Hyppää pääsisältöön

Historia: Bernauer Strasse – jaettu katu

Berliinin muuri rakennettiin Bernauer Strasse -nimistä katua pitkin.
Berliinin muuri rakennettiin Bernauer Strasse -nimistä katua pitkin. Berliinin muuri rakennettiin Bernauer Strasse -nimistä katua pitkin. Yle TV1,Historia: Bernauer Strasse – jaettu katu

TV1 maanantaina 5.10.2020 klo 19.00 - 19.45. lauantaina 10.10. klo 8.05, Areenassa

Bernauer Strasse -niminen katu Berliinissä oli idän ja lännen jakolinja, jossa asukkaat joutuivat kylmän sodan pyörteisiin. Katu on jakautuneen Saksan symboli ja maan historian kohtalokkaimpia paikkoja.

Vuodesta 1920 asti Berliinin kaupungosien Mitten ja Weddingin raja kulki Bernauer Strassen rakennusten eteläistä julkisivua pitkin. Kun toinen maailmansota loppui vuonna 1945, neljä voittajavaltiota päätti Berliinin ja samalla kadun asukkaiden kohtalosta.

Bernauer Strassesta tuli osa kahden maailman välistä rajaa. Jalkakäytävä ja tieosuus olivat lännessä ranskalaisella sektorilla, rakennukset idässä Neuvostoliiton sektorilla.

Kadulla otettiin aikanaan kuuluisia, lähes ikonisia valokuvia, joissa itäsaksalaiset hyppäävät ikkunoista ja pakenevat länteen vapauteen. Muistojen maiseman tarina kertoo kadusta, jonka asukkaat katosivat. Se on kertomus eroista, paosta, toivosta, ilosta ja kuolemasta.

Saksalaisessa dokumentissa Bernauer Strasse – jaettu katu sen entiset asukkaat kertovat kokemuksistaan sekä ihmiskohtaloista muurin varjossa.

Bernauer Strasse – Eine Strasse der Teilung. Ohjaus: Daniel ja Jürgen Ast. Tuotanto: Astfilm/RBB, Saksa, 2019. Lukijana on Tuija Westerholm.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.