Hyppää pääsisältöön

Historia: Bernauer Strasse – jaettu katu

Berliinin muuri rakennettiin Bernauer Strasse -nimistä katua pitkin.
Berliinin muuri rakennettiin Bernauer Strasse -nimistä katua pitkin. Berliinin muuri rakennettiin Bernauer Strasse -nimistä katua pitkin. Yle TV1,Historia: Bernauer Strasse – jaettu katu

TV1 maanantaina 5.10.2020 klo 19.00 - 19.45. lauantaina 10.10. klo 8.05, Areenassa

Bernauer Strasse -niminen katu Berliinissä oli idän ja lännen jakolinja, jossa asukkaat joutuivat kylmän sodan pyörteisiin. Katu on jakautuneen Saksan symboli ja maan historian kohtalokkaimpia paikkoja.

Vuodesta 1920 asti Berliinin kaupungosien Mitten ja Weddingin raja kulki Bernauer Strassen rakennusten eteläistä julkisivua pitkin. Kun toinen maailmansota loppui vuonna 1945, neljä voittajavaltiota päätti Berliinin ja samalla kadun asukkaiden kohtalosta.

Bernauer Strassesta tuli osa kahden maailman välistä rajaa. Jalkakäytävä ja tieosuus olivat lännessä ranskalaisella sektorilla, rakennukset idässä Neuvostoliiton sektorilla.

Kadulla otettiin aikanaan kuuluisia, lähes ikonisia valokuvia, joissa itäsaksalaiset hyppäävät ikkunoista ja pakenevat länteen vapauteen. Muistojen maiseman tarina kertoo kadusta, jonka asukkaat katosivat. Se on kertomus eroista, paosta, toivosta, ilosta ja kuolemasta.

Saksalaisessa dokumentissa Bernauer Strasse – jaettu katu sen entiset asukkaat kertovat kokemuksistaan sekä ihmiskohtaloista muurin varjossa.

Bernauer Strasse – Eine Strasse der Teilung. Ohjaus: Daniel ja Jürgen Ast. Tuotanto: Astfilm/RBB, Saksa, 2019. Lukijana on Tuija Westerholm.