Hyppää pääsisältöön

Šostakovitšia riuskanpuoleisella otteella

Aiemmin Kölnin radion sinfoniaorkesterin kanssa lähinnä saksalaista romantiikkaa taltioinut Jukka-Pekka Saraste johdattelee esittäjistön nyt Dmitri Šostakovitšin sellokonserttojen äärelle. Sarasteen ylikapellimestariaikana taltioiduissa konsertoissa selloa rouhii Alban Gerhardt.

dmitri sostakovits äänitteen kansi
dmitri sostakovits äänitteen kansi Jukka-Pekka Saraste

Molemmat konsertot saavat vahvan tulkinnan. Ensimmäisessä Es-duuri konsertossa vastakohtaisuuksista rakentuu hyvää draamaa. Ensiosa Allegretto esittelee löriseviä fagotteja, pisteliäitä pikkoloita ja kovia vaskivalleja. Ne kääntyilevät toisen osan Moderatossa pehmeäksi jousimassaksi. Kadenssi soi koruttomasti. Finaali on niin ikään karu ja koreilematon. Toinen sellokonserton tulkinnassa ei uusia piirteitä tulkinnassaan kuulla. Largo jäärää eteenpäin tummana, Schertzo ilakoi ja Finaali runnoo vahvasti.

Alban Gerhardt ei liikoja tulkinnoissaan herkistele, vaan raivaa tiensä konserttojen läpi suoraviivaisesti. Joskus vähän liiankin suoraviivaisesti. Kölnin radion sinfoniaorkesteri marssii Sarasteen johdolla tomerasti ja määrätietoisesti.

Dmitri Šostakovitš: Sellokonsertot nro 1 ja 2. Alban Gerhardt, sello, Kölnin radion sinfoniaorkesteri/Jukka-Pekka Saraste. (Hyperion, CDA68340)

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.