Hyppää pääsisältöön

Angela Hewitt saa Beethovenin muunnelmat hymyilemään

Pianon aristokraatti Angela Hewitt ei liity Beethovenin 250-vuotisjuhlintaan pianosonaattien kokonaislevytyksellä, koska se vuonna 2006 alkanut projekti jatkuu vielä. Sen sijaan Hewitt on soittanut synttärilevylle Beethovenin seitsemän variaatioteosta. Sitkeästä muuntelusta huolimatta ne eivät anna kovin laajaa kuvaa Beethovenin työstä, mutta Hewittin aristokraattinen hymy kantaa jankkaavienkin pikkappaleiden yli kunnialla.

Beethoven Variations / Angela Hewitt
Beethoven Variations / Angela Hewitt Uudet levyt

Levyn ytimessä ovat laajat ja virtuoottiset Eroica-muunnelmat, mutta mukaan on päässyt pari heppoisen hauskaa muunnelmateosta Paisiellon oopperahiteistä sekä brittimarkkinoille suunnatut God save the King- ja Rule, Britannia -muunnelmat.

Tämän levyn muunnelmateokset olivat Beethovenille kokeilevaa hauskanpitoa ja karaktäärien luomista, eivät musiikillisen materiaalin syvällistä tutkimusta, ja Hewitt soittaa sen mukaisesti. Muunnelmien karaktäärit piirtyvät tarkkoina, leikkaukset höpsöttelystä tunnelmointiin ovat teräviä mutta loogisia ja codat kiihtyvät uljaasti. Beethovenin huumoriin Hewitt tarttuu innolla, mutta hauskanpidon sävy on yläluokkaisen myhäilevä; itse kaipaisin välillä rohkeampaakin slapstick-menoa, mutta sellainen ei kuulu Hewittin brändiin. Toisaalta levyn avausteos, 32 muunnelmaa omasta teemasta c-molli, saa Hewittilta ällistyttävän riemastuttavan ja rikkaan tulkinnan - yleensä sitä paukutellaan otsa turhan syvissä rypyissä.

Teknisesti Hewitt on loistava luomaan värejä ja erottelemaan tekstuurin kerroksia, mutta levyllä korviin sattuu muutama juoksutus, joissa sormet tahmaavat. Se on harmi, sillä rohkeat ryöpsähdykset olisivat tulkinnallisesti tarpeen. Ne vai pitäisi toteuttaa sillä puhtoisuudella, joka Hewittin muutakin soittoa leimaa.

Beethoven-juhlavuoden vakavamielisestä, suurimuotoisesta yleisilmeestä Hewittin muunnelmakavalkadi kuitenkin erottuu edukseen. Lempeästi virnistelevää Beethoven-soittoa ei todellakaan ole liikaa.

Ludwig van Beethoven: Muunnelmateoksia. - Angela Hewitt, piano. (Hyperion, CDA68346)

Kuuntele Uudet levyt 6.10.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua