Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Somalia tuuliajolla – Miksi maa on kaaoksessa kansainvälisestä miljardiavusta huolimatta?

Somalian pääkaupungin Mogadishun slummeissa eletään epätoivoisissa olosuhteissa.
Somalian pääkaupungin Mogadishun slummeissa kärsitään köyhyydestä. Somalian pääkaupungin Mogadishun slummeissa eletään epätoivoisissa olosuhteissa. Kuva: Cat & Cie Yle TV1

TV1 torstaina 8.10.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 11.10. klo 22.35, Areenassa

Afrikan sarvessa sijaitseva Somalia on kärsinyt sisällissodasta, islamistisesta terrorismista, merirosvoista ja nälänhädästä. Kriiseissä on 30 vuoden aikana kuollut yli 500 000 ihmistä.

Rauhalliselta vaikuttava tunnelma pääkaupungin Mogadishun kaduilla on harhaa, sillä maa on kaaoksen vallassa.

Somaliasta on puuttunut toimiva hallinto, julkiset palvelut ja pankkijärjestelmä. Hajanainen armeija ja heikosti varusteltu poliisi eivät pysty estämään terrori-iskuja. Pääkaupungissa kuohuu päivittäin ja sen 2,5 miljoonaa asukasta elävät kädestä suuhun.

Afrikan unionin AMISOM-joukot taistelevat Somaliassa islamistisia al-Shabaab-kapinallisia vastaan. Siitä huolimatta terroristijärjestön hallinnassa on lähes kaksi kolmannesta maasta, ja se uhkaa jo pääkaupunkia.

Mogadishun pormestari teki työtä henkensä kaupalla

Somalian uudistusmieliset johtajat laittavat politiikassa henkensäkin alttiiksi. Maan vaikutusvaltaisimpiin kuuluneen miehen, Mogadishun pormestarin Abdirahman Omar Osmanin henkeä uhattiin päivittäin.

Ranskalaisessa dokumentissa Somalia tuuliajolla seurataan Abdirahman Omar Osmanin työtä ja elämää. Tiukoista turvatoimista huolimatta kolme viikkoa kuvausten jälkeen pormestari joutui terrori-iskuun ja menehtyi heinäkuussa 2019. Itsemurhaiskun tekijänä oli pormestarin työntekijöihin kuulunut nainen, terrorijärjestön agentti.

Ohjaaja Stephane Girard tutustui kuvausryhmineen maailman vaarallisimman maan tilanteeseen 16 päivän ajan Mogadishussa ja sen lähialueilla. Dokumentin tekijöiden turvallisuutta ja kuvauksia valvoi brittiläinen turvayhtiö. Kuvauksissa oli mukana turva-alalle siirtynyt Somalian erikoisjoukkojen entinen sotilas ja kahdeksan aseistettua saattajaa.

Mihin Somalian avustusmiljardit valuvat?

Kansainvälinen yhteisö auttaa Somaliaa noin kahdella miljardilla dollarilla vuosittain, silti maan tilanne on vaikeampi kuin koskaan aikaisemmin.

Miljoonat somalialaiset ovat epätoivoisessa tilanteessa jouduttuaan sodan jalkoihin. Heidän auttamisensa sijaan avustusjärjestöjen varoja kuluu tähtitieteellisiä summia muun muassa työntekijöiden turvallisuusjärjestelyihin. Osansa varoista vie myös maassa rehottava korruptio.

Somalian saamista tukimiljardeista päätyy eräiden arvioiden mukaan vain noin 20 prosenttia maan kansalaisten auttamiseen.

Somalia: A Country In Free Fall. Tuotanto: Cat & Cie, Ranska, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.