Hyppää pääsisältöön

Disney ja Yle mukana uuden kotimaisen animaatiosarjan tuotannossa

Yellow Yet -sarjan hahmot
Yellow Yet -sarjan hahmot Kuva: Gigglebug Entertainment Oy Pikku Kakkonen,disney

Kikattava Kakkiainen -lastensarjan taustalla oleva Gigglebug Entertainment on tehnyt Disneyn ja Yleisradion kanssa tuotantosopimuksen parin vuoden päästä julkaistavasta The Unstoppable Yellow Yeti -animaatiosarjasta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Disney osallistuu suomalaisen alkuperäisidean tekemiseen.

Yellow Yetissä ja etenkin sen päätapahtumapaikkana toimivassa Wintertonin kylässä voi nähdä paljon Suomi-vaikutteita. Monilla hahmoista on jopa suomalainen sukunimi, päähenkilönä keltaisen lumimiehen rinnalla seikkailee puolestaan Osmo-niminen poika.

- Isona inspiraationa sarjassa toimivat sääntö-Suomi ja meidän omituiset tapamme erikoisista kieltokylteistä avantouinteihin, vappulakkeihin ja muihin outoihin perinteisiin. Etenkin, kun heittelimme esimerkkejä sarjan ulkomaisille käsikirjoittajille, he pitivät niitä huvittavina ja tekivät sarjan tilanteista siltä pohjalta vielä absurdimpeja, Gigglebugin toimitusjohtaja Anttu Harlin nauraa, - niin kuin Suomessa, myös Wintertonissa mietitään, että mitähän muut meistä ajattelevat ja kyläläiset unelmoivat, että jonain päivänä olisivat tunnettuja koko maailmassa. Disney on suhtautunut sarjan suomalaisvaikutteisiin pelkästään positiivisesti. Heistä kummalliset nimet ja kulttuuri-ilmiöt ovat vain plussaa ja tekevät sarjasta aidomman. Ja eihän tämä nyt olekaan Suomi suoraan, vaan Winterton sijaitsee ikään kuin napapiirin tuntumassa.

Anttu Harlin & Joonas Utti, Gigglebug
Anttu Harlin & Joonas Utti, Gigglebug Pikku Kakkonen,joonas utti

Anttu Harlin ja Gigglebugin toinen perustajajäsen Joonas Utti ovat luoneet kaksin koko sarjan. Yellow Yeti kertoo omalaatuiseen Wintertonin kylään muuttavasta Osmo-pojasta, joka tutustuu kylässä asuvaan energiseen Ritaan ja iloluontoiseen Gustaviin, keltaiseen lumimieheen. Ongelmana on vain se, että Gustav on hirviö ja Wintertonissa hirviöt ovat kiellettyjä.

- Minulla ei ollut veljiä, joten elämäni muuttui, kun kotiimme Lappeenrantaan muutti vaihto oppilas Costa Ricasta, hänestä tuli minulle Isoveli isolla I:llä, Joonas Utti muistelee 20 vuoden takaisia tapahtumia, - se oli aikamoinen kulttuurishokki, kun pienelle paikkakunnalle, jossa on paljon pidättyväisiä ihmisiä, tulee isokokoinen, ekstrovertti latinojätkä. Hänen kanssaan meillä oli sitten aikamoisia kommelluksia.

Vuosia myöhemmin vaihto-oppilaskokemukset vaikuttivat keltaisen lumimieshahmon syntymiseen. Joonas Utti rakensi ensimmäisen version Gustavista käsin ja juuri tästä nukesta innostui myös Disney.

- Tutustuimme pikku hiljaa Disneyn työntekijöihin eri animaatiofestareilla ja kun esittelimme heille Gustavin, he sanoivat, että teillä saattaa olla tuossa jotain, ollaan yhteyksissä. Kikattavan Kakkiaisen jälkeen saimme mahdollisuuden tehdä Disneylle 101 dalmatialaista -animaatiosarjan. Kun Disney näki, että pystymme tekemään laadukkaan kokonaisuuden heidän tuotteestaan, he antoivat meille mahdollisuuden tehdä sarjan omasta ideasta, Anttu kertoo.

Disney-yhteistyö on ollut Gigglebugille pitkän työn tulos, Joonakselle se on ollut jopa lapsuuden haave.

- Piirtelin paljon erilaisia Disney-hahmoja lapsena ja faija sanoi, että teet niitä vielä joskus työksesi. Naurahdin silloin, että eihän niitä hahmoja kukaan tee, että ne vain on olemassa. Sen jälkeen tajusin, että piirtäminen on just se juttu ja kun vuosia myöhemmin Anttu kysyi, että lähdetäänkö näihin dalmatialaisiin mukaan, niin olin ihan että todellakin! Disneyllä on kuitenkin se hieno piirre, että vaikka se on iso korporaatio, he ovat kuitenkin tarinankerronnan ammattilaisia. Disneyllä on selkeä ideologia, johon kuuluvat hahmovetoisuus, sydämellisyys, huumori, perhe ja positiivinen hyvään uskominen, nämä ovat myös meille ja Ylen lastenohjelmille tärkeitä juttuja, Anttu sanoo.

Yellow Yetiä tehdään aluksi 50 11-minuuttista jaksoa ja muutamia lyhytanimaatioita. Sarjan budjetti vastaa noin viittä pitkää suomalaista elokuvaa ja se on jo myyty kaikkiin Pohjoismaihin Islantia lukuun ottamatta. Sarjan tuotanto käynnistyy loppuvuodesta ja Yellow Yeti nähdään Ylellä suomeksi dubattuna parin vuoden päästä, tarkempi lähetysajankohta selviää myöhemmin.

- Meille on ensisijaista, että tehdään hyvä juttu ja sellaiset hienot hahmot ja maailma, joita ei ole ennen nähty. Kun Disney on kyseessä, niin kaikki oheistuotteet ja muut on magee ajatus ja myös mahdollista, mutta meidän intohimona on keskittyä ensin sisältöön, vain sitä kautta voi tulla kaikki muu menestys. Ja myös sillä on iso merkitys meille, että tämä tulee Suomesta, Anttu ja Joonas pohtivat.

Lue lisää: Yle uutisten artikkeli Keltaisesta Lumimiehestä

 • Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Poimijat

  Sienten ja marjojen tunnistaminen on hauskaa.

  Sienten ja marjojen tunnistaminen on hauskaa. Parhaiten syötäväksi kelpaavan sadon oppii tunnistamaan, kun aikuinen näyttää lapselle kädestä pitäen, mitä koriin saa nostaa ja mitä ei. Tellustajat-verkkosanomien toimittaja Hilkka Hämähäkki raportoi!

 • Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Kokkaajat

  Ei ruokahävikille!

  Kolmannes maailmassa tuotetusta ruoasta jää syömättä. Kotona, päiväkodeissa ja kouluissa ruokahävikkiä voi vähentää ottamalla lautaselle vain sen verran kuin jaksaa syödä. Ei ruokahävikille! Tellustajat-verkkosanomien toimittaja Hilkka Hämähäkki raportoi!

 • Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Kasvattajat

  Kasvun seuraaminen on ihmeellistä lapsille ja aikuisille.

  Kasvun seuraaminen on ihmeellistä niin lapsille kuin aikuisille, sillä jokainen siemen on uuden elämän alku. Kun siementä ravitaan mullalla, vedellä ja valolla, siitä kasvaa taimi ja taimesta kasvi, joka aikanaan voi puhjeta kukkaan ja tuottaa satoa. Tellustajat-verkkosanomien toimittaja Hilkka Hämähäkki raportoi!

 • Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Lainaajat

  Läheskään kaikkea ei tarvitse ostaa itselle omaksi.

  Oletko lainannut ystävältäsi lelua tai käynyt kirjastossa lainaamassa kirjoja? Silloin olet osa jakamistaloutta. Läheskään kaikkea ei tarvitse ostaa itselle omaksi. Tellustajat-verkkosanomien toimittaja Hilkka Hämähäkki raportoi!