Hyppää pääsisältöön

Laura Frimanin kolumni: Oletteko huomanneet, mutta saunassa on aivan kamalan kuuma?

Toimittaja Laura Friman
Toimittaja Laura Friman Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Laura Friman

Jokainen suomalainen rakastaa saunomista. Paitsi Laura Friman. Hänen mukaansa Suomessa ei saa olla pitämättä saunasta ja saunomisesta. Saunakulttuurimme sisältää monia epämiellyttäviä, epätasa-arvoisia ja outoja piirteitä, vaikkapa silloin kun Sauna-timon tai -timottaren löylykäsi heilahtaa oikein kunnolla.

Hyvä hotelli, ehkä joogatunti, ja johonkin ihanaan ravintolaan illalliselle… Suunnittelen ystävieni kanssa muodikasta ja koronaystävällistä staycationia, minilomaa kotikaupungissa.

Kaikki kuulostaa kivalta, mutta korttitalon luhistumiseen on enää joitakin sekunteja. En ole meedio, vaan tiedän tämän kokemuksesta: kaava on aina sama. Kolme,kaksi, yksi… ”Ja hei, sit vois saunoa!”

Voi paska. Onko ihan pakko?

Ilmeisesti on. Kaikki ystäväni rakastavat saunomista. He ehdottavat saunomista osapuilleen kerran viikossa. Tekosyyni olla osallistumatta alkavat tässä vuosikymmenen kohdalla loppua.

Olen muuten ihan hyvä suomalainen, mutta saunominen on kamalaa.

Pitäisikö testata se ja se uusi, julkinen sauna? Testataan ihmeessä!

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että matkustamme noin kolmella julkisella liikennevälineellä toiselle puolen kaupunkia, perehdymme erilaisiin pukukaapin lukkomekanismeihin, levittelemme iljettävän muovisia peflettejä DDR:n aikaisille lauteille ja pidättelemme mehukkaimpia tarinoitamme, kun raija tai pirkkoliisa tunkee kuitenkin viereen.

Tukalan tunnin jälkeen vedetään vaatteet vaivalloisesti takaisin nihkeälle iholle, kuivataan loputtomasti tukkaa ja sullotaan lemuava pyyhe mytyksi kangaskassiin, jonne se unohtuu.

Ja tietenkin joku pakottaa saunan jälkeen baariin. Vielä kuumana hehkuvan, porsaanpunaisen ihon meikkaaminen pukuhuoneen keinovalossa saa ikävöimään mukavampia aikoja elämässä, kuten vaikka sitä, kun synnytin ilman epiduraalia.

Nudistisesta vapautuneisuudestamme huolimatta saunakulttuuri on yhä sukupuolittunutta.

Vannon, että olen muuten ihan hyvä suomalainen: pidän karjalanpiirakoista ja muumeista, ja sopivassa kännissä en luultavasti kieltäytyisi fotorealistisesta Kalervo Kummola -tatuoinnista.

Puolustautuminen on kuitenkin tehotonta, sillä mikään isänmaallinen teko ei kompensoi pahinta puutettani: minusta saunominen on kamalaa.

Tämä on virallisesti epähyväksyttävä mielipide, jonka ääneen lausuminen on aina riski. Silloin joku tahtoo aina luennoida suurellisesti saunan kulttuurihistoriallisesta merkityksestä.

Tiedän kyllä. Suomalaisessa saunassa on synnytty ja kuoltu, ja niin edelleen. (En halua edes ajatella, mitä muuta intiimiä siellä on aikojen saatossa tehty. Kukaan poikaystäväni ei ole erehtynyt ehdottamaan seksiä saunassa kahdesti.)

Historiallinen saunasuhteemme on sinänsä kaunis ja hieno juttu. Saunakulttuurin ansiota on myös yhtä yleisesti ylistetty ”mutkaton suhteemme alastomuuteen”.

Sekin on fakta. Nautin aina yhtä paljon siitä, miten ulkomaalaiset vieraat silmin nähden pöyristyvät, kun heitämme missä tahansa kuivakassa työporukassa yhtäkkiä kaikki vaatteemme hiiteen. Repikää siitä, takakireä muu maailma!

Valveutuneissakin piireissä naiset saunovat ensin neljäkymmentä minuuttia ja miehet sitten neljä tuntia.

Mikä saunomisessa sitten oikeastaan mättää? Suunnilleen kaikki.

Yleisissä saunoissa ”kansa” on ihan liian iholla ja kokemus hallitsematon, kun oman elämänsä Sauna-timot tai -timottaret korventavat muita elävältä löyhän löylykätensä kanssa.

Sähkösaunan löyly on kuristavan kuiva, puuversion lämmittäminen on hidasta salatiedettä.

Juhlissa saunominen jakaa bileet kahtia. Poliittiset saunaseurat eivät nimittäin ole ainoa paikka, jossa salaisuudet jaetaan vain lauteilla istuville ja kuvitteellisen tai konkreettisen pukuhuoneen puolelle rajatut jäävät osingoitta ja ulkopuolelle.

Kahtia jakautumisesta puheen ollen: nudistisesta vapautuneisuudestamme huolimatta saunakulttuuri on yhä sukupuolittunutta. Aina ei sekasaunota.

Valveutuneissakin piireissä sorrutaan sen sijaan vielä tällä vuosituhannella siihen, että naiset saunovat ensin neljäkymmentä minuuttia ja miehet sitten neljä tuntia.

Sillä aikaa naiset pilkkovat salaattia ja pahoittelevat metatyötä, varhaiskasvatuksen resurssipulaa ja muita naisten murheita.

En tiedä mitään rasittavampaa.

Enkä tiedä, oletteko huomanneet, mutta saunassa on aivan kamalan kuuma. Hirveän epämukavaa!

Kommentit