Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Putinin ja Trumpin ristiriidat – kahden suurvallan suhdetta värittää dramaattinen valtapeli

Venäjän ja Yhdysvaltain suhdetta ovat viime vuosina värittäneet dramaattiset ylä- ja alamäet.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat Japanin osakassa G20-huippukokouksessa 2019. Venäjän ja Yhdysvaltain suhdetta ovat viime vuosina värittäneet dramaattiset ylä- ja alamäet. Kuva: SHEALAH CRAIGHEAD / MDR / arte Yle TV1,Ulkolinja: Putinin ja Trumpin ristiriidat

TV1 torstaina 15.10.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 18.10. klo 22.40, Areenassa

Ystäviä vai vihamiehiä? Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain Donald Trump – kaksi kilpailijaa, joilla on sama tavoite. Rakentaa omasta valtakunnastaan suurin ja mahtavin.

Kun Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi ja Hillary Clinton hävisi vaalit marraskuussa 2016, Venäjän duumassa raikuivat aplodit. Putin ja Trump paiskasivat kättä ystävinä, mutta vain muutaman kuukauden kuluttua suhteet äkkiä viilenivät.

Trumpin valinnan jälkeen alkoi kuulua viittauksia vaalikampanjan yhteyksistä Venäjään.

Erikoistutkija Robert Mueller ryhtyi selvittämään, sekaantuiko Venäjä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja juonitteliko Trumpin kampanjakoneisto Venäjän kanssa. Tutkimukset roikkuivat yli kahden vuoden ajan Trumpin ja Putinin päällä kuin Damokleen miekka.

Robert Mueller i kongressförhör.
Erikoistutkija Robert Mueller selvitti Venäjän ja Trumpin kampanjakoneiston roolia Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Robert Mueller i kongressförhör. Robert Mueller

Saksalainen dokumentti Putinin ja Trumpin ristiriidat taustoittaa kahden suurvallan välistä suhdetta, jota ovat viime vuosina värittäneet dramaattiset ylä- ja alamäet.

Dokumentti läpivalaisee perusteellisesti kahden suurvallan ja niiden johtajan poliittisia käänteitä sekä valtapeliä. Ohjelmassa seurataan ja arvioidaan Putinin ja Trumpin henkilökohtaisia tapaaamisia, joista yksi järjestettiin Helsingissä heinäkuussa 2018.

Kansainvälisen politiikan sisäpiiriläiset ja tutkijat idästä sekä lännestä kertovat, mikä Putinia ja Trumpia yhdistää ja mikä rajoittaa heidän yhteistyötään. Minkälaisiksi Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet voivat muodostua?

Haastateltavina ovat muun muassa Venäjän valtioduuman varapuhemies Pjotr Tolstoi, tunnettu venäläinen tv-toimittaja Vladimir Pozner, amerikkalainen politiikan tukija Angela Stent ja The New York Timesin entinen Moskovan kirjeenvaihtaja David Herszenhorn, joka seurasi myös Helsingin huippukokousta.

Frenemies – Putin and Trump. Ohjaus: Claire Walding. Tuotanto: Looks Film, Saksa, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.