Hyppää pääsisältöön

Historia: Kirjeet ilman allekirjoitusta – itäsaksalaiset saivat viestinsä länteen BBC:n radioaalloilla

BBC luki kylmän sodan aikana DDR:n kansalaisten kirjeitä radiolähetyksissään.
Kirjailija Susanne Schädlich tutkii BBC:n arkistossa Itä-Saksasta lähetettyjä kuuntelijakirjeitä. BBC luki kylmän sodan aikana DDR:n kansalaisten kirjeitä radiolähetyksissään. Yle TV1,Historia: Kirjeet ilman allekirjoitusta

Kylmän sodan aikana, lähes 25 vuoden ajan BBC lähetti saksankielistä ohjelmaa kommunistisessa Itä-Saksassa asuville kuuntelijoille.

Ohjelma Kirjeet ilman allekirjoitusta oli idealtaan yksinkertainen. Radiotoimittaja Austin Harrison luki ja kommentoi kirjeitä, jotka oli lähetetty nimettöminä ja salaa Berliinin muurin toiselta puolelta.

Tuhannet itäsaksalaiset kirjoittivat ja kertoivat elämästään. Joskus kirjeen lähettäjän henkilöllisyys kuitenkin paljastui ja tämä saattoi joutua jopa vankilaan. Kirjeiden kirjoittajat eivät tienneet, että tätä yksinkertaista radio-ohjelmaa käytettäisiin kylmän sodan propagandataisteluun idän ja lännen välillä.

Asiakirjoja ja valvontatallenteita

Historiadokumentti Kirjeet ilman allekirjoitusta on tarina vakoojista, valtion viekkaudesta ja henkilökohtaisesta rohkeudesta. Ohjelma tuo esiin BBC:n ja Itä-Saksan valtion poliisin välisen nokittelevan propagandasodan, jota käytiin radioaalloilla.

Dokumenttia varten on tutkittu Britannian ulkoasiainministeriön harvinaisia asiakirjoja sekä Itä-Saksan valtion poliisin Stasin valvontatallenteita. Tallenteista käy ilmi, miten Stasin osasto 20:n johtaja, everstiluutnantti Paul Kienberg yritti kaikin keinoin saattaa Harrison huonoon valoon ja jäljittää sekä rangaista kirjeiden kirjoittajia.

Stasi piti arvoituksellista Austin Harrisia Itä-Saksan pahimpana vihollisena. Oliko Harrison kenties muutakin kuin radiotoimittaja?

Briefe ohne Unterschrift. Ohjaus: Christian Hans Schulz. Tuotanto: Schulz & Wendelmann Film/State of Grace Films/RBB/BBC, Saksa, 2019. Lukijana on Virpi Haatainen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.