Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus vitamiinipillereistä – Pitäisikö ravintolisät testata yhtä tiukasti kuin lääkkeet?

Dokumentti tutkii, Kenelle vitamiinit ovat tarpeen ja onko niistä todella hyötyä.
Lääkäri Giles Yeo tutkii ravintolisien sisältöä ja tarpeellisuutta.. Dokumentti tutkii, Kenelle vitamiinit ovat tarpeen ja onko niistä todella hyötyä. Kuva: Ali Pares / BBC Yle TV1,Giles Yeo,Prisma: Totuus vitamiinipillereistä

TV1 keskiviikkona 14.10.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 17.10. klo 8.05 ja maanantaina 19.10. klo 23.00, Areenassa

Vitamiinipilleristä on tullut miljardibisnes. Yksistään Britanniassa kauppa käy 400 miljardin punnan edestä, kun kansalaisista noin puolet ottaa vitamiini- tai hivenainelisän päivittäin.

Brittilääkäri Giles Yeo tutkii työkseen geenejä, ruokavaliota ja terveyttä. Tiededokumentissa Totuus vitamiinipillereistä Yeo selvittää, onko vitamiineista todella hyötyä. Ovatko vitamiinit, hivenaineet ja rohdot sitä, mitä pakkausten mainoslauseet väittävät.

Yeo vierailee Yhdysvalloissa, antioksidantti-villityksen syntysijoilla, jossa kaikki sai alkunsa ikääntymistutkimuksesta. Antioksidanttien väitettiin lisäävän terveyttä ja kenties elinvuosia. Ilosanomaa levitettiin kirjoissa, ja alasta tuli liiketoimintaa. Vitamiinilisistä tuli yhtäkkiä terveyden edellytys.

Zürichin teknillisen korkeakoulun tutkija Michael Ristow kiinnostui vanhenemisen vapaaradikaaliteoriasta, ja hän on selvittänyt antioksidanttilisien vaikutuksia harjoittelussa.

Vahingollisina pidetyt vapaat radikaalit saattavat Ristowin tutkimustulosten mukaan tietyssä määrin olla hyväksikii terveydelle. Asia on herättänyt kiivasta keskustelua olympiavalmennuskeskuksissa, joista osa on jopa poistanut antioksidantit harjoitusohjelmista.

Tohtori Christian Gluud Kööpenhaminan CTU-tutkimuskeskuksesta on käynyt läpi antioksidantteihin liittyviä kliinisiä tutkimuksia kymmenien vuosien ajalta. Hänen antioksidanttilisistä antamansa kuva on toisenlainen kuin se, mihin on yleisesti uskottu.

Brittidokumentti kysyykin, pitäisikö antioksidanttilisät testata yhtä tiukasti kuin lääkkeet, jotta kuluttajilla olisi selkeä käsitys niiden vaikutuksesta terveyteen.

Vitamin Pills – Miracle Or Myth? Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.