Hyppää pääsisältöön

Prisma: Levä – tulevaisuuden raaka-aine, josta tutkijat toivovat öljyn korvaajaa

Tutkijat selvittävät levien uusia käyttömahdollisuuksia.
Mikrolevästä voidaan valmistaa lentokoneiden ja autojen polttoainetta. Tutkijat selvittävät levien uusia käyttömahdollisuuksia. Kuva: Spiegel TV/ZDF/Arte Yle TV1,Prisma: Levä - tulevaisuuden raaka-aine

TV1 keskiviikkona 7.10.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 10.10. klo 7.05 ja maanantaina 12.10. klo 23.00, Areenassa

Mustan kullan, öljyn, korvaajaa etsitään tutkimuslaboratorioissa ympäri maailmaa. Voisiko vihreä kulta, leväöljy, tarjota ratkaisun?

Saksan Ottobrunnissa toimii Münchenin teknillisen yliopiston bioreaktori, jossa viljellään merissäkin esiintyvää mikrolevää. Tutkimusoloissa vesi suolataan ruokasuolalla ja auringonvalo korvataan led-tekniikalla. Laitoksessa voidaan ainoana maailmassa jäljitellä kaikkia maailman ilmastovyöhykkeitä.

Bioreaktorissa kasvatettu levälaji on poikkeuksellisen öljypitoinen. Leväöljystä havitellaan korvaajaa maaöljylle ja levästä voidaan jo nyt valmistaa autojen ja lentokoneiden polttoainetta.

Levästä tehdyllä bensiinillä on lennetty, mutta leväbensiinin valmistus on edelleen niin kallista ettei siitä ole perinteisen bensiinin korvaajaksi. Tehokkaampia valmistusmenetelmiä kehitetään kaiken aikaa.

”Teollisuuden täytyy kiinnostua siinä määrin, että se on valmis maksamaan. Puhutaan kymmenistä miljoonista. Se riittäisi laitoksen perustamiseen. Uskon, että paine siirtyä ilmastoystävällisiin tekniikoihin kasvaa lähivuosina. Vaihtoehtoja ei ole”, sanoo professori Thomas Brück.

Tutkijat selvittävät levien uusia käyttömahdollisuuksia.
Biologi Agnes Mols Mortensen tutkii ruskolevien vesiviljelyä Färsaarilla. Tutkijat selvittävät levien uusia käyttömahdollisuuksia. Kuva: Spiegel TV/ZDF/Arte Yle TV1,Prisma: Levä - tulevaisuuden raaka-aine

Levistä apua kalankasvatukseen

Färsaaret sijaitsevat keskellä Pohjois-Atlantia. Yhdelle alueen suurista kalankasvattamoista on istutettu ruskolevää, joka viihtyy vuonojen kylmissä ja kirkkaissa vesissä.

Vesiviljelyä tukiva biologi Agnes Mols Mortensen ottaa kalankasvattamolla vesinäytteitä ja mittaa veden ravinnepitoisuutta. Agnes on mukana hankkeessa, jossa kalankasvatusta parannetaan levien avulla.

Levät muuttavat kasvatuslohien elinympäristöä luonnonmukaisempaan suuntaan. Levien avulla voidaan mahdollisesti vähentää kemikaalien ja lääkkeiden käyttöä kalankasvatuksessa. Yrittäjät ovat jo nyt vakuuttuneita levien hyödyllisyydestä.

Levät voivat olla vesistöjen vitsaus, mutta monimuotoiseen levien eliöryhmään kätkeytyy myös tulevaisuuden mahdollisuuksia ja monet levälajit kelpaavat ruokapöytäänkin.

Saksalainen tiededokumentti Levä – tulevaisuuden raaka-aine tutustuu, kuinka tutkijat eri puolilla maailmaa selvittävät levien uusia käyttömahdollisuuksia esimerkiksi bioenergian raaka-aineena ja ruoantuotannossa. Mikrolevien sisältämät proteiinit, omega-3-rasvahapot ja väriaineet kiinnostavat lääke- ja kosmetiikkateollisuutta.

Algae – The New Super Plant. Ohjaus: Almut Faass. Tuotanto: Spiegel TV/ZDF/Arte, Saksa, 2019. Lukijana on Jaana Pesonen.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.