Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus vitamiinipillereistä – Pitäisikö ravintolisät testata yhtä tiukasti kuin lääkkeet?

Dokumentti tutkii, Kenelle vitamiinit ovat tarpeen ja onko niistä todella hyötyä.
Lääkäri Giles Yeo tutkii ravintolisien sisältöä ja tarpeellisuutta.. Dokumentti tutkii, Kenelle vitamiinit ovat tarpeen ja onko niistä todella hyötyä. Kuva: Ali Pares / BBC Yle TV1,Giles Yeo,Prisma: Totuus vitamiinipillereistä

TV1 keskiviikkona 14.10.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 17.10. klo 8.05 ja maanantaina 19.10. klo 23.00, Areenassa

Vitamiinipilleristä on tullut miljardibisnes. Yksistään Britanniassa kauppa käy 400 miljardin punnan edestä, kun kansalaisista noin puolet ottaa vitamiini- tai hivenainelisän päivittäin.

Brittilääkäri Giles Yeo tutkii työkseen geenejä, ruokavaliota ja terveyttä. Tiededokumentissa Totuus vitamiinipillereistä Yeo selvittää, onko vitamiineista todella hyötyä. Ovatko vitamiinit, hivenaineet ja rohdot sitä, mitä pakkausten mainoslauseet väittävät.

Yeo vierailee Yhdysvalloissa, antioksidantti-villityksen syntysijoilla, jossa kaikki sai alkunsa ikääntymistutkimuksesta. Antioksidanttien väitettiin lisäävän terveyttä ja kenties elinvuosia. Ilosanomaa levitettiin kirjoissa, ja alasta tuli liiketoimintaa. Vitamiinilisistä tuli yhtäkkiä terveyden edellytys.

Zürichin teknillisen korkeakoulun tutkija Michael Ristow kiinnostui vanhenemisen vapaaradikaaliteoriasta, ja hän on selvittänyt antioksidanttilisien vaikutuksia harjoittelussa.

Vahingollisina pidetyt vapaat radikaalit saattavat Ristowin tutkimustulosten mukaan tietyssä määrin olla hyväksikii terveydelle. Asia on herättänyt kiivasta keskustelua olympiavalmennuskeskuksissa, joista osa on jopa poistanut antioksidantit harjoitusohjelmista.

Tohtori Christian Gluud Kööpenhaminan CTU-tutkimuskeskuksesta on käynyt läpi antioksidantteihin liittyviä kliinisiä tutkimuksia kymmenien vuosien ajalta. Hänen antioksidanttilisistä antamansa kuva on toisenlainen kuin se, mihin on yleisesti uskottu.

Brittidokumentti kysyykin, pitäisikö antioksidanttilisät testata yhtä tiukasti kuin lääkkeet, jotta kuluttajilla olisi selkeä käsitys niiden vaikutuksesta terveyteen.

Vitamin Pills – Miracle Or Myth? Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.