Hyppää pääsisältöön

Tuottaja Eicher osaa yhä taikoa lisäarvoa perusohjelmistoon

Levy-yhtiö ECM on viime aikoina julkaissut taidemusiikkia harvakseltaan. Kenties tuottajalegenda Manfred Eicher ei kohta kahdeksankymppisenä enää jaksa käännellä kaikkia kiviä löytääkseen Arvo Pärtin veroisia tähtiä kuten ennen. Onneksi Eicher saa vakioartisteillaan ja vakioestetiikallaan yhä ilmoille oivaa laatua, sen todistaa klarinetisti-säveltäjä Jörg Widmannin ja pianisti András Schiffin Brahms-uutuus.

Brahms: Clarinet Sonatas
Brahms: Clarinet Sonatas Uudet levyt

Johannes Brahmsin kaksi klarinettisonaattia kuuluvat säveltäjän valonhohtoiseen ja pakottomasti virtaavaan myöhäistuotantoon. Etenkin Es-duuri-sonaatista puuttuu kaikki romanttinen paatos, ja kun kokonaismuotokin painottaa laulullisuutta, klarinetti saa soida sulokkaimmillaan. Brahms kutsui teoksia surujeni kehtolauluiksi, ja Jörg Widmann osaakin tuuditella kuulijaa makeilla, pehmeillä pianissimoilla ja lempeällä fraseerauksella, joka nyyhkyttää tervehdyttäviä kyyneleitä. F-molli-sonaatin appassionatossa ja muissa fortissimoissa Widmannin pilliin tulee lievää räikeyttä, jota akustiikan outo, nopea heijaste lisää. Mutta kyllähän itkussa pitää pikkuisen räkääkin olla.

Varsinaisena valomestarina toimii pianisti András Schiff, jonka taikakosketus saa jopa Brahmsin täydet keskirekisteriharmoniat soimaan kirkkaasti. Ja kun Schiffin kantava legato saumattomasti sulautuu klarinetin linjoihin, Brahmsin kontrapunktista tulee musiikkia.

Laadukkaasti soitettu perusohjelmisto ei kuitenkaan riitä ECM-brändille, ja tällä kertaa lisäarvoa tuottavat Widmannin säveltämät viisi intermezzoa pianolle. Myöhäisen Brahmsin hengessä sävelletyt teokset sisältävät tyylikkäitä alluusioita romantiikan musiikkiin, ja kristallisoivat ECM:n taidemusiikkiestetiikan ¨- parhaimmillaan se on kirkasta, mietiskelevää, ajatonta ja ajassa kiinni.

Johannes Brahms: Klarinettisonaatit nro 2 Es-duuri ja 1 f-molli. Jörg Widmann: Intermezzi. - Jörg Widmann, klarinetti, ja András Schiff, piano. (ECM New Series, ECM 2621)

Kuuntele Uudet levyt 6.10.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua