Hyppää pääsisältöön

Van Halenin varsin kelvollisia kitarabiisejä – johtohahmo Eddien tiluttelun tunnistaa aina

David Lee Roth, Alex Van Halen, Michael Anthony ja Eddie Van Halen Donington Rock Festivalilla 1984.
David Lee Roth, Alex Van Halen, Michael Anthony ja Eddie Van Halen Donington Rock Festivalilla 1984. David Lee Roth, Alex Van Halen, Michael Anthony ja Eddie Van Halen Donington Rock Festivalilla 1984. Kuva: imago/Future Image/ All Over Press Van Halen,David Lee Roth,Eddie Van Halen,Alex Van Halen,Michael Anthony

Yhdysvaltalainen hard rock -yhtye Van Halen tunnetaan bändin kivijalkana toimineen Edward "Eddie" Van Halenin (1955–2020) taidokkaasta kitaroinnista sekä vaihtuneista solisteistaan. Yleisradion musiikkiohjelmissa on ammennettu kasarijättiläisen musiikkivideoista ja -esityksistä kolmella eri vuosikymmenellä. Kokosimme orkesterin biisejä iloksenne.

Menevä Jump on Van Halenin kappaleista kenties se kaikkein tunnetuin. Poikkeuksellisesti hittibiisin keskiössä on tarttuva syntetisaattori, jota soittaa yhtyeen kitaristi Eddie Van Halen. Jump julkaistiin Van Halenin 1984-albumilla vuonna 1984 ja se on kuin valettu bändin tuolloisen laulajan David Lee Rothin lavaenergiaa korostamaan.

Kasari-Van Halenin flirttaileva kaahausnumero saa sekin menojalan vipattamaan. Teini-ikäisen hormoniheilujan näkökulmasta kirjoitettu Hot For Teacher julkaistiin sekin 1984-levyllä, mutta singleversiona kappale jäi aluksi tunnetumman Jumpin varjoon. Tarinan lisäksi biisistä jää takaraivoon rumpali Alex Van Halenin ja basisti Michael Anthonyn vetoavat jytäilyt.

Jatsahtava swing-biisi, So This Is Love?, on tallennettu livenä 1981 ja se esitettiin tuoreeltaan Tuubi-ohjelmasarjassa. Tyylillisesti kappale on kokeilevampaa Van Halenia ja se julkaistiin albumilla Fair Warning. Tarinan mukaan Eddie Van Halen kasasi kitarasoolonsa yhdistelemällä työpöydälleen jääneitä kappaleaihoita.

Kurkkuääniä muistuttavilla synasoundeilla tehostettu balladi Why Can't This Be Love ammentaa suoraan kasarirockin syvästä päästä. Kappale julkaistiin aikanaan Van Halenin 5150-albumilla 1986, johon bändin laulajaksi oli pestattu Sammy Hagar. Hagar myös huolehti alkujaan kappaleen kitaraosuuksista live-esityksissä, Eddie Van Halenin keskittyessä syntetisaattoriin.

Panaman sanoituksista on kerrottu rock-kaanonissa vaihtelevia versioita. Yhden tulkinnan mukaan biisi kertoo laulaja David Lee Rothin autosta. Toisen version mukaan kyseessä olisi Panama-niminen striptease-taiteilija. Biisi julkaistiin 1984-albumille, joka oli myös levyn julkaisuvuosi. Eddie Van Halenin kitaratiluttelu tihkuu aurinkoa ja vapaudentunnetta.

1990-luvun jälkipuoliskolla Van Halenin laulajaksi kiinnitettiin Gary Cherone. Uutta laulajaa päästiin kuulemaan ensi kerran singlellä Without You, joka esitettiin Suomessa musiikkivideona osana Lista Top 40 -ohjelmaa 1998. Kappale päätyi pitkäsoitolle Van Halen III, joka jäi lopulta Cheronen uran ainoaksi Van Halen -albumiksi.

Van Halenin toinen perustajajäsen, kitaristi sekä yhtyeen ehdoton nokkamies Eddie Van Halen kuoli 65-vuotiaana lokakuussa 2020. Muusikko sairasti pitkään kurkkusyöpää.