Kuva: Tommi Parkkinen/Yle kateus

Kun et osaa iloita toisen onnistumisista, vaan ahdistut tai ärsyynnyt niistä, tunnet todennäköisesti kateutta. Haitallinen kateus voi lamaannuttaa, joten mitä jos sen sijaan yrittäisitkin inspiroitua muiden saavutuksista ja kokemuksista! Selvitimme, miten kateuden voi kääntää eteenpäin vieväksi voimaksi.

Syksy on perinteisesti monille uusien alkujen ja haasteiden aikaa, mutta entä jos oma elämä vain rullaa samaa rataa eteenpäin tai omat unelmat eivät vielä olekaan toteutuneet. Silloin saattaa herkästi ajatella, että miksi kaikki siisti tapahtuu aina vain muille, mutta ei koskaan itselle.

Kateus syntyy ylöspäin suuntautuvasta sosiaalisesta vertailusta ja usein taustalla on ajatus tai tunne siitä, että joudumme kilpailemaan keskenämme niukoista resursseista.

— Esimerkiksi opiskelupaikan saaminen on ihan aito kilpailutilanne, jossa syntyy todella herkästi haitallista kateutta. Se on tilanne, jossa se, että joku toinen saa opiskelupaikan on sulta pois, psykoterapeutti Emilia Kujala kertoo.

Kateutta tunteva voi kokea itsensä mitättömäksi kadehditun rinnalla ja hänellä voi olla vaikeuksia iloita toisen puolesta. Kateutta tunteva voi myös tuntea vihaa, katkeruutta, syyllisyyttä, häpeää tai epäoikeudenmukaisuutta, kuvailee kasvatustieteen tohtori ja dosentti Pirkko-Liisa Vesterinen.

Vaikka kateelliset ihmiset on tyypillisesti nähty esimerkiksi mediakuvastossa pahansuoviksi ja jopa toisia alas painaviksi, sekä Kujalan että Vesterisen mukaan on tärkeää puhua enemmän kateuden eri ilmenemismuodoista.

— Kateus on inhimillinen viesti, johon kannattaa tutustua, Kujala muistuttaa.

Haitallinen kateus on pahimmillaan lamaannuttavaa ja saa meidät surkuttelemaan omaa kurjuuttamme. Murehtiminen puolestaan on merkittävä tekijä useiden mielenterveyden ongelmien taustalla.

Hyödyllinen kateus taas vie meitä elämässä eteenpäin ja on usein ihailun sekaista inspiroitumista toisen ihmisen elämästä, saavutuksista tai kokemuksista.

Seuraavilla vinkeillä voit ottaa haltuun keinot, joiden avulla voit oppia kääntäämään haitallisen kateuden hyödylliseksi.

Viisi keinoa kampittaa haitallinen kateus:

1. Tunnusta ja tutustu kateuden tunteeseen

Kateuden kitkeminen lähtee tunteen tiedostamisesta, tunnistamisesta ja tunnustamisesta, summaa PIrkko-Liisa Vesterinen.

Ikävän tunteen tunnistaminen ja tunnustaminen kateudeksi voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei Emilia Kujalan mukaan ole sitä.

— Ihmiset ovat oppineet, ettei kateus ole sosiaalisesti sallittua, joten se piilotetaan suotavimpien tunteiden kuten ahdistuksen, ärtymyksen tai riittämättömyyden taakse. On helpompi kertoa, että ahdistaa kun ei ole tyytyväinen työhönsä kuin kertoa olevansa jollekin kateellinen tämän työstä.

Joskus kateus sanoitetaan myös esimerkiksi kertomalla, että tuntee olonsa riittämättömäksi, kun joku toinen on niin hyvä kaikessa.

Kateus on inhimillinen viesti, johon kannattaa tutustua.

Kujala kehottaakin rohkeasti tunnustamaan, että tunnet kateutta, sillä se on ihan yhtä sallittu tunne kuin vaikkapa ilo, suru, ahdistus tai mikä tahansa muu.

— Pyri sanomaan itsellesi: On ihan ok tuntea näin. Se että koen kateutta, ei tee musta kateellista tai huonoa ihmistä. Jokainen tuntee joskus näin.

Tämän jälkeen kateuden tunteeseen on hyvä tutustua rauhassa ja pohtia, mitä tunne haluaa sinulle kertoa.

2. Älä yritä tukahduttaa tunteitasi

Joskus yritämme tukahduttaa tai pakoilla tunteitamme ajattelemalla muita asioita tai pitämällä itsemme kiireisinä. Pidemmän päälle tunne, jota yritämme vältellä, voimistuu.

— Tehokkain keino jäädä jumiin mihin tahansa ikävään tai hankalaan tunteeseen on yrittää päästä siitä eroon keinolla millä hyvänsä. Tämä on nähty tutkimuksissa, Emilia Kujala muistuttaa.

On parempi tunnustaa itselleen olevansa kateellinen ja tutustua tunteeseen tarkemmin, koska se voi kertoa mikä on tärkeää sinulle juuri tässä elämänvaiheessa.

— Ylipäätään tunteiden tehtävä on kiinnittää huomiotamme tärkeisiin asioihin ja tilanteisiin, joihin pitää reagoida.

3. Pohdi onko kateuden taustalla uupumusta

Tutkimusten mukaan kuormittuneena ihminen tuntee helposti kateutta muita kohtaan.

– Meidän kulttuurissa on vahvasti läsnä jatkuva itsensä kehittäminen. Se on tehokas tapa uuvuttaa itsensä, koska sun pitäis jatkuvasti pyrkiä eteenpäin uralla, opiskelussa, ihmissuhteissa ja somessa.

— Yritä miettiä miten voisit helpottaa arkeasi. Uupuneena alkaa helpommin vertailla itseään muihin ja kateus yllättää, Vesterinen neuvoo.

Sano itsellesi: Se että koen kateutta, ei tee musta kateellista tai huonoa ihmistä.

4. Tiedosta uhraukset onnistumisten taustalla

Ihmismieli on tottunut rakentamaan tarinoita, ja pään sisällä rakennetut pilvilinnat ovat tehokasta polttoainetta kateuden syttymiselle ja syventymiselle.

Sen vuoksi on tärkeä pohtia, mitä kateutta aiheuttavan saavutuksen taustalla piilee.

— Kateus syntyy ylöspäin suuntautuvasta sosiaalisesta vertailusta eli siitä, että jollain menee paremmin. Usein unohdamme, että ihminen on voinut joutua maksamaan aika kovan hinnan siitä, että on esimerkiksi päässyt juuri tiettyyn opiskelu- tai työpaikkaan, Emilia Kujala sanoo.

Sekä Kujala että Vesterinen muistuttavat, että kateutta tuntevan on hyvä pohtia, olisiko valmis tekemään vaadittavan määrän töitä sen asian eteen, jonka toinen on jo saavuttanut.

Kun toiveitaan ja tavoitteitaan on pohtinut eri näkökulmista, saattaa saada vastauksia siihen, haluaako todella elämäänsä niitä asioita, joita on muilla kadehtinut..

— Se, että on löytänyt jotain itselleen tärkeää, on tosi merkityksellinen tilanne, Kujala sanoo.

Uupuneena alkaa helpommin vertailla itseään muihin ja kateus yllättää.

5. Yritä iloita toisen onnistumisista

Viimeisenä vinkkinä kateuden tunteen työstämiseksi Vesterinen mainitsee toivon.

— Yritä aidosti iloita toisen onnistumisen puolesta ja ajattele, että ehkä sama on vielä minullekin mahdollista.

Kujala kannustaa pohtimaan, onko toisen onni oikeasti itseltä pois. Haitallinen kateus voi kääntyä hyödylliseksi, jos tilannetta tulkitsee suotuisammalla tavalla.

— Entä jos kyseessä ei olekaan kilpailuasetelma vaan sittenkin win-win -tilaisuus tai jopa mahdollisuus yhteistyöhön?

Kateuden ja katkeruuden tunteisiin ei myöskään kannata jäädä rypemään. Sen sijaan voi ajatella: minä menen vielä eteenpäin, minulla on vielä useita mahdollisuuksia edessäni. Ja ne mahdollisuudet saattavat olla minulle jopa parempia.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!