Hyppää pääsisältöön

Huolehdi puutarhavälineistä ja ruukuista syksyllä, niin pääset nopeammin mukaviin hommiin keväällä

Sitä mukaa kun syksy pimenee, puutarhatöiden määrä vähenee. Silloin voi käyttää aikaa välineiden ja ruukkujen puhdistamiseen, niin että ne ovat puhtaat ja valmiina käyttöön keväällä. Keväällä viljelyinnon iskiessä ei ruukkujen puhdistus ole juuri se puuha mistä haluaa aloittaa, vai mitä?

Syöpäläiset ja taudit voivat talvehtia mullanjäämissä ja vanhoissa kasvinosissa, joita jää kiinni ruukkuihin ja välineisiin. Anna ruukkujen liota jonkin aikaa, ennen kuin alat pestä niitä, mikäli multa on kuivunut tiukasti kiinni. Ylimääräinen multa kannattaa harjata tai kaapia pois, niin pesuvesi pysyy puhtaana pitempään.

Lena Gillberg Strömsössä
Lena Gillberg Strömsössä Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,puutarhanhoito

Jos on tietoa tuholaisista tai on ollut niitä aiemmin, voi käyttää tilkkasen alkoholia tai muuta desinfioivaa ainetta pesuvedessä, muuten riittää haalea vesi ja mäntysuopa. Jos syöpäläisiä on ollut, vesi pitää vaihtaa usein.

Erityisen tärkeää on, että saviruukut ja muut keramiikkaruukut tyhjätään ja pestään ennen talvea, koska multa pidättää kosteutta ja kosteat ruukut halkeavat helposti talvella.

Ruukkuja voi hyvin säilyttää ulkona, mutta niiden pitää kuivua kokonaan ja niitä pitää säilyttää paikassa, johon kosteus ei pääse.

Kun tyhjää ruukkuja syksyllä, kannattaa käyttää multa uudelleen, mikäli se on tervettä.

Kun vanhaan multaan sekoittaa kompostia, esim. bokashia, saa aikaan valtavan hienoa maanparannusmateriaalia käytettäväksi puutarhassa. Sillä voi parantaa maata kukkapenkeissä, kasvimaalla tai miksei vaikka täyttää nurmikon epätasaisuuksia.

Sekatöörit
Sekatöörit Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,puutarhat

Puhtaat välineet ovat kaiken a ja o puutarhassa työskennellessä

Taudit leviävät nopeasti tylsien ja likaisten työvälineiden kautta. Työvälineet pitää puhdistaa kunnolla kerran vuodessa ja siistiä myös jokaisen käytön jälkeen. Erityisesti jos kasveissa on kasvitauteja.

Työvälineet pestään vedellä, johon on lisätty tilkka alkoholia. Alkoholilla on desinfioiva vaikutus. Piintyneen lian ja ruosteen voi puhdistaa teräsvillalla.

Laadulla on väliä

Kun hankkii uusia puutarhavälineitä, kannattaa valita laadukkaat vaihtoehdot, jotka voi purkaa osiin. Se tekee välineistä huolehtimisesta paljon helpompaa. Ne saa puhdistettua ja terät saa teroitettua. Näin saat työvälineet, jotka kestävät sukupolvien ajan.

Välineiden säilyttäminen kauden aikana on myös ratkaisevan tärkeää niiden kestävyyden kannalta. Säilytä työvälineitä suojassa kuivassa tilassa.

Trädgårdsverktyg
Trädgårdsverktyg Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,puutarhanhoito

Teroita itse tai vie ammattilaiselle

Oksasakset ovat ehkä se työväline, joka kuluu eniten puutarhassa. Niistä myös huomaa selvästi, milloin ne eivät ole riittävän terävät. Leikkauspinta repeää, ja kuori voi tarttua mukaan. Syntyy rumia haavoja, joita kasvin on vaikea parantaa. Haavojen kautta syöpäläiset, taudit ja sienet pääsevät kasviin.

Pura sakset osiin ja puhdista ne huolellisesti. Jos sinulla on kovasin, voit teroittaa terää vetämällä sitä 30 asteen kulmassa.

Lena vässer en sekatör
Lena vässer en sekatör Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,puutarhanhoito

Ole huolellinen ja vedä kovasinta ihan terän alusta sen kärkeen asti joka kerta. Pidä kovasin kosteana käytön aikana. Kokeile terävyyttä leikkaamalla pala paperia.

Jos olet epävarma teroittamisessa, ota yhteyttä suutariin tai muuhun teroituspalveluja tarjoavaan ammattilaiseen.

On tärkeää, että teroitus tehdään oikein, koska väärin teroitetut työvälineet tekevät yhtä suurta vahinkoa kuin tylsät työvälineet.

Myös lapiota ja muita työvälineitä voi teroittaa. Multa irtoaa paremmin terävästä lapiosta.

Öljyvahaa ja pellavaöljyä varsille ja kädensijoille

Sekä metalli- että puuosat pitävät öljyämisestä. Erityisesti puuosat, jotka muuten halkeilevat helposti.

Uudemmat työvälineet käsitellään usein tehtaalla öljyvahalla, joten niitä on siksi käsiteltävä jatkossakin öljyvahalla, koska tavallinen öljy ei pääse tunkeutumaan puuhun.

Kostuta riepu öljyvahaan ja hankaa puuosia. Jos pinta tuntuu karkealta, sitä voi hioa vielä kevyesti hienolla hiekkapaperilla.

Trädgårdsredskap
Trädgårdsredskap Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,puutarhanhoito

Vanhanaikaiset työvälineet, joiden puuosat ovat käsittelemätöntä puuta, käsitellään öljyllä. Mielellään pellavaöljyllä, joka kovettuu hapettumalla ja antaa siksi hyvän suojan työvälineille.

Käytin keitettyä pellavaöljyä, joka imeytyy puuhun nopeasti. Raaka pellavaöljy antaa hyvän suojan, mutta kuivuu hitaammin.

Ruokaöljy ei sovellu tarkoitukseen, koska se ei kovetu ja voi siksi alkaa haista härskiintyneeltä.

Rievuista on huolehdittava tarkasti käsittelyn jälkeen. Sekä öljyvaha että pellavaöljy syttyvät helposti ollessaan yhteydessä ilman kanssa. Siksi rievut pitäisi polttaa välittömästi tai kastella ja panna ilmatiiviiseen pussiin ja viedä heti ulos roska-astiaan.

Kun työvälineet ja ruukut ovat kuivuneet kunnolla, laitan ne varastoon, missä ne saavat seistä talven yli valmiina seuraavaan kauteen.