Hyppää pääsisältöön

Hillen tupla-improvisaatio on vapaamuotoista leikittelyä

Saksalais-suomalainen säveltäjä ja pianisti Sid Hille jatkaa aktiivista musiikillista toimintaansa. Yksi pitkäaikaisista projekteista ovat olleet soolokonsertit, joita on tähän mennessä kertynyt jo peräti viisisataa. Hillen uusin julkaisukin rakentuu Temppeliaukion kirkossa improvisoidun soolokonsertin pohjalle.

sid hille äänitteen kansi
sid hille äänitteen kansi Sid Hille

Tuore äänite esittelee omanlaisensa tupla-improvisaaation. Vajaan tunnin kestoisessa taltioinnissa säveltäjä-pianisti punoo yhteen improvisoidun livekonsertin sekä myöhemmin studiossa konserttitaltoinnin päälle äänitettyjen vanhojen syntetisaattorien tunnistettavat soundit. Tyylillisesti moneen suuntaan kuikuileva musiikki yhdentyy luontevaksi akustisen ja elektronisen äänistön sulaumaksi.

Hillen improvisaatiotapa on pääosin kerronnallinen ja selkeäsuuntainen. Kokeneen hetkessä eläjän tavoin Hille olevaistaa improvisaatioissaan pieniä melodis-harmonisia fraaseja tai rytmisiä aihelmia, joita tarttuu ja joita vie muunnellen eteenpäin. Kulloinkin käsittelystä olevasta aiheistosta luodaan pieni tarina, joka saatetaan päätökseen. Yksi tarina tarina sulkeutuu ja toinen alkaa. Näin pienempiin osiin jaettu konserttikokonaisuus tai kokonainen konsertti pitää hyvin kuulijan mukanaan. Musiikki saa viimeisen silauksen Abdissa Assefanan studiossa suunnitteleman kaiutuksen myötä.

Sid Hille: Here – Beyond the Infinite. Sid Hille: piano ja koskettimet. (SatnaMusic, CD201)

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.