Hyppää pääsisältöön

Puulaatikko tekee paluun – säilytä polttopuita niin kuin ennen tehtiin

Puulaatikko on periaatteessa laatikko kaapissa, ja se oli hyvin tavallinen kaluste vanhoissa keittiöissä. Puulaatikossa säilytettiin puita parin päivän tarpeisiin.

Puulaatikko on periaatteessa laatikko kaapissa ja puiden ottamista ja puulaatikon täyttämistä varten laatikko kallistetaan auki.

En vedlår
En vedlår Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni

Toimivaa puulaatikkoa varten tarvitaan kaappi, esimerkiksi käytetty keittiökaapin runko käy hyvin. Ellei ole keittiökaappia, saa helposti ruuvattua laatikon ristivanerista. Kaappi määrää puulaatikon mitat, mitään vakiomittoja ei ole olemassa.

Strömsön puulaatikon kaappi on rakennettu 15 mm paksusta ristivanerista. Kaapissa on kaksi sivua ja takaosa ja ylhäällä listat, jotka pitävät kaapin kasassa.

Jim Björni Strömsön verstaassa
Laatikon sivut kapenevat alaspäin. Jim Björni Strömsön verstaassa Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni

Laatikko kapenee alaspäin

Jotta laatikon saa kallistettua ulos, sivujen yläosan on oltava pyöristetty. Pyöristyksen muoto riippuu kaapin oviaukosta.

Takaosa saa olla pari senttiä ulkoneva niin, että laatikko pysähtyy kaapin etulistaan.

On myös tärkeää, että laatikon takaosa viistotaan niin, että laatikko kapenee alaspäin. Tämä viistous varmistaa, ettei takaosan alareunaan kohdistu liikaa painoa.

Kun muoto on oikea, puiden paino auttaa avaamaan laatikon kevyesti, kun tarttuu vetimestä.

Helmipontti saa uuden näyttämään vanhalta

Tämän puulaatikon on tarkoitus näyttää vanhalta, ja siihen on yksi hyvä kikka: helmipontti. Minkä tahansa nykyaikaisen kaapinoven voi verhoilla helmipontilla ja saada sen näyttämään sata vuotta vanhalta.

Pärlspont
Helmipontti Pärlspont Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni

Helmiponttipaneelit on hyvä pohjamaalata, ennen kuin ne naulaa paikoilleen. Kun paneeli johonkin vuodenaikaan kutistuu, näkyy paneelilistojen raosta muuten vaaleaa puuta.

Irvistelevät raot ja halkeamat voi viimeistellä akryylimassalla. Se on tuote, joka saa jokaisen vinoon sahaavankin nurkkasaumat näyttämään ammattimaisilta. Kuten suomeksi sanotaan "missä puusepän mitta heittää, sen akryylimassa peittää".

Keittiö missä on viherkasveja ja polttopuuita.
Keittiö missä on viherkasveja ja polttopuuita. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,halot,keittiöt,viherkasvit,puuntyöstö