Hyppää pääsisältöön


Hauskoja miehiä maan alla

Metrotyömaalla on oltava järjestelmällinen tiimipeluri


Länsimetroa rakennetaan parhaillaan Espoossa. Virolaisen Arvo Tähtin vetämä tiimi painuu joka arkiaamu seitsemän aikoihin maan alle. Siellä he rakentavat uutta ratalinjaa GRK Infra Oy:n leivissä.

Työnjohtaja Arvo Täht ja hänen tiiminsä metrotyömaalla syyskuussa 2020
Arvo Tähtin tiimi, vasemmalta: Virgo, Sami, Jonne, Arvo, Rauno, Janik, Tarvo ja Allar. Työnjohtaja Arvo Täht ja hänen tiiminsä metrotyömaalla syyskuussa 2020 Yle Oppiminen,Eve Mantu,dsc05254

Arvon vetämän tiimin tehtävänä on rakentaa koko rata-alue. Kaikki mitä siihen kuuluu, kuten radan pohjustus sepelillä, betonisten ratapölkkyjen sijoittelu ja kiskojen asennus.

Työnjohtaja Arvo Täht kertoo, että metrotyömaalla ei ole tilaa sooloilulle. Täytyy olla järjestelmällinen tiimipeluri.

– Täällä miehen pitää tehdä töitä päällään. Ei voi vain ottaa lapiota käteen ja mennä tekemään töitä. Täytyy myös suunnitella mihin päin kaivetaan, Arvo Täht korostaa.

Tärkeintä on, että kaikki tietävät mitä on tehtävä. Esimiehen on osattava suunnitella ja ohjeistaa. Jättihanke onnistuu, kun tiimeillä menee hyvin.

Kartta, jossa näkyvät Länsimetron kakkosvaiheen asemat
Tämän jutun tekovaiheessa tiimi huhki ratalinjan rakennusurakkaa tunnelissa, joka sijaitsee Finnoon ja Kaitaan asemien välissä. Kartta, jossa näkyvät Länsimetron kakkosvaiheen asemat Kuva: Länsimetro Yle Oppiminen,Eve Mantu,Länsimetro

Metrotyömaalla työskentelyä seuratessaan huomaa nopeasti, että täällä ollaan ensisijaisesti tekemässä töitä. Tiimin tehtävänä on rakentaa rataa, työyhteisö ei ole perhe tai kaveriporukka.

– Mutta kyllä me nauramme koko ajan, täällä on luotettavat ja hauskat miehet, Arvo Täht vakuuttaa.

Jokaisella tiimin jäsenellä on oma toimenkuvansa, joka sisältää tietyt tehtävät ja tavoitteet. Henkilösuhteet eivät ole pääosassa, mutta on selvää, että kaikkien on tultava toimeen kaikkien kanssa.

Työnjohtaja Arvo näyttää suuntaa.

Maanalainen työpaikka on pimeä, kaikuisa ja monin paikoin vaikeakulkuinen.

Sepeli rahisee turvakengän alla, ilma haisee kostealta kiveltä ja työkoneiden pakokaasulta.

Keltaiset ja oranssit turvatakit heijastinnauhoineen ovat korvaamattomat. Ilman niitä tapaturmia sattuisi varmasti päivittäin.

Länsimetron rakentamisprojektissa, Matinkylän ja Kivenlahden välillä, työskentelee reilut 1000 henkilöä. Noin joka viides työntekijä on virolainen.

Yksi heistä on Arvo Täht. Hän on tyytyväinen ahkeraan ja omatoimiseen tiimiinsä, jonka jäsenistä suurin osa on hänen maanmiehiään.

– Jos minun täytyy käydä ylhäällä varastolla tai palaverissa, täällä alhaalla työt eivät pysähdy. Miehet tekevät koko ajan jotakin hyödyllistä.

Allar säätää otsalamppua. Ilman sellaista ei maanalaisella työmaalla pärjää.

Organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa selittää, että toimivassa tiimissä kokonaisuus on suurempi kuin osiensa summa.

Puurtaminen rakennustyömaalla voi näennäisesti olla yksinäistä, mutta rakentaja on kuitenkin osa suurempaa.

Psykologi Pekka Järvinen käsittelee kirjassaan menestyvän työyhteisön pelisääntöjä. Hän kertoo havainneensa, että vuosituhannen vaihteessa korostettiin hyvin voimakkaasti tiimin me-henkeä, yhteenkuuluvuutta ja fiilistä, minkä vuoksi monet esimiehet ja työntekijät alkoivat kuvitella, että hyvän tiimin tuntomerkki on keskinäinen kaveruus.

Pekka Järvisen mielestä tämä väärinkäsitys on syytä oikaista ja todeta selkeästi: hyvän työyhteisön tunnistaa siitä, että sen jäsenet toimivat hyvin ammatillisesti eli työrooleistaan käsin.

Ammatillinen asenne tarkoittaa, että työ- ja ihmissuhteet pidetään erillään, vuorovaikutus on asiallista ja mahdolliset ristiriidat ovat ammatillisia, eivät ihmisten välisiä.

Arvo Tähtin tiimin työpaikkana on rakenteilla oleva metrotunneli. Kuva: Juha-Matti Pakka / Länsimetro.

Tiimityössä minimivaatimus on, että jokainen kantaa vastuun omasta tontistaan, eikä ainakaan sabotoi muiden työtä, sanoo organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa.

Arvo Tähtin tiimissä toimitaan juuri näin: jokaisella on selkeät vastuualueet ja hyvä työmoraali. Miehet haluavat tehdä töitä.

Jos kaveri tarvitsee apua, mennään avuksi. Ei ole niin, että yksi mies seisoo, ja toinen tekee.

– Kukaan ei pelkää töitä, työnjohtaja Täht myhäilee.

Tulevalle ratalinjalle lasketaan vanerilevyjä, jotta raskaat työkoneet eivät vaurioita päällysrakennesepeliä ja runkomeluesteitä.

Halu tarttua toimeen ja tehdä työtä on liekki, jota kannattaa ruokkia.

Psykologi Pekka Järvinen, jolla on pitkä kokemus työyhteisöjen kouluttamisesta, kirjoittaa: Työpaikan perustehtävän kirkastaminen on päättymätön tehtävä, joka ei tule koskaan valmiiksi.

Viisas esimies kysyykin itseltään: Onhan kaikille selvää, miksi työpaikka on olemassa? Onko kirkas ymmärrys siitä, mitä siellä pitää ensisijaisesti tehdä ja saada aikaan?

Esimiehen pitää ottaa johtajuus, ja jokaisen tiimin jäsenen täytyy suostua johdettavaksi, mutta se ei tarkoita alistumista vaan hyvin oma-aloitteista, vastuullista ja aktiivista toimintaa.

Rauno neuvottelee kaivinkonetta ohjaavan Janikin kanssa.

Jos haluat parantaa tiimihenkeä, kokeile näitä vinkkejä:

  • Auta kaveria, ja pyydä itsekin apua tarvittaessa.
  • Muista, että olet osa suurempaa. Tiimilläsi on perustehtävä, joka on osa suurempaa tehtävää.
  • Kanna vastuusi tiimin toimivuudesta. Jokaikinen jäsen vaikuttaa yhteishenkeen.

Esimerkkinä oma-aloitteisesta työmyyrästä Arvo Täht mainitsee tiiminsä jäsenen, Janikin, jonka kanssa on tehnyt töitä jo yli 20 vuotta. Tältä onnistuvat kaikenlaiset tehtävät.

– Janik tekee työtä kaivinkoneella, mutta jos pitää tehdä jalkamiehen hommia, hän tulee heti kaivinkoneesta ulos ja tekee. Meidän työmaalla pitää porata, sahata – Janikilta onnistuvat kaikki työt.

Pyöräkaivukoneen ohjaaminen kapeassa metrotunnelissa vaatii keskittymistä. Janikilla on alla Komatsu PW118MR pyöräalustainen kaivinkone.

Länsimetron kakkosvaiheessa jokainen yksittäinen työntekijä on osa mammuttimaisen suurta projektia, jonka kustannusarvio on yli 1000 miljoonaa euroa.

Työt maan alla jatkuvat vuosia. Matinkylästä Kivenlahteen rakennetaan seitsemän kilometriä uutta rataa, ja uusia asemia tulee viisi.

Arvon tiimi tietää, että jokainen kauhallinen sepeliä, jonka he levittävät radan pohjaan, on takaamassa tulevaisuuden turvallista matkantekoa. Heidän tiiminsä työllä on merkitystä.


Arvon huipputiimille järjestettiin riemastuttava yllätys. Katso video!

Katso alta, millaisia kehuja työkaverit ovat saaneet – ja kerro samalla omat kiitoksesi tai hyvä työkaverikokemuksesi.

Voit laittaa viestisi joko pelkkänä kirjoituksena tai kuvan ja kirjoituksen yhdistelmänä. Muistathan, että Yle ei julkaise mainoksia. Keskity kehumaan kaveria.


Lähteet:
Pekka Järvinen: Menestyvän työyhteisön pelisäännöt (WSOY 2008)