Hyppää pääsisältöön

Tapaus Raisa Räisänen – podcastin tekijä kertoo, miksei vuosikymmeniä vanha katoaminen jätä häntä rauhaan vieläkään

Lankoja metsässä
Viimeinen johtolanka -podcastin ensimmäinen kausi käsittelee erästä Suomen tunnetuimmista katoamistapauksista. Lankoja metsässä Kuva: Yle true crime

– Tuntuu, että Raisa Räisäsen tapaus enemmänkin valitsi minut, kuin minä sen, kirjoittaa Viimeinen johtolanka -podcastin tekijä Marko Niemi. Uutta podcastia varten hän paneutui Raisan tapaukseen täysipäiväisesti usean kuukauden ajan.

Raisa Räisänen katosi Tampereella 16. lokakuuta vuonna 1999. 16-vuotiaan, urheilulukiota käyneen tytön katoaminen on kieltämättä yksi Suomen tunnetuimmista katoamistapauksista – ellei jopa kaikista tunnetuin.

Raisan katoamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 21 vuotta.

Raisa Räisäsen muistolaatta.
Raisa Räisäsen muistolaatta. Raisa Räisäsen muistolaatta. Kuva: Heikki Soini / Yle Raisa Räisäsen katoamistapaus

Koska tapaus on ollut kuluneet vuodet paljon esillä mediassa, voisi helposti luulla tietävänsä kaiken mahdollisen Raisan katoamisesta. Uskon kuitenkin, että toimittamani podcast tuo uusia puolia esiin Raisasta ja hänen katoamisillastaan. Kuva ei ehkä kokonaisuudessaan olekaan niin kiiltokuvamainen, kuin mitä olemme tähän asti saaneet median avulla tietää.

Kuva ei ehkä kokonaisuudessaan olekaan niin kiiltokuvamainen, kuin mitä olemme tähän asti saaneet median avulla tietää.

Poliisilla on yhä useita eri tutkintalinjoja siitä, mitä Raisalle on voinut tapahtua. Spekulointi tapauksen ympärillä jatkuu varmasti niin kauan, kunnes se toivottavasti joskus vihdoin ratkeaa.

Olen pohtinut paljon sitä, miksi valitsin Raisan tapauksen Viimeinen johtolanka -podcastin ensimmäisen kauden aiheeksi aiheeksi. Kysymyksen voisi asetella myös toisin päin: miksi Raisan mysteeri valitsi minut?

Raisan katoamisesta on vuosikymmeniä, mutta se ei silti jätä rauhaan

Koko rikostoimittajaurani varrella yksikään toinen tapaus ei ole jäänyt häiritsemään minua niin kuin Raisan tapaus. Siltikin, vaikka katoamisesta on kulunut jo kaksi vuosikymmentä.

Olin Raisan katoamisiltana EU-huippukokouksen takia työtehtävissä Tampereen keskustassa. Kuvasimme tuolloin juontoja turvallisuusaiheiseen juttuun Tampereen Keskustorilla. Ajallisesti ja alueellisesti olin siis hyvin lähellä Raisaa. Mahdollisuus siihen, että Raisa olisi näkynyt jonkin juontoni taustalla Poliisi-TV:ssä, on ollut huomattavan suuri.

Mahdollisuus siihen, että Raisa olisi näkynyt jonkin juontoni taustalla Poliisi-TV:ssä, on ollut huomattavan suuri.

Raisan katoamisen aikaan seurustelin itse tamperelaisen, entisen koripalloilijatytön kanssa. Niinpä tapauksesta puhuttiin paljon niin töissä kuin kotonakin.

Tapaus tuli jotenkin eri tavalla ihon alle verrattuna muihin katoamistapauksiin. Teini-ikäisen tytön isänä voin vain kuvitella, kuinka läheisten elämä menee sekaisin, kun perheenjäsen katoaa.

Raisan tapaus johdatti tuttuihin maisemiin Tampereelle

Podcastin tekeminen Raisan katoamisesta oli minulle henkilökohtaisesti kuin hyppy nostalgiaan, paluu opiskeluaikojeni Tampereelle.

Tuottajani Heikki Soinin kanssa teimme kenttäkierroksen, jossa törmasin kahteenkin itselle merkitykselliseen paikkaan Tampereella: Multisillan-Peltolammin ympäristöön ja Hervantajärvelle.

Kävelimme tuottajan kanssa Multisillan ja Peltolammin välimaastoissa ja pohdimme mahdollisuutta, jossa mahdollinen surmaaja olisi piilottanut Raisan alueen maastoon tai vesistöön. Olisiko se voinut olla mahdollista?

Katukyltti Multiojankadulla.
Podcastin tekeminen vei myös vanhoihin asuinmaisemiin Tampereelle. Katukyltti Multiojankadulla. Kuva: Heikki Soini / Yle Raisa Räisäsen katoamistapaus
Hervantajärvi
Kuvassa kimmeltää Hervantajärvi. Olisiko mahdollinen surmaaja voinut piilottaa Raisan vesistöön? Hervantajärvi Kuva: Heikki Soini / Yle Hervantajärvi

Asuin opiskeluvuosina monta vuotta Peltolammin opiskelija-asunnoissa ja lenkkeilin Peltolammin maastoissa. Hervantajärven rannalla puolestaan sijaitsee Poliisien maja, jonne olen päässyt saunomaan monta kertaa työelämään siirryttyäni.

Tutut maisemat Tampereella näyttäytyivät nyt aivan erilaisina, kun niitä pohti Raisan katoamistapauksen näkökulmasta.

Isän kommentti helpotti oloa suuresti

Viimeinen johtolanka -podcastia tehdessä paneuduin täysipäiväisesti Raisan tapaukseen usean kuukauden ajan ja pyrin selvittämään, mitä hänelle tapahtui.

Podcastia varten otin myös yhteyttä Raisan omaisiin.

Se ei ollut ollut helppoa, mutta onnekseni Raisan isä Pekka Räisänen suostui haastatteluun. Raisan äiti ja sisko kieltäytyivät haastattelusta, mikä on ihan ymmärrettävää. Onhan tapauksesta kulunut jo yli 20 vuotta ja tapausta on pidetty esillä kaikki nämä vuodet, mikä on varmasti ollut omaisille hyvin raskasta.

Tapausta on pidetty esillä kaikki nämä vuodet, mikä on varmasti ollut omaisille hyvin raskasta.

Haastattelin Pekka Räisästä kaksi kertaa. Kysyin häneltä ensimmäisen haastattelun jälkeen, tuntuiko asian muisteleminen raskaalta. Pekka Räisäsen mukaan haastattelu ei tuntunut liian raskaalta, mikä helpotti minua suuresti.

Podcastin tekijä haastattelee Pekka Räisästä.
Koiraharrastaja Janne Viteli teki erikoisen jenkkiautohavainnon Hervantajärven rantaan vievällä tiellä Raisan katoamisen jälkeisenä aamuna. Hänen koiransa reagoivat oudosti Hervantajärven rannalla. Voisiko alue liittyä katoamiseen? Podcastin tekijä haastattelee Pekka Räisästä. Kuva: Heikki Soini / Yle Raisa Räisäsen katoamistapaus

En haluaisi missään nimessä olla lisäämässä omaisten tuskaa, vaan päinvastoin toivoisin kovasti, että tapaus vielä joskus ratkeaisi.

Raisan tapausta voi käsitellä eri teemojen kautta

Olen tehnyt Yleisradiolle tv-ohjelmia tosielämän rikoksista vuoden 1995 alusta lähtien; ensin alan pioneeriohjelmassa Poliisi-TV:ssä ja sen jälkeen Ylen tutkivan journalismin MOT-toimituksessa. Viime vuonna minulle tarjoutui mahdollisuus kokeilla jotain uutta ja siirryin audioiden pariin.

Sain tehtäväkseni tutustua erilaisiin tapoihin tehdä podcast-ohjelmia suositussa true crime -genressä, joka käsittelee tosielämän rikostapauksia. Erityisesti nuoret naiset kuuntelevat genreä. Minun piti etsiä yleisradioyhtiölle sopiva tapa tehdä rikospodcasteja.

Pekka Räisänen katselee muistolaattaa.
Raisa Räisäsen katoamistapaus on ollut mediassa alusta asti, mikä on ollut omaisille varmasti raskasta. Kuvassa Raisan isä Pekka Räisänen. Pekka Räisänen katselee muistolaattaa. Kuva: Heikki Soini / Yle Raisa Räisänen

Tutustuin ensialkuun yhdysvaltalaiseen true crime -tarjontaan, sillä siellä laji osataan ja suosituimmilla rikospodcasteilla on parhaimmillaan maailmanlaajuinen yleisö. Esimerkkinä mainittakoon palkitun This American Life -radio-ohjelman tekijöiden luoma Serial-podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden jaksoja on ladattu jo yli 300 miljoonaa kertaa.

Serial-podcastin ensimmäinen kausi julkaistiin vuonna 2014. Koko kausi käsittelee 18-vuotiaan opiskelijan Hae Min Leen katoamista ja murhatutkimusta Baltimoressa.

Leen tapauksessa on paljon samaa kuin Raisa Räisäsen tapauksessa. Leen Ruumis tosin löytyi noin kuukausi katoamisen jälkeen. Leen entinen poikaystävä tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Tosin tuomitun puolustus on yrittänyt purkaa tuomion, mutta ainakaan vielä tavoitteessa ei ole onnistuttu.

Raisan tapausta käsittelevä Viimeinen johtolanka ei ole viihdettä, mutta toivon silti, että kuulija viihtyy podcastin parissa ja haluaa kuunnella kaikki jaksot aina ensimmäisestä viimeiseen.

Olen halunnut käsitellä Raisan tapausta monipuolisesti eri teemojen kautta, sillä niitä tapauksessa riittää. Jännitys tiivistyy podcastin loppua kohden.

Edelleen kuitenkin toivon, että tapaus vielä joskus saisi ratkaisun.

Teksti: Marko Niemi

Mitä tapahtui Raisa Räisäselle? Tämä kysymys on vaivannut rikostoimittaja Marko Niemeä 21 vuotta. Niemi on uppoutunut useiden kuukausien ajaksi täysipäiväisesti murhana tutkittavaan Raisan katoamiseen ja on pyrkinyt löytämään vastauksen tähän mystiseen arvoitukseen.

Viimeinen johtolanka on rikostoimittaja Marko Niemen toimittama podcast, jossa hän paneutuu itseään mietityttäviin rikostapauksiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua