Hyppää pääsisältöön

Mäki-Patolan vakaa ambient-avaus

Juha Mäki-Patola on tee se itse -hengessä säveltänyt, tuottanut, äänittänyt, miksannut ja suurimmaksi osaa myös soittanut ensimmäisen soolojulkaisunsa. Liikaa ei Suomessa verkkaisesti ja tasaisesti etenevien, elektronisia ja akustisia sointeja yhdisteviä äänistön tekijöitä ole.

Juha Mäki-Patolan äänitteen kansi
Juha Mäki-Patolan äänitteen kansi ambient

Mäki-Patola rakentaa genreuskollisia soivuuksia, vaikka ilmaisullista liikkuvaraa toki on. Lempeästi soiva musiikki tasapainoilee jossain kesto-rauhallisen uniambientin, popin ja pysähtyneiden elokuvallisten äänimaisemien välimaastossa, paikoin uuden taidemusiikin kanssa kevyesti flirttaillen.

Mäki-Patola olevaistaa tasapainoisia soivuuksia, joissa on riittävästi virikkeitä aktiiviseen kuunteluun, kuitenkaan ambientin yhtä perusolemusta, sen audiotapettimaista ulottuvuutta hukkaamatta. Kappaleet ovat kestoltaankin ja musiikillisen aiheistonsa puolesta selkeästi rajattuja. Kahdeksasta kappaleesta muodostuukin vakaa ja eheä kokonaisuus.

Juha Mäki-Patola: Breath. Aleksi Kaufmann sello, Juha Mäki-Patola, koskettimet & ohjelmointi. (Hush Hush Records, HH129)

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.