Hyppää pääsisältöön

Mäki-Patolan vakaa ambient-avaus

Juha Mäki-Patola on tee se itse -hengessä säveltänyt, tuottanut, äänittänyt, miksannut ja suurimmaksi osaa myös soittanut ensimmäisen soolojulkaisunsa. Liikaa ei Suomessa verkkaisesti ja tasaisesti etenevien, elektronisia ja akustisia sointeja yhdisteviä äänistön tekijöitä ole.

Juha Mäki-Patolan äänitteen kansi
Juha Mäki-Patolan äänitteen kansi ambient

Mäki-Patola rakentaa genreuskollisia soivuuksia, vaikka ilmaisullista liikkuvaraa toki on. Lempeästi soiva musiikki tasapainoilee jossain kesto-rauhallisen uniambientin, popin ja pysähtyneiden elokuvallisten äänimaisemien välimaastossa, paikoin uuden taidemusiikin kanssa kevyesti flirttaillen.

Mäki-Patola olevaistaa tasapainoisia soivuuksia, joissa on riittävästi virikkeitä aktiiviseen kuunteluun, kuitenkaan ambientin yhtä perusolemusta, sen audiotapettimaista ulottuvuutta hukkaamatta. Kappaleet ovat kestoltaankin ja musiikillisen aiheistonsa puolesta selkeästi rajattuja. Kahdeksasta kappaleesta muodostuukin vakaa ja eheä kokonaisuus.

Juha Mäki-Patola: Breath. Aleksi Kaufmann sello, Juha Mäki-Patola, koskettimet & ohjelmointi. (Hush Hush Records, HH129)

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.