Hyppää pääsisältöön

Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa palkitaan kotimaisen kirjallisuuden huiput 25.11.

Jani Halme ja Anna Tulusto poseeravat vierekkäin kameralle hymyillen.
Jani Halme ja Anna Tulusto juontavat suoran Finlandia 2020 - lukemisen juhlaa -ohjelman. Jani Halme ja Anna Tulusto poseeravat vierekkäin kameralle hymyillen. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Jani Halme,Anna Tulusto

Vuoden 2020 kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan tänä vuonna aivan uudenlaisessa tv-lähetyksessä Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa. Ohjelma nähdään suorana Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 25.11. klo 19.00–20.00.

Vuoden odotetuimmat kotimaiset kirjallisuuspalkinnot jaetaan tänä syksynä uudella tapaa. Voittajat ratkeavat toimittaja Anna Tuluston ja toimittaja ja luova johtaja Jani Halmeen luotsaamassa lämminhenkisessä Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa.

Suora lähetys Villa Ivan Falinista on hyggeilyilta suomalaisen kirjallisuuden ja sen tekijöiden parissa. Illan aikana julkistetaan kauno-, tieto- sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiat. Ohjelmassa valokeilassa ovat paitsi voittajat myös palkintojen valitsijoiden eli kapellimestari Hannu Linnun, Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyarin ja näyttelijä Christoffer Strandbergin tarinat siitä, miksi juuri kyseinen teos valikoitui voittajaksi. Musiikista vastaa taiteen monitaituri Jarkko Martikainen.

Ohjelmalla halutaan juhlistaa lukemista ja kirjallisuutta yhdessä suomalaisten kanssa.

“Tällaisena poikkeuksellisena vuonna, kun monia tapahtumia on peruttu, lukeminen on ollut yksi niistä asioista, joita on voinut tehdä. Tällä ohjelmalla halutaan juhlistaa suomalaisille tärkeää asiaa ja harrastusta yhdessä katsojien kanssa. Finlandia-palkinto on kotimaan merkittävin uutuuskirjallisuuden palkinto, joten tämä on ohjelma on oikea koti sille”, sanoo Ylen tapahtumapäällikkö Asta Kujala.

Ohjelman juontavat Anna Tulusto ja Jani Halme ovat molemmat kirjallisuuden suurkuluttajia.

“Tuon ohjelmaan innostusta ja iloa, minähän saan tehdä ihaninta duunia, mitä kuvitella voin. Olen eläytyvä lukija. Ei ole harvinaista, että vollotan ääneen, kun kirja on surullinen tai hauskaa kirjaa lukiessa nauran. Minusta on myös ihanaa puhua lukemastani”, Anna Tulusto kertoo.

“Suhteeni kirjoihin on muuttunut varsin digitaaliseksi. Olen e-kirjojen suurkuluttaja eli ostan niitä omaksi, lainaan digitaalisia opuksia kirjastosta ja käytän useampaa uuden ajan tilauspalvelua. Sen lisäksi kuuntelen kirjoja mielelläni. Tottumuksissani korostuu kotimainen kirjallisuus varsin laajalla lajityyppikirjolla”, Jani Halme toteaa.

Koko syksy lukemisen juhlaa

Lukemisen juhla näkyy Ylen ohjelmistossa laajalti tänä syksynä. Yle Kioskin kesällä järjestämän kirjoituskilpailun 10 parasta tarinaa julkaistaan kerran viikossa Instagram-kirjoina Yle Kioski Lit -tilillä 17.10. alkaen. Luvassa on myös keskustelua kirjoista, lukupiirejä ja KyssäLIT-sarja, jossa eturivin kirjailijat vastaavat kysymyksiin, joita heiltä ei yleensä kysytä.

Kirjallisuuskeskusteluja käydään 29.10. alkaen Valitut sanat -sarjan uusissa jaksoissa Yle Areenassa ja Yle Teemalla. Radio Suomessa kokoontuu Marraslukupiiri 8.11. alkaen kolmena peräkkäisenä sunnuntaina klo 14–15. Myös Yle Mixissä on lukeminen vahvasti esillä marraskuussa.

Päivitys 8.10.2020 klo 12:58: Korjattu "Lukupiiri" muotoon “Marraslukupiiri”.