Hyppää pääsisältöön

Kirja vs. Leffa: Blade Runnerista Maija Poppaseen - klassikoissa riittää pureskeltavaa

Kuvassa Jarmo Laitaneva poseeraa kirjan kanssa
Kuvassa Jarmo Laitaneva poseeraa kirjan kanssa Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe,kirjallisuus,elokuvat,Kirja vs. leffa

Kirja vs. Leffan uudet jaksot julkaistaan Yle Areenassa torstaina 8.10. Menestyskirjojen ja menestyselokuvien teospareissa käsitellään uudella kaudella Blade Runner, Lampaansyöjät, Lolita, Fight Club, Jurassic Park, Maija Poppanen, Vadelmavenepakolainen, Humiseva harju, Call Me By Your Name, Coraline, Kuolema Venetsiassa ja Talvisota.

Uusien jaksojen tekeminen osui vaiheeseen, jolloin koronatartunnat olivat Suomessa alhaisella, joskin nousevalla tasolla. Mutta terveenä, ja ilman liikkumisrajoituksia, kaikki kaksitoista uutta jaksoa saatiin purkitettua perinteisinä livehaastatteluina.

Voisi ajatella, että omien suosikkiteosten käsitteleminen oli ohjelmasarjaa toimittavalle Jarmo Laitanevalle pelkästään mieluista, mutta tilanne voi olla myös se, että jokin teos tai teospari on tekijälleen niin lähellä, että teosten käsitteleminen tuntuu haastavalta.

Eniten minua jännitti jakso Blade Runner, joka on yksi suosikeistani. Onnistummeko selvittämään Blade Runnerin iättömän viehätyksen salaisuuden?― Jarmo Laitaneva

Ehkä yllättävin uuden kauden jaksoista on Maija Poppanen. Sekä kirja että elokuva ovat maailmalla erittäin tunnettuja ja pidettyjä, mutta kirjan pitkä ja hankala tie elokuvaksi yllätti. Syy lienee se, että sekä kirjailja P.L. Travers ja Walt Disney olivat molemmat jääräpäisiä ja täten myös periksiantamattomia persoonia.

Jarmo Laitanevalle kaikissa jaksoissa on oma viehätyksensä. Toimittajan ja kahden teoksiin perehtyneen vieraan kanssa keskustelut rönsyilevät usein outoihin suuntiin. Usein nämä rönsyt haastavat tarkastelemaan teoksia uudesta näkökulmasta. Klassikoissa riittää pureskeltavaa.

Kirja vs. Leffa torstaisin klo 14-15 Yle Puheessa.