Hyppää pääsisältöön

"Saamelaismusiikki ei ole mikään genre"

Kansanmusiikki on monelle sokea piste. Siksi Vildán ehdokkuus lupaavia eurooppalaisartisteja esittelevässä palkintogaalassa tuli YleX:llekin yllätyksenä.

Suomalainen Vildá nimettiin syyskuussa ehdokkaaksi Euroopan komission Music Moves Europe Talent Awardsissa.

Ehdokkuus oli yllätys, koska uusia eurooppalaisartisteja esittelevässä palkintogaalassa on perinteisesti painotettu poppia. Menneiden vuosien palkinnonsaajia ovat muun muassa Dua Lipa, Disclosure ja Adele.

Suomalaisista gaalassa ovat juhlineet Redrama, Sunrise Avenue, French Films, Jaakko Eino Kalevi, Alma ja Lxandra.

Vildán ehdokkuus tuli yllätyksenä myös YleX:lle, joka oli mukana tarjoamassa palkintoehdokkaita. Saamelaisten tekemä musiikki soi kanavalla vähän – Ailu Valle, Amoc ja ehkä pari muuta.

Ehdokkuuteen on kuitenkin ihan looginen selitys, Vildán perustaneet Hildá Länsman ja Viivi Maria Saarenkylä toteavat.

– Ehdokaslistaa varten konsultoitiin hirmuinen määrä ammattilaisia eri maista. Me ollaan esiinnytty tosi paljon maailmanmusiikkitapahtumissa ja showcase-keikoilla ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Luulen, että sitä kautta oltiin tuttuja, Saarenkylä sanoo.

Meidän instrumentaatio on niin outoa, että vaikka tehtäisiin miten poppijuttuja, neljän soinnun juttuja, niin ei se tule ikinä olemaan poppia, eikä folkiakaan.― Viivi Maria Saarenkylä

Vildá ei ole yhtye, joka juhlisi radioiden soittolistoilla tai suoratoistopalveluiden soitetuimpien joukossa. Yhtyeen sointi perustuu pitkälti Saarenkylän dynaamisesti soivan harmonikan ja Länsmanin laulun sekä joiun varaan. Komppia paukuttaa Länsmanin rumpu.

Osassa kappaleista on popelementtejä, mutta viime vuonna ilmestyneeltä esikoisalbumilta löytyy myös pitkiä pohjoissaameksi laulettuja kappaleita, joita ei popiksi voi sanoa.

Länsman kuvailee musiikkia näin:

– Elokuvallista, tosi laajaa, voimakasta ja samaan aikaan leikkisää, humoristista. Pohjoisen musiikkia.

– Meidän instrumentaatio on niin outoa, että vaikka tehtäisiin miten poppijuttuja, neljän soinnun juttuja, niin ei se tule ikinä olemaan poppia, eikä folkiakaan, Saarenkylä lisää.

Genremäärittely on usein vaikeaa ja epätarkkaa silloin kun puhutaan alkuperäiskansojen musiikista. Vildán musiikissa kuuluu joiun ja rummun kautta saamelaiskulttuuri, Saarenkylä taas on opiskellut variété-musiikkia maailmankuulun italialaisen jazzharmonikkataiteilijan alaisuudessa.

Länsman sanoo, että festarit niputtavat alkuperäiskansojen musiikin helposti yhteen, eikä varsinkaan saamelaismuusikkojen välisiä eroja oikein kuulla. Saarenkylä huomauttaa, ettei saamelaismusiikki ole mikään genre.

– Eihän meillä ole yhtä suomalaismusiikkiakaan. Saamelaismuusikoiden ja artistien keskuudessa tehdään monia eri genrejä.

Saarenkylä tykkää puhua maailmanmusiikista, koska se ei oikeastaan kerro mitään.

– Voimme itse määritellä mitä se on ja mitä vaikutteita siinä on.

Se, että Vildán palkintoehdokkuus tuli yllätyksenä myös YleX:n musiikkitoimittajalle, kertoo ilmeisestä sokeasta pisteestä. Kansan- ja maailmanmusiikilla on Suomessa uskolliset kuulijakuntansa, mutta valtavirrassa ne soivat vain harvoin.

Toisin on Virossa, Länsman ja Saarenkylä huomauttavat. Kansanlaulajien arkistoäänityksiä musiikissaan sämpläävä Trad.Attack! on Viron kansainvälisesti tunnnetuimpia yhtyeitä ja esiintyy kotimaassaan isoilla festivaaleilla.

Saarenkylä arvelee kansanmusiikin olevan naapurimaassa suosiossa osin siksi, että siellä on vahva laulukuoroperinne. Kymmenet tuhannet kokoontuvat Tallinnan laulujuhlille laulamaan, monet perinneasuihin pukeutuneina.

– Tavallisen ihmisen ja muusikon välillä ei ole niin isoa eroa, kun kaikki laulavat ja osallistuvat pienestä asti. Se tulee lähemmäksi kansaa.

Länsman muistuttaa, että Norjassa puolestaan saamelaisten musiikki on aika hyvin esillä. Esimerkiksi paikallisessa Tähdet, tähdet -ohjelmassa on joiuttu.

– Mutta tietenkin siellä on eri tilanne. Saamenkieli on tunnustettu toisena virallisena kielenä, Suomessa ei.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kaksi kovaäänistä juttua.― Hildá Länsman

Vildán musiikki herättää vahvoja mielikuvia tunturimaisemista ja niiden lomassa solisevista puroista.

Ei yllätä, että luonto on Länsmanille ja Saarenkylälle tärkeä paikka. Kun korona sulki keväällä melkein kaiken, molemmat palasivat kotiseuduilleen.

Saarenkylä matkasi Savonlinnaan ja vietti ison osan kesästään perheensä puuveneessä. Veneestä löytyy keittiö, wc ja makuutilat, ja sillä pääsee Savonlinnasta vesireittejä pitkin Kuopioon, Joensuuhun ja vaikka merelle saakka.

– Otin haitarin mukaan. Sienestin, marjastin, kalastin, saunoin ja patikoin. Kerran kävin Norjassa kiipeilyreissulla ja palasin sitten veneelle.

Pitkät vaellukset ovat Saarenkylän intohimo. Niillä pääsee perusasioiden äärelle. Eteenpäin kulkeminen, lämpimänä pysyminen ja ruoanlaitto ovat ainoat asiat, joista täytyy huolehtia.

– Puuttuu kaikki miljardit sähläykset mitä elämässä muuten on.

Saarenkylä syntyi urheilijaperheeseen ja harrasti muun muassa telinevoimistelua, maastohiihtoa ja kilpatanssia. Harmonikka vei kuitenkin mennessään: vuonna 2010 Saarenkylä voitti Kultainen harmonikka -kilpailun ja päätyi muutamaksi vuodeksi kiertämään soittokilpailuja ympäri maailmaa.

Kilpamuusikon arki oli antoisaa, mutta raskasta. Kun Saarenkylä koki käyneensä läpi kaikki tärkeät kilpailut, hän otti paperit ulos Pop & Jazz Konservatoriosta ja haki opiskelemaan Taideyliopiston Global Music -koulutusohjelmaan.

– Olin solisti, joka soitti muiden säveltämää musiikkia. Kiinnosteli, että voisinko tehdä jotain omaa.

Global Musicissa Saarenkylä kuuli samaan aikaan opinnot aloittaneen Hildá Länsmanin joikaamista ja keksi heti, että se voisi soida hyvin hänen haitarinsa kanssa. Hän haistoi myös markkinaraon.

– Harmonikka on todella suomalainen juttu. Jos siihen yhdistää saamelaisen elementin, joiun, se voisi olla hyvällä tavalla eksoottista Suomessa, Saamenmaalla ja ulkomailla. Tuntui, että tässä voisi tehdä mitä vaan, ja se olisi silti kiinnostavaa.

– Kaksi kovaäänistä juttua, Länsman tiivistää.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kielessä on paljon lumeen, ympäristöön ja poron karvan tai sarvenmuotojen kuvailuun liittyvää sanastoa.― Hildá Länsman

Haitari ei ollut Länsmanille tuttu instrumentti.

Hän kasvoi Utsjoella ja kuunteli joikaajaäitinsä Ulla Pirttijärven keikkareissuiltaan tuomia levyjä. Saamelaisartisteja, liettualaista ska-poppia (SKAMP) ja tuvalaista kurkkulaulua (Sainkho Namtchylak). Myös Norah Jones ja Billie Holiday soivat kotona.

– Löysin vasta vanhan kasetin, jossa on äidin nauhoituksia ja väleihin mä olen nauhoitellut itseäni. Joikaan ja soitan djembellä rytmiä, jonka joku Pohjois-Amerikasta tullut natiivihenkilö on kuulemma opettanut, Länsman muistelee.

Omanhenkisiä ihmisiä ei reilun tuhannen ihmisen kunnassa ollut montaa, ja Länsman vietti paljon aikaa yksin lukien tai piirtäen. Yläasteella hän lauloi blues rock -bändissä ja teki ensimmäiset biisinsä.

Hän kävi musiikkilukiossa Kaustisella, mutta palasi puolen vuoden jälkeen takaisin Utsjoelle.

– Asuntolassa haisi viemärille, ja oli haastavaa olla kaukana kotoa. En myöskään ollut ihan samoissa sfääreissä Helsingistä tulleen huonekaverini kanssa.

Vuonna 2014 Länsman perusti äitinsä kanssa duon nimeltä Solju, joka osallistui Uuden Musiikin Kilpailuun vuonna 2015 kappaleella Hold Your Colours. Esikoislevy Ođđa Áigodat ilmestyi kolme vuotta myöhemmin.

Länsman opiskeli vuoden EU-rahoitteisessa Saamelaisessa musiikkiakatemiassa kotikunnassaan ja pääsi sitten Global Music -ohjelmaan Helsinkiin. Pääkaupungissa hän on viihtynyt aivan hyvin, mutta koti-ikävä painaa.

Koronakeväänä Länsman palasi äitinsä suvun maisemiin Utsjoelle hoitamaan poroja ja muisti, miten paljon helpompaa siellä on olla. Pohjoisessa Länsman pääsi myös verestämään pohjoissaamen sanastoaan.

– Seurasin setäni osaamista, miten hän tulkitsee lumen tilannetta eri ympäristöissä, talloo ja ottaa sitä käteen, ja miettii, että pysyykö porotokka yön yli tässä. Kielessä on paljon lumeen, ympäristöön ja poron karvan tai sarvenmuotojen kuvailuun liittyvää sanastoa, Länsman kertoo.

– Jos porotalous ei olisi mahdollista, niin todella paljon siitä sanastosta häviäisi.

Länsman kävi myös Norjan puolella Kautokeinossa auttamassa poikaystävänsä perhettä, joka hoitaa poroja perinteisellä tavalla. Se tarkoittaa, että joka kevät vaelletaan 200–300 kilometrin matka merenrantaan kesälaitumille.

– Öisin on joku vartiossa, etteivät porot lähde seikkailemaan tai sekoitu lähellä olevaan toiseen porotokkaan. Petojakin täytyy varoa. Aina välillä kotka vei vasan, joka oli ehtinyt matkalla syntyä. Porotokan sisällä ehti myös ahma, geatki, käydä.

Nyt Länsmanilla on edessä valinta: jäädäkö Helsinkiin, missä hänellä ei ole tällä hetkellä omaa asuntoa, vai palatako pohjoiseen. Veri on alkanut vetää saamelaisalueille ja erityisesti Koutokeinoon, jota sanotaan saamelaisten pääkaupungiksi.

– Voin joikata omia kotialueitani ja läheisiäni, ja se helpottaa koti-ikävää. Mutta täällä Helsingissä ei ole juuri vuorovaikutusta omien tyyppien kanssa. Haluaisin tuoda jotain kotialueelleni.

Norjan puolella tapahtuu myös enemmän saamelaisen musiikin suhteen.

– Ja paremmilla palkoilla, Länsman lisää.

Palkoilla on nyt väliä, koska maailmanmusiikkiin korona on osunut erityisen kovaa.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Genren pienuuden takia ollaan paljon suunnattu ulkomaille. Nyt ei tiedetä vielä ensi kesästäkään.― Viivi Maria Saarenkylä

Vildá elää keikoista.

Ensimmäinen oli citysaamelaisten järjestämä tilaisuus Pasilan kirjastossa syksyllä 2016. Siellä kaksikko esitti Länsmanin kirjoittaman Muittut-kappaleen, muusikkolegenda Mari Boinen Goaskinvielljan ja yhden perinnejoiun.

– Hyllyjen välissä soitettiin. Olin kokovalkoisissa, [Hildálla] oli siniharmaa farkkugákti, Saarenkylä muistelee.

Länsman sanoo, että esiintyminen jännitti, koska yleisössä oli “omaa porukkaa”.

Keikkoja alkoi tulla. Koulukonserteissa, maailmanmusiikkitapahtumissa, showcase-festivaaleilla.

Esikoisalbumi Vildaluodda (2019) noteerattiin monessa maailmanmusiikkiin erikoistuneessa julkaisussa ympäri maailma. Brittiläinen musiikkilehti Songlines nosti sen viimeisten viiden vuoden 20 parhaan maailmanmusiikkialbumin joukkoon.

Viime vuoden aikana Vildá kiersi Suomen lisäksi Eurooppaa ja Kanadaa, mutta maaliskuun 2020 jälkeen on ollut hiljaista. Suomessa on ollut muutama esiintyminen, ja talvelle kalenterissa on keikat Japanissa, Norjassa ja Alankomaissa. Ainakin Japani toteutetaan etänä.

Vildá on mukana maailmanlaajuisessa musiikinvientikampanjassa, jossa kansan- ja maailmanmusiikkiartistit nostavat toisiaan somessa. Etänä syntyi myös yksi uusi kappale, 2 Kilo Ráhkisvuohta (kahden kilon rakkaus), ja siihen musiikkivideo.

Somekampanjat ovat kuitenkin laiha lohtu. Keikoille pitäisi päästä, varsinkin ulkomaille. Maailmanmusiikille se on erityisen tärkeää, koska suoratoistosta tai levymyynneistä ei juuri rahaa tule ja kotimaan skene on kahlattu nopeasti läpi.

– Genren pienuuden takia ollaan paljon suunnattu ulkomaille. Nyt ei tiedetä vielä ensi kesästäkään, Saarenkylä sanoo.

– Keikoilla on eletty, Länsman vahvistaa.

Yksi mahdollinen tulonlähde olisi tietenkin Music Moves Europe Talent Awards, joka järjestetään näillä näkymin Eurosonic-festivaalilla Groningenissa tammikuussa.

10 000 euron palkintosumma – joka on tarkoitettu "kansainvälisen uraan edistämiseen" – vastaisi aika monen striimikeikan lipputuloja.

Korjaus 9.10. klo 14.23: Lisätty tarkennus palkintosummasta, joka on tarkoitettu kansainvälisen uran edistämiseen.