Hyppää pääsisältöön

Jarkko Ahola vetää vertoja Axl Roselle esittäessään Paula Norosen elämän tärkeimmän biisin – katso vaikuttava veto!

Jarkko Ahola tulkitsee Sweet Child O' Minea Elämäni Biisi -ohjelmassa, lähikuva.
Jarkko Ahola esittää Paula Norosen elämän biisin eli Guns N' Rosesin Sweet Child O' Minen. Jarkko Ahola tulkitsee Sweet Child O' Minea Elämäni Biisi -ohjelmassa, lähikuva. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Jarkko Ahola,GUNS N' ROSES - SWEET CHILD O'MINE,Tuomas Wäinölä

Miksi nuori Paula Noronen itki itsensä uneen Sweet Child O’ Minen tahtiin? Kenen tunteita Katri Saarikiven oli mahdollista tulkita Myrskyluodon Maijan kautta? Elämäni Biisissä viisi tuttua suomalaista kertoo tarinan elämänsä tärkeimmän kappaleen taustalla.

Suomen kenties suurin seurapeli viihdyttää syksyisissä lauantai-illoissa vielä muutaman viikon ajan! Kauden viidennessä jaksossa kuullaan kappaleita 70-luvulta tähän päivään sekä koskettavia ja hauskoja tarinoita biisien takaa.

Elämäni Biisissä kilvoittelevat tällä kertaa kirjailija ja koomikko Paula Noronen, viestintäjohtaja ja Liike Nyt -puolueen perustajajäsen Mikael Jungner, kuvataiteilija Jani Leinonen, aivotutkija ja kolumnisti Katri Saarikivi sekä “koko kansan terveysvalistajana” tunnettu lääkäri Pekka Puska. Kalle Torniaisen johtama Elämäni Biisi -livebändi soittaa jokaisen vieraan valitseman kappaleen, minkä jälkeen kilpailijat sekä kotiyleisö voivat arvuutella, mikä biisi kuuluu kellekin.

Pekka Puska, Katri Saarikivi, Katja Ståhl, Paula Noronen, Mikael Jungner ja Jani Leinonen Elämäni Biisi -ohjelman lavalla.
Elämäni Biisissä Katja Ståhlin johdolla kilpailevat tällä kertaa Pekka Puska, Katri Saarikivi, Paula Noronen, Mikael Jungner ja Jani Leinonen. Pekka Puska, Katri Saarikivi, Katja Ståhl, Paula Noronen, Mikael Jungner ja Jani Leinonen Elämäni Biisi -ohjelman lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Katja Ståhl,Pekka Puska,Katri Saarikivi,Paula Noronen,Mikael Jungner,Jani Leinonen

Nuori Paula Noronen sai apua koti-ikävään Guns N’ Rosesista

– No miksi ei, huudahtaa Paula Noronen juontaja Katja Ståhlin ihmetellessä Norosen biisivalintaa.

Kyseessä on rockyhtye Guns N’ Rosesin suurimpiin hitteihin lukeutuva Sweet Child O’ Mine, jonka Elämäni Biisissä tulkitsee vaikuttavasti Jarkko Ahola yhdessä kitaranvarteen tarttuneen Tuomas Wäinölän kanssa. Noronen tunnustautuu Guns N’ Roses -tyyppisen musiikin suureksi faniksi, ja rakkaus genreen juontaa juurensa hänen nuoruuteensa Järvenpäässä. Silloin Gunnarit oli musiikkia, jota kaikki ystäväpiirissä rakastivat, ja joka soi kaikissa kotibileissä.

17-vuotiaana Noronen lähti vaihto-oppilaaksi Hollantiin kahdeksantuhannen ihmisen kylään, ja matkaan koti-ikävää helpottamaan lähti kaksi Guns N’ Rosesin levyä. Jo ensimmäisenä iltana nuori Noronen koki kamalaa koti-ikävää ja katui, että ikinä lähti vaihtoon. Korvalappustereoista kuunneltu Sweet Child O’ Mine toi kuitenkin lohtua, ja sen soidessa hän nukahti.

Ensimmäisenä aamuna vaihto-oppilasperheen isä asteli Norosen huoneeseen ilkosillaan toivottamaan hyvät huomenet. Noronen ihmetteli isän käytöstä, mutta sai sille selvyyden aamupalapöydässä, missä vaihtoperhe kertoi olettaneensa, että suomalaisesta saunakulttuurista saapunut vaihto-oppilas olisi ollut paljon rennompi alastomuuden suhteen. Norosen reaktion jälkeen perhe kuitenkin tajusi, että ehkä vaatteet on parempi pitää jatkossa päällä.

Paula Noronen nauraa Mikael Jungnerin vieressä Elämäni Biisi -lavalla.
Paula Noronen kertoo vaihto-oppilasvuodestaan Hollannissa. Paula Noronen nauraa Mikael Jungnerin vieressä Elämäni Biisi -lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Paula Noronen,Mikael Jungner

Sweet Child O’ Mine oli Norosen voimamusiikkia silloinkin, kun hän polki 14 kilometrin matkan pyörällä kouluun sateen vihmoessa ja vastatuulen hidastaessa vauhtia. Vaihtovuoden lopussa hän pääsi koulun retkellä Prahaan, missä hän näki ensimmäistä kertaa elämässään Guns N’ Rosesin livenä. Vaikka itse keikka ei ole jättänyt Noroseen kovinkaan vahvaa muistijälkeä, siellä herännyt ajatus kyllä jäi mieleen:

– Ja huh, kun mä tiesin, että kohta mä pääsen Järvenpäähän takaisin!

Myrskyluodon Maija oli Katri Saarikiven isän tunteiden tulkki

Siinä missä Norosen tarina saa kuulijansa nauramaan, Katri Saarikiven elämän biisi saa liikuttumaan. Kyseessä on Lasse Mårtensonin rakastettu Myrskyluodon Maija, jonka kylmät väreet nostattavasta tulkinnasta vastaavat Diandra ja pianisti Lenni-Kalle Taipale.

Diandra laulaa ja Lenni-Kalle Taipale soittaa pianolla Myrskyluodon Maijaa.
Diandra sai seurakseen lavalle Lenni-Kalle Taipaleen. Diandra laulaa ja Lenni-Kalle Taipale soittaa pianolla Myrskyluodon Maijaa. Kuva: Atte Mäläskä Diandra,Elämäni Biisi,Lenni-Kalle Taipale,Myrskyluodon Maija (sävellys)

Kappale on pianoa lapsuudesta aikuisuuteen soittaneelle Saarikivelle yksi ainoista, joiden esittäminen julkisesti ei jännitä. Syyksi hän epäilee sitä, että hän on aina saanut kappaleesta hyvää palautetta niin ystäviltään kuin isältään, joka ei muuten liikoja tunteitaan ääneen lausunut. Myrskyluodon Maijan kautta Saarikivi tunsi voivansa kurkistaa isänsä sielunelämään.

Laulu soitettiin Saarikiven isän hautajaisissa viimeisenä hänelle esitettynä kappaleena.

– Oli ihanaa tietää, että tästä kappaleesta hän ainakin tykkää, Saarikivi kertoo.

Katri Saarikivi esittelee Myrskyluodon Maija -nuottejaan, vieressä Pekka Puska.
Katri Saarikivi opetteli soittamaan Myrskyluodon Maijan pianolla lapsuudessaan. Katri Saarikivi esittelee Myrskyluodon Maija -nuottejaan, vieressä Pekka Puska. Kuva: Atte Mäläskä Katri Saarikivi,Pekka Puska,Elämäni Biisi

Saarikiven tarinan yhteydessä aivotutkija paljastaa myös miksi musiikki vaikuttaa niin voimakkaasti ihmisten tunteisiin. Yksi selitys on se, että musiikki toisintaa mitä kehossamme tapahtuu, kun tunnemme tunteita. Aivorunkomme on ensimmäinen paikka, joka käsittelee äänen piirteitä, kuten sen korkeutta tai rytmiä. Aivorunko säätelee myös sykettä ja hengitystiheyttä, ja on pohdittu, sekottuisivatko ne aivorungossa keskenään – eli että musiikki omalla tavallaan virittäisi kehojamme siihen fiilikseen, joka musiikissa milloinkin on.

Pekka Puskan kappalevalinta vie hänen tutkimusvuosiinsa Pohjois-Karjala-projektin parissa, jolloin hän kiersi ympäri Itä-Suomea edistämässä suomalaista kansanterveyttä 70-luvulta 90-luvun loppuun. Niinä vuosina joensuulaisen Hassisen Koneen Levottomat jalat -kappale tuli myös varsin tutuksi. Elämäni Biisissä kappaleen tulkitsee energisesti Irina.

Elämäni Biisi -sohvilla Jani Leinonen, Mikael Jungner ja Paula Noronen.
Jani Leinosen biisi liittyy lapsuuteen ja oman musiikkimaun löytämiseen, Mikael Jungnerin taas pitkään bilekesään. Elämäni Biisi -sohvilla Jani Leinonen, Mikael Jungner ja Paula Noronen. Kuva: Atte Mäläskä Jani Leinonen,Mikael Jungner,Paula Noronen,Elämäni Biisi

Mikael Jungnerin valitsema Sian Chandelier, jonka voimakasääninen Diandra esittää, taas kertoi vuodesta 2014, jolloin hän ja hänen avioeroa läpikäyvä ystävänsä juhlivat kesän läpeensä. Kappale on kuin elämän metafora siinä, että juhlaa seuraa aina myös lasku – josta taas noustaan uudelleen.

Jani Leinoselle En Voguen Free Your Mind on hänelle paitsi kappale, jonka tahtiin tanssittiin yläasteella, mutta myös sellainen biisi, joka sai ajattelemaan elämän epätasa-arvoa. Kappaleesta ja 90-luvun hip hopista tuli Leinoselle avain uudenlaiseen maailmaan, joka näkyy myös hänen omassa taiteessaan. Irinan ja Diandran raikuva yhteisesitys tekee kunniaa Free Your Mindin alkuperäisversiolle.

Elämäni Biisi kunnioittaa sanoittajamestari Vexi Salmea erikoisjaksolla

Syksyn aikana luvassa on muiden Elämäni Biisi -jaksojen lisäksi myös sanoittajamestari Vexi Salmen uraa kunnioittava erikoisjakso, jolloin vieraana Salmelle läheisiä ihmisiä. Katsojat voivat äänestää omia suosikkejaan Vexi Salmen laajasta tuotannosta täällä, ja jaksossa selviää, mikä kappaleista on suomalaisille se kaikkein rakkain. Jakso nähdään 31.10. klo 21.05.

Suorana lähetettävän Elämäni Biisin juontaa pitkän linjan toimittaja ja musiikkialan konkari Katja Ståhl. Jakson päätteeksi kuullaan tuttuun tapaan suomalaisten elämän biiseistä koottu potpuri, jossa tällä kertaa otetaan haltuun suomalaisia suursuosikkeja: Matkalla Alabamaan, Pidä huolta sekä Hyvää ja kaunista. Jaa sinulle tärkeä biisi Instagramissa tai Facebookissa käyttäen tunnistetta #elämänibiisi, ja valitsemasi kappale saattaa päästä osaksi tulevien Elämäni Biisi -jaksojen loppupotpuria.

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Myös katsojat pääsevät osallistumaan lauantai-illan hauskimpaan musiikkipeliin omalla älypuhelimella.

Elämäni Biisi -jaksopeliä voi pelata studiovieraita vastaan ohjelman aikana, kaveripeliä taas milloin vain omilla elämän biiseillä.

Pelit löytyvät maksuttomasta yle.fi-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo yle.fi-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Yle.fi-sovelluksesta pääset tarkastamaan myös kauden kotipelaajien top 10 -kärjen sekä omat pisteesi.

Kauden paras kotikatsomopelaaja pääsee Elämäni Biisi -kauden viimeisen jakson yleisöksi sekä voittaa illallisen sekä hotelliyön itselleen ja ystävälleen. Lisäksi oman Elämäni Biisi -tulosrivinsä somessa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain studioyleisölippujen arvontaan.

Musiikkiviihdeohjelma Elämäni Biisi lauantaisin klo 21.05 ja uusintana sunnuntaisin. Katsottavissa myös Yle Areenassa.