Hyppää pääsisältöön

Hillen tupla-improvisaatio on vapaamuotoista leikittelyä

Saksalais-suomalainen säveltäjä ja pianisti Sid Hille jatkaa aktiivista musiikillista toimintaansa. Yksi pitkäaikaisista projekteista ovat olleet soolokonsertit, joita on tähän mennessä kertynyt jo peräti viisisataa. Hillen uusin julkaisukin rakentuu Temppeliaukion kirkossa improvisoidun soolokonsertin pohjalle.

sid hille äänitteen kansi
sid hille äänitteen kansi Sid Hille

Tuore äänite esittelee omanlaisensa tupla-improvisaaation. Vajaan tunnin kestoisessa taltioinnissa säveltäjä-pianisti punoo yhteen improvisoidun livekonsertin sekä myöhemmin studiossa konserttitaltoinnin päälle äänitettyjen vanhojen syntetisaattorien tunnistettavat soundit. Tyylillisesti moneen suuntaan kuikuileva musiikki yhdentyy luontevaksi akustisen ja elektronisen äänistön sulaumaksi.

Hillen improvisaatiotapa on pääosin kerronnallinen ja selkeäsuuntainen. Kokeneen hetkessä eläjän tavoin Hille olevaistaa improvisaatioissaan pieniä melodis-harmonisia fraaseja tai rytmisiä aihelmia, joita tarttuu ja joita vie muunnellen eteenpäin. Kulloinkin käsittelystä olevasta aiheistosta luodaan pieni tarina, joka saatetaan päätökseen. Yksi tarina tarina sulkeutuu ja toinen alkaa. Näin pienempiin osiin jaettu konserttikokonaisuus tai kokonainen konsertti pitää hyvin kuulijan mukanaan. Musiikki saa viimeisen silauksen Abdissa Assefanan studiossa suunnitteleman kaiutuksen myötä.

Sid Hille: Here – Beyond the Infinite. Sid Hille: piano ja koskettimet. (SatnaMusic, CD201)