Hyppää pääsisältöön

Evakon laulu nostattaa ihokarvat pystyyn – kappaleen tulkitseva Diandra paljastuu biisiä toivoneen suosikkikirjailijan sukulaiseksi

Diandra laulaa Evakon laulua Elämäni Biisi -lavalla.
Diandra laulaa Evakon laulua Elämäni Biisi -lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Diandra,Elämäni Biisi

Minkä kappaleen tahtiin Eero Ettalan lumilautailu-ura käynnistyi kunnolla? Kenen legendaarisen jazz-laulajan mukaan Ringa Ropon tytär on saanut nimensä? Elämäni Biisissä viisi tuttua suomalaista kertoo tarinan elämänsä tärkeimmän kappaleen taustalla.

On jälleen aika arvuutella Elämäni Biisi -vieraiden tärkeimpiä kappaleita – luvassa on tuttuun tapaan yllättäviä ja koskettavia tarinoita Diandran, Irinan, Jarkko Aholan ja Kasmirin tulkitsemina.

Elämäni Biisissä kilvoittelevat tällä kertaa näyttelijä Carl-Kristian “Rundis” Rundman, entinen korkeus- ja pituushyppääjä Ringa Ropo, toimittaja-kirjailija Eve Hietamies, filosofi ja tutkijatohtori Frank Martela sekä entinen lumilautailija ja nykyinen juontaja Eero Ettala. Kalle Torniaisen johtama Elämäni Biisi -livebändi soittaa jokaisen vieraan valitseman kappaleen, minkä jälkeen kilpailijat sekä kotiyleisö voivat arvuutella, mikä biisi kuuluu kellekin.

Eero Ettala, Frank Martela, Katja Ståhl, Carl-Kristian Rundman, Ringa Ropo ja Eve Hietamies Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kauden kuudennessa jaksossa Katja Ståhlin johdolla kilpailevat Eero Ettala, Frank Martela, Carl-Kristian Rundman, Ringa Ropo ja Eve Hietamies. Eero Ettala, Frank Martela, Katja Ståhl, Carl-Kristian Rundman, Ringa Ropo ja Eve Hietamies Elämäni Biisi -ohjelmassa. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Frank Martela,Katja Ståhl,Carl-Kristian Rundman,Ringa Ropo,Eve Hietamies,Eero Ettala

Evakon laulu synnytti idean äidin ja tyttären yhteistyöstä

Harvoin on Elämäni Biisi -kilpailijoiden joukko niin yksimielinen kuin arvatessaan Evakon laulun olevan Eve Hietamiehen valinta. Hietamies ei itsekään ylläty kappaleensa arvattavuudesta, mutta sen sijaan hän on erityisen iloinen siitä, että silmäkulmat kostuttavan version hänen valitsemastaan biisistä esitti juuri Diandra.

– Diandra on mun isoäidin äidin veljen lapsenlapsi. Olen aina ihaillut Diandraa, ja olen niin ylpeä kun sain hänet tätä esittämään!

Tarina Evakon laulun takaa ei kuitenkaan liity Diandraan, vaan hiukan läheisempään sukulaiseen – Hietamiehen äitiin Laila Hirvisaareen. Kesäisenä iltana laiturinnokassa vuonna 2000 hän ehdotti tyttärelleen yhdessä tehtävää tv-sarjaa, joka käsittelisi sitä, kuinka vaikeaa oli paitsi jättää evakkona kaikki taakse, mutta myös ottaa evakot vastaan. Idea ohjelmaan tuli juuri Veikko Lavin Evakon laulusta, jossa lauletaan, ettei kukaan huolinut kappaleen äitiä, jolla oli viisi lasta ja lehmiä matkassaan.

Syntyi ohjelmat Kirje isältä sekä Tauno Tukevan sota, joita seurasi vielä tilaustyönä pyydetty libretto Mannerheim-oopperaan. Hietamies on tehnyt tv-ohjelmia sekä isänsä että äitinsä kanssa, ja isän kanssa työskennellessä tekeminen oli huomattavasti suoraviivaisempaa ja helpompaa. Hänen äidillään sen sijaan kesti hetki käsittää, että työtä eivät tee yhdessä äiti ja tytär vaan kaksi kollegaa.

– Sain kuulla useamman kerran, että kampaa tukkasi ja laita vähän huulipunaa, Hietamies kertoo.

Eve Hietamies Elämäni Biisi -sohvalla.
Eve Hietamies kertoo työskentelemisestä vanhempiensa kanssa. Eve Hietamies Elämäni Biisi -sohvalla. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Eve Hietamies

Yhteinen työ toi kuitenkin mukanaan äärettömän kunnioituksen ja arvostuksen siitä, että sai työskennellä sellaisen ihmisen kanssa, joka on kuin “kävelevä tietosanakirja”, joka tiesi tarpeen iskiessä kuin apteekin hyllyltä esimerkiksi ratsuväkirykmentin hevosten nimet. Luovan ihmisen luovan prosessin seuraaminen oli Hietamiehelle todella arvokas kokemus. Yhteiset kirjoitusprojektit veivät Hietamiehen äiteineen kolmeksi vuodeksi pieneen italialaiskylään, jossa he keskustelivat kolme vuotta keskenään runomuodossa – tekiväthän he oopperaa.

Ella Fitzgerald taustalla rikkomattomassa Suomen ennätyksessä?

Ringa Ropon kappale vie hänet takaisin urheiluvuosiin, jolloin harjoitteluleirit koostuivat lähinnä treenistä, syömisestä ja nukkumisesta. Lepohetkiin Ropo löysi voimaa jazzista, erityisesti Ella Fitzgeraldista, jonka parissa hän pystyi rentoutumaan ennen iltatreenejä. Myöhemmin hän myös nimesi toisen lapsensa Ellaksi, koska nimessä ei ollut s:n tai r:n kaltaisia vaikeita konsonantteja, joita hänen vanhimman lapsensa olisi ollut Downin syndrooman vuoksi hankala lausua.

Kenties Ella Fitzgeraldin Summertimen avulla löytyneen voiman ansiosta Ropo teki vuonna 1990 naisten Suomen pituushyppyennätyksen, jota ei tähänkään päivään mennessä ole onnistuttu rikkomaan.

Eero Ettala kertoo Frank Martelalle tarinaa Elämäni Biisissä.
Eero Ettalan biisi liittyy hänen vilkkaisiin umilautailuvuosiinsa. Eero Ettala kertoo Frank Martelalle tarinaa Elämäni Biisissä. Kuva: Atte Mäläskä Eero Ettala,Elämäni Biisi,Frank Martela

Myös Eero Ettalalla on urheilutarina kerrottavanaan, joskin hän epäilee, että treenileireillä lumilautailupiireissä on ollut hieman erilainen tunnelma kuin Ringa Ropon yleisurheilumaailmassa. Ettalan valinta Dexys Midnight Runnersin Come on Eileen, jonka laulusuorituksesta vastaa Kasmir Diandran esitellessä viulistinlahjojaan.

Yllättävä bisiivalinta juontaa juurensa Ettalan ammattilaisuran alkuvuosiin, jolloin hän esiintyi ensimmäistä kertaa alalla merkittävässä lumilautailuelokuvassa. Hänen osuutensa leffassa oli jätetty parhaalle paikalle eli viimeiseksi, ja pätkän taustalla kuultiin samainen Come on Eileen. Leffa ja siinä nähty ennennäkemätön lumilautatemppu tekivät niin suuren vaikutuksen, että Ettalan ovet maailmanmenestykseen aukesivat sen myötä lopullisesti.

Carl-Kristian Rundmanin kappalevalinta on Peter Gabrielin koskettava In Your Eyes, jonka Irina tulkitsee vaikuttavasti. Biisi on hänelle erityisen tärkeä, sillä hän nauhoitti silloiselle tyttöystävälleen 80-luvulla kasetin itselleen merkittävistä kappaleista, joista kyseinen Gabrielin klassikko oli yksi. Kasetti toimi, sillä pariskunta on tänä vuonna ollut naimisissa 30 vuotta. Tänäkin päivänä In Your Eyes toimii "Rundikselle" ja hänen vaimolleen muistutuksena siitä, kuinka oma rakas on kaikkine virheineen omissa silmissä täydellinen.

Carl-Kristian Rundman, Ringa Ropo ja Eve Hietamies mietteliäinä Elämäni Biisi -sohvilla.
Carl-Kristian Rundmanin elämän tärkein kappale on hänelle biisi hänestä ja hänen vaimostaan. Carl-Kristian Rundman, Ringa Ropo ja Eve Hietamies mietteliäinä Elämäni Biisi -sohvilla. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Carl-Kristian Rundman,Ringa Ropo,Eve Hietamies

Onnellisuustutkija Frank Martela taas itse löytää onnen The Darkness -yhtyeen kappaleesta I Believe in A Thing Called Love, jonka Elämäni Biisissä esittää Jarkko Ahola. Kappale kertoo Martelalle paitsi hänen nuoruutensa levottomista festarikesistä, jolloin läpi kierrettiin ilosaaret ja provinssit, myös siitä, mihin hän tutkijana usein tiivistää ajatuksensa siitä, mikä oikeastaan elämässä usein lopulta tuo onnen.

Elämäni Biisi -potpurissa tanssitaan Naispaholaisen tahtiin

Syksyn aikana luvassa on muiden Elämäni Biisi -jaksojen lisäksi myös sanoittajamestari Vexi Salmen uraa kunnioittava erikoisjakso, jolloin vieraana Salmelle läheisiä ihmisiä. Katsojat voivat äänestää omia suosikkejaan Vexi Salmen laajasta tuotannosta täällä, ja jaksossa selviää, mikä kappaleista on suomalaisille se kaikkein rakkain. Jakso nähdään 31.10. klo 21.05.

Suorana lähetettävän Elämäni Biisin juontaa pitkän linjan toimittaja ja musiikkialan konkari Katja Ståhl. Jakson päätteeksi kuullaan tuttuun tapaan suomalaisten elämän biiseistä koottu potpuri, jossa tanssilattialle tällä kertaa kutsuvat Sata salamaa, Naispaholainen sekä Kaikki nuoret tyypit.

Jaa sinulle tärkeä biisi Instagramissa tai Facebookissa käyttäen tunnistetta #elämänibiisi, ja valitsemasi kappale saattaa päästä osaksi tulevien Elämäni Biisi -jaksojen loppupotpuria.

Pelaa mukana Elämäni Biisissä – kotipelin voittaja selviää seuraavassa jaksossa!

Myös katsojat pääsevät osallistumaan lauantai-illan hauskimpaan musiikkipeliin omalla älypuhelimella.

Elämäni Biisi -potpurissa esiintyvä Jarkko Ahola, Irina, Diandra ja Kasmir.
Jakson musiikiesityksistä vastaavat tähtiartistit Jarkko Ahola, Irina, Diandra ja Kasmir. Elämäni Biisi -potpurissa esiintyvä Jarkko Ahola, Irina, Diandra ja Kasmir. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Jarkko Ahola,Irina,Diandra,Kasmir

Elämäni Biisi -jaksopeliä voi pelata studiovieraita vastaan ohjelman aikana, kaveripeliä taas milloin vain omilla elämän biiseillä.

Pelit löytyvät maksuttomasta yle.fi-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo yle.fi-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Yle.fi-sovelluksesta pääset tarkastamaan myös kauden kotipelaajien top 10 -kärjen sekä omat pisteesi.

Kauden paras kotikatsomopelaaja pääsee Elämäni Biisi -kauden viimeisen jakson yleisöksi sekä voittaa illallisen sekä hotelliyön itselleen ja ystävälleen. Kotipelin voittaja selviää seuraavassa jaksossa eli 17. lokakuuta. Lisäksi oman Elämäni Biisi -tulosrivinsä somessa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain studioyleisölippujen arvontaan.

Musiikkiviihdeohjelma Elämäni Biisi lauantaisin klo 21.05 ja uusintana sunnuntaisin. Katsottavissa myös Yle Areenassa.