Hyppää pääsisältöön

Lilli Earl löysi tiensä takaisin teatteriin: "Tunsin, että olin tullut kotiin!"

Lilli Earlista piti tulla näyttelijä. Hän pääsi Teatterikorkeakouluun, mutta Jouko Turkan metodit olivat hänelle liikaa. Lopullisesti haave näyttelijän ammatista kariutui esiintymispelkoon, ja Earl jätti teatterin yli kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Neljä vuotta sitten hän palasi teatteritaiteen pariin.

Lapsena Lilli Earl aikoi nunnaksi. Aietta selittää se, että hän kävi Helsingissä englantilaista koulua hollantilaisten ja amerikkalaisten nunnien hoteissa.

Lilli Earl nuorena valkoisessa, pitkässä puvussa, pitsihuivi päässä, suuri ristiriipus kaulassa
Lilli Earl nuorena valkoisessa, pitkässä puvussa, pitsihuivi päässä, suuri ristiriipus kaulassa Kuva: Lilli Earlin kotialbumi Kuusi kuvaa,Lilli Earl

– Sitten päätin, että perustan orpokodin. Seuraavaksi halusin kymmenen lasta, kunnes teatteri tuli mukaan elämääni. Halusin perustaa barokkiteatterin, ja se oli siinä.

Näyttelijä, ohjaaja Seppo Kolehmainen kouli nuorta Earlia Teatterikorkeakouluun, mutta pääsykokeissa esitetty katkelma Molièren Luulosairaasta meni penkin alle.

– Seppo oli kuitenkin nähnyt minussa jotain siinä Molière-fiaskossa. Hän soitti äidilleni ja kysyi, tulisinko päärooliin Teatteri Jurkkaan näytelmään nimeltä Viattomuus kadulta.
Lukio jäi kesken, kun Earl siirtyi näyttämölle. Näytelmä oli menestys.

– Se oli loppuunmyyty koko ajan, Earl muistelee.

Opinnot loppuivat lyhyeen

Teatterikorkeakoulun ovet avautuivat Lilli Earlille toisella yrittämällä. Hän ei kuitenkaan löytänyt yhteistä säveltä näyttelijäntyön professori Jouko Turkan kanssa.
Turkka vannoi urheilun nimeen, ja niinpä Earl juoksi kahdeksan tuntia Kaivopuistoa ympäri. Häntä ei näet päästetty tunneille, koska hän ei saanut vedettyä leukaa.

– Juoksin niin, että minulla oli lopulta hiusmurtumat nilkoissa.

Jouluun mennessä Earl oli lopettanut opinnot. Maailman epäoikeudenmukaisuus iski vasten kasvoja, ja hänen maailmansa romahti.

– Minulla puhkesi syömishäiriö. Rupesin käyttämään lääkkeitä väärin ja niiden jälkeen kuvioihin tuli myös alkoholi. Olin todella eksyksissä itseni kanssa.

Elämän tyrskyissä Earlin turvasatama oli katolinen kirkko.

– Kävin säännöllisesti messuissa ja juttelemassa papin kanssa. Minua lohdutti se ajatus, että on olemassa jotain suurempaa, jota kohti olemme menossa.

Britti pisti ruotuun

Lilli Earl etsi tietään pinnalle kymmenen vuotta, kunnes kohtasi hotelli Hesperian Lobby-baarissa yrmynnäköisen miehen, joka nautti whiskyä.

– Ajattelin, että tuo kaveri on niin masentuneen oloinen, että hän tekee kyllä itsemurhan tänä yönä, jollen mene juttusille, Earl muistelee.

Earl tarttui tuumasta toimeen. Hänelle selvisi, että mies on Kanariansaarilla asuva britti, jolla oli ollut Suomessa kurja kokous. Juttu luisti, ja suhde syveni.

– Paul oli se, joka pisti minut seinää vasten. Hän sanoi minulle, että nyt pistät itsesi järjestykseen tai hän lähtee, ja sitten se päätös piti tehdä.

Lilli Earl perheineen yhteisselfiessä
Lilli Earl perheineen Tallinassa. Lilli Earl perheineen yhteisselfiessä Kuva: Emilie Earl Kuusi kuvaa,Lilli Earl

Lopullisesti Lilli Earlin arvomaailma heitti häränpyllyä, kun hän sai kaksi lasta. Aviomiestään Paul Earlia ja lapsiaan hän kutsuu “hengenpelastajikseen”.

Balsamia haavoille

Teatterikorkeakoulun jälkeen Lilli Earl työskenteli vielä vuosia freelancenäyttelijänä, kunnes antoi yli kaksikymmentä vuotta sitten periksi esiintymispelolleen.


Lilli Earl kukkaseppele päässään.
Lilli Earl kukkaseppele päässään.
Kuva: Lilli Earlin kotialbumi
Kuusi kuvaa,Lilli Earl

– Lavakammoni oli niin paha, että jalkani vain tärisivät ja oksennus nousi kurkkuun. Ajattelin, että mitä järkeä tässä on, kun en nauti esiintymisestä ja jätin näyttelemisen.

Sittemmin Earl on työskennellyt käsikirjoittajana, toimittajana ja kirjailijana. Olipa hän puolitoista vuotta töissä helsinkiläisen kauppakeskus Forumin infotiskilläkin.

Neljä vuotta sitten Earl sai teatterisihteerin paikan Teatteri Jurkasta.

– Se oli ihanneratkaisu lavakammoiselle ihmiselle. Saan olla taas mukana teatterin pöhinässä ja nähdä näyttelijöitä ja harjoitussessioita. Tunsin, että olin tullut kotiin.

Teatteri Jurkassa Earl kohtasi lähes ensitöikseen näyttelijä Erkki Saarelan, joka opetti aikoinaan Teatterikorkeakoulussa, mutta jota Earl ei tuolloin uskaltanut lähestyä.

– Eki sanoi näytöksensä jälkeen, että olen vilpittömän iloinen siitä, että olet palannut piireihin. Menin kotiin ja itkin vuolaasti. Se oli niin kauniisti sanottu.

Lokakuun alussa Lilli Earl nimitettiin Teatteri Jurkan hallintopäälliköksi.

teksti: Meeri Ylä-Tuuhonen