Hyppää pääsisältöön

Erinomaisen sushin valmistaminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja kykyä – Hang Doan tekee päivittäin 300–400 sushipalaa

Erilaisia valmiita sushirullia pöydällä
Erilaisia valmiita sushirullia pöydällä Kuva: YLE/ Alexandra Wärn sushi,ruokaohjeet,Strömsö

Hang Doan avasi miehensä Khang Tranin kanssa sushiravintolan Vaasaan viisi vuotta sitten. Tänä aikana he ovat hioneet jatkuvasti sushinvalmistustaitojaan. Kului viisi vuotta, ennen kuin he löysivät parhaat pohjoismaiset makukombinaatiot.

Annos valmista mango ja avokado sushia keittiössä
Annos valmista mango ja avokado sushia keittiössä Kuva: YLE/ Alexandra Wärn sushi,ruokaohjeet,Strömsö,kasvisravinto

Heistä on tullut sushintekijöinä leikkisämpiä, ja he ovat tehneet rohkeasti kokeiluja kehittääkseen uusia makuyhdistelmiä. Nyt voit kokeilla yhtä Hangin suosikeista, crazy salmon -monomakia.

Crazy salmon -monomakia.

Valmis annos sushia keittiössä
Valmis annos sushia keittiössä Kuva: YLE/ Alexandra Wärn sushi,Strömsö,ruokaohjeet,Maki (Sushi)

Ainekset, 6 annosta:

  • 1 kg pyöreäjyväistä (puuroutuvaa) riisiä
  • 1 dl riisiviinietikkaa
  • 1 pkt nori-merileväarkkeja
  • 2 kurkkua
  • 1 kypsä avokado
  • 500 g lohta
  • paahdettuja seesaminsiemeniä
  • chilillä (esim. makealla chilikastikkeella tai srirachalla) maustettua majoneesia
  • silputtua kevätsipulia, keltasipulinvarsia tai ruohosipulia

Tarvikkeet:

  • siivilä
  • kauha riisin sekoittamiseen
  • iso kulho
  • puhdas keittiöpyyhe
  • kelmua
  • sushimatto (mieluiten bambuinen)
  • neutraalin makuista ruokaöljyä rullaamiseen
Lohisushia leikkuulaudalla
Lohisushia leikkuulaudalla Kuva: YLE/ Alexandra Wärn sushi,Strömsö,ruokaohjeet

Hangin kotitekoinen sushiviinietikka

Ainekset:

  • 200 g riisiviinietikkaa
  • 120 g sokeria
  • 30 g merisuolaa
  • 20 ml mirin-riisiviiniä
  • 1 pala kombu-merilevää (hyvin varustetuista aasialaisista ruokakaupoista)

Tee näin:

Laita kaikki ainekset kombua lukuun ottamatta isoon kannelliseen purkkiin ja sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Lisää sitten kombu. Sushiviinietikka kannattaa valmistaa muutama päivä etukäteen, jotta maut ehtivät tekeytyä. Sulje kansi.

Ennen riisin keittämistä

Sushiriisiä pussissa
Pyöreäjyväistä (puuroutuvaa) riisiä Sushiriisiä pussissa Kuva: YLE/ Alexandra Wärn sushi,riisi,Strömsö,resepti

Pese 1 kg pyöreäjyväistä (puuroutuvaa) riisiä kylmässä vedessä käsin sekoittaen, kunnes vesi on kirkasta. Älä koskaan käytä sushiin pitkäjyväistä riisiä, sillä siitä tulee kuivaa.
Anna riisin kuivua noin 5 minuuttia siivilässä.

Riisin keittäminen kattilassa

Mittaa vesi ja huuhdeltu riisi kattilaan ja keitä 1–2 minuuttia. Vettä lisätään kaksinkertainen määrä riisiin verattuna. Alenna sitten levyn lämpötila mahdollisimman matalaksi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 10 minuuttia.

Ota kattila liedeltä ja laita kannen ja riisin väliin keittiöpyyhe, joka imee itseensä ylimääräisen kosteuden. Anna seistä 10 minuuttia, tai kunnes riisi on jäähtynyt 35–40-asteiseksi.

Kauho riisi isoon kulhoon. Peitä kulho kostealla keittiöpyyhkeellä ja anna riisin seistä noin 15 minuuttia, kunnes se on jäähtynyt 35–40-asteiseksi.

Lisää riisiviinietikka ja sekoita varovasti käännellen, jotta se imeytyy riisiin.

Riisin keittäminen riisikeittimessä

Laita huuhdeltu riisi riisikeittimeen ja lisää kylmä vesi (mahdollisimman kylmänä). Vettä lisätään 1,4-kertainen määrä riisiin verrattuna, tässä tapauksessa 1,4 litraa 1 kiloa riisiä kohti.

Laita riisikeittimen kansi kiinni ja käynnistä keitin. Kun riisi on kypsentynyt ja keitin siirtynyt lämmitystilaan, jätä riisi keittimeen vielä 10 minuutiksi. Älä koskaan avaa riisikeittimen kantta kypsentämisen aikana.

Kauho riisi isoon kulhoon. Peitä kulho kostealla keittiöpyyhkeellä ja anna riisin seistä noin 15 minuuttia, kunnes se on jäähtynyt 35–40-asteiseksi.

Lisää riisiviinietikka ja sekoita varovasti käännellen, jotta se imeytyy riisiin.

Nyt voit aloittaa sushien rullaamisen – katso videolta Hangin havainnolliset ohjeet Nickelle, joka täyttää ja rullaa elämänsä ensimmäisen sushin. Niillä et voi epäonnistua.

Koristele sushipalat majoneesilla, joka on maustettu chilillä ja kevätsipuli- tai ruohosipulisilpulla. Halutessasi voit hiillostaa lohen pinnan kaasupolttimella.

Tarjoa sushipalat soijakastikkeen, wasabitahnan ja säilötyn inkiväärin kanssa.

Valmis monomaki crazy salmon tarjoiluastialla
Valmis monomaki crazy salmon tarjoiluastialla Kuva: YLE/ Alexandra Wärn sushi,ruokaohjeet,Strömsö

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa